LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Pravilno održavanje zavjesa produžit će njihov vijek trajanja

Neka vam estetski kriterij ne bude jedini prilikom odabira zavjesa, imajte u vidu svoje životne navike, pozicioniranost i namjernu prostora u koji ćete ju smjestiti
26. kolovoza 2015. u 11:00 0 komentara 8535 prikaza
zavjese
Foto: Thinkstock

Birajući zavjese za svoj novi dom ili kada ga jednostavno želimo osvježiti nekim novim detaljem, vodimo se uglavnom estetskom komponentom – bojom, izgledom, stilom, ne razmišljajući da trebamo odabrati model koji odgovara i našim životnim navikama.

Jer, nije isto tražimo li zavjese za spavaću sobu ili kuhinju, živimo li u vrlo prometnoj ulici ili pak u kući na osami, ili u stanu u koji dopire vrlo malo odnosno puno dnevnog svjetla, imamo li problema s dišnim putevima, jesmo li pušači ili pak alergični na prašinu...

Sve te situacije trebali bi imati u vidu kada nabavljamo zavjese te se obavezno trebamo raspitati o njihovu održavanju. Mnogi, primjerice, nabave popularne rolo zavjese za svoj dom i onda shvate da se većina njih (ako su od krutog plastificiranog materijala) ustvari ne može prati – niti ručno, niti u perilici rublja. Postoje neki modeli koji se mogu održavati paročistačem ili pak vlažnom krpom.

Tako da bi takve zavjese trebalo mijenjati svakih tri-četiri godine, naročito ako se nalaze u kuhinji ili je pak stan na vrlo prometnoj lokaciji – sve to doprinosi većem prljanju. No, morate također znati i da su zavjese od tvrdog impregniranog materijala manje sklone skupljanju prašine i ne upijaju mirise.

zavjese | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Također, ako kupujete zavjese od markizeta ili svile, morate biti svjesni da ćete ih nakon pranja peglati što zna potrajati, a usto je vrlo teško baratati velikim plahtama platna na uskom stolu za peglanje.

Za takve zavjese idealna je pegla na paru – ne ona klasična nego posebna kojom, nakon što objesite oprane zavjese na karnišu, prelazite preko materijala koji se pod pritiskom pare ispravlja.

Sve zavjese (pamučne, poliesterske, lanene, svilene, viskozne) preporuča se prije pranja u stroju barem na sat vremena namočiti u mlakoj vodi u koju ste dodali prašak za osjetljivo rublje. Ako ga nemate, onda koristite šampon za tuširanje. Namakanjem će se bolje isprati prašina i prljavština s njih.

zavjese | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Velike zavjese bolje je prati samo ručno, jer će se tako manje zgužvati. Kako bi se što manje oštetile i zgužvale, one koje perete u stroju podesite na maksimalnu temperaturu od 30 stupnjeva – tako će se manje zgzužvati jer je centrifugiranje manje intenzivno a i ostat će više vlage u njima.

Veća vlažnost pomoći će, kada objesite zavjese na karnišu ili konopac za sušenje, da se bolje izravnaju. Najbolje ih je, ako ih ne namjeravate peglati, ostaviti na konopac da se ocijede a zatim u poluvlažnom stanju objesiti na karnišu. Već idući dan bit će izravnane.

Prije pranja ne zaboravite skinuti plastične kvačice s njih, jer će ih inače 'progutati' perilica, što joj može naštetiti. Zavjeste također nemojte prati s ostalim rubljem, nego samostalno. Ako su zavjese od tkanine mještovitog sastava, onda je bolje odnijeti ih na kemijsko čišćenje. Isto vrijedi za trakaste i panel zavjese.

>>Osam savjeta za uspješnu kupnju zavjesa

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.