Chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug nedavno su obogatili domaću gastroscenu konceptom ’fine dininga’ i najvećom vinskom kartom u sklopu svoga novog zagrebačkog restorana Noel, smještenog na adresi Ulica popa Dukljanina 1. Restoran kojim prevladavaju boje iz paleta prirodnih i pješčanih boja u kombinaciji s toplom sivom prostire se na 103 kvadrata te je koncipiran u tri dijela. Ulazni pretprostor s predvorjem i šankom čini cjelinu lounge bara s DJ-em i inventivnim separeom koji izgleda kao boca vina okrenuta naglavačke. Središnji dio restorana opremljen je sa šest stolova i separeom, a posljednja cjelina predstavlja ujedno najveću posebnost prostora, odnosno Chefov stol s direktnim pogledom na kuhinju i pripremu jela, jedini takav u Hrvatskoj.
– Nit vodilja bila je uređenje prostora prema svjetskim standardima i dizajnu, integracija materijala, tkanina, boja, kao i stvaranje ugodnog prostora te spoj perfekcionstičke kuhinje s dizajnom interijera. Željeli smo stvoriti restoran prema svjetskim standardima, udoban, komforan i luksuzan, ali pristupačan klijentima u Hrvatskoj i inozemnim posjetiteljima – kaže Robert Bajs iz tvrtke IO Decor koja je u potpunosti zaslužna za dizajn, projektiranje te ručnu izradu svog drvenog i tapeciranog namještaja – stolica, drvenih zidnih obloga, modifikaciju šanka i staklene instalacije u restoranu.
– Samo smo luksuznu rasvjetu naručili od renomiranih proizvođača rasvjete. Chef stolom dominira legendarni Foscarini Alegro Assai, restoranom šest luksuznih Eichholtz Residental lustera, u ulaznom dijelu tri simetrično kombinirana Eichholtz Spitfire lustera, dok dio iznad šanka krase dvije vrste lustera Foscarini Glass iz posebne Diesel serije.
Ispod restorana smješten je vinski podrum na površini od 80 kvadrata, a namijenjen je privatnim zabavama. Osim u stolnom nogometu i gledanju televizije iz velike kutne garniture, posjetitelji u podrumskom dijelu mogu uživati u vinskoj instalaciji na zidovima. Tu se ujedno nalazi najveća vinska karta u Hrvatskoj, s gotovo 400 vrhunskih vina.
Gastronomska ponuda restorana također je jedinstvena, a temelji se na suvremenom kulinarstvu, vođenom strogo biranim sezonskim, redovito rijetkim namirnicama i njihovim sortama.
– Meni smo razradili na godišnjoj razini te se ponuda izmjenjuje ovisno o sezonskim namirnicama. Kao i uvijek pri odabiru namirnica, fokus nam je na kvaliteti. Meso dostavljamo iz Slavonije i Slovenije, ribu i školjke iz Šibenika te od ulova do njihova dolaska u restoran prođe maksimalno pet sati. Kruh, tjesteninu i grisine sami radimo, a planiramo uskoro početi i sami uzgajati voće i povrće, odnosno krumpir, mrkvu, papriku, krastavce, začinsko bilje, kruške, jabuke – objasnio je chef Goran Kočiš koji svoj kulinarski pristup temelji na pomicanju granica suvremenoga kulinarstva.
U Noelu se mogu pronaći vina porijeklom iz Italije, Slovenije, Austrije, Francuske i Španjolske.
– U našem vinskom podrumu nalazi se i vrijedno vino iz 1929. godine, a zasad je poznato da se na svijetu nalaze samo dvije boce – jedna je u Parizu, a druga u Noelu – napomenuo je Kočiš. Jedna od posebnosti je i karta s vodom, na čijem popisu se nalazi čak 15 vrsta vode te četrnaest vrsta craft piva iz Japana, Belgije, Njemačke, SAD-a i drugih krajeva svijeta.
Jedna od posebnosti je i ponuda Paper and Tea čajeva, tvrtke iz Berlina koja se specijalizirala za selekciju izvrsnih i rijetkih čajeva. U Noelu se poslužuju sezonske vrste kave iz cijeloga svijeta čija optimalna punoća okusa nastaje najnovijim tehnikama prženja.