jedinstvena prilika

Posjetite jedinstveno skijalište s pogledom na more

Nikola Zoko
07.02.2023.
u 14:22

Platak ima što ponuditi tijekom 365 dana u godini. Zimski ogrtač s prvim danima proljeća (najčešće sezona skijanja traje do prvog dana proljeća) mijenja zelenilo koje označava buđenje prirode. Tada planina ima svoje druge prednosti i predstavlja prekrasno utočište svima koji se žele zaštiti od jakog sunca i velike vrućine

Zovu ga brdo užitaka, skijalište s pogledom na more, ali i zelenom oazom dostupnom 365 dana u godini! Volite li zimski ugođaj, tijekom veljače uživajte na Platku! Nalazi se samo dva sata od Zagreba i Pule, a 40-tak kilometara od  Opatije i Rijeke. Dok mu se približavate već u samom podnožju planine oduševit će vas zimski ugođaj - šuma kojom dolazite do skijaških staza prekrivena je snijegom pa jednostavno mami na uživanje u zimskim radostima. Na Platku, koji je u sklopu Goranskog sportskog centra,  možete rekreativno skijati, proći kvalitetnu školu skijanja, sanjkati se, ali i pješačiti turističkom šetnicom do samog vrha planine. Na vidikovcu do koje vozi i skijaška žičara zastanite i uživajte u pogledu. Vidjet ćete cijeli Kvarnerski zaljev i otoke koji izranjaju iz plavetnila mora. Na samom vrhu osjetit ćete i prodor morske struje pa dok vas planinski zrak 'štipa' za obraze pluća vam ventiliraju morske struje. Ovakav doživljaj pruža samo Platak!

Foto: Nikola Zoko

Tako bi se najjednostavnije moglo opisati ovo mjesto. Obitelji ga vole zbog raznolikosti ali i mnoštva sadržaja za sve. Mališanima je u zimskom periodu na raspolaganju sanjkalište, baby lift za svladavanje prvih skijaških satova, ali i igraonica u šumi koja je u funkciji cijele godine. Zimi ima svoje draži jer je prekrivena snijegom, a ljeti jer se nalazi u dubokom hladu kojeg stvara šuma. Za starije Platak nudi uživanje u svim segmentima. Za vrijeme skijaške sezone, Platak nudi čak tri skijaške staze koje se nalaze u samom srcu prirode, odmaralište u obliku kružnog paviljona nalik onima na proslavljenim svjetskim skijalištima. Ovo je mjesto za okrjepu na kojem se piju topli i hladni napitci te jedu snackovi u obliku sendviča ili pečenih kobasica. Platak jest prije svega skijalište  u zimskom periodu, ali ako niste skijaši, pružit će vam dobrodošlicu na pješačkoj turističkoj stazi dugoj oko 3 kilometara. Slijedite li je od podnožja do vrha nagib je srednje zahtjevan (za razliku od planinarskog prečaca i njegove strmine), treba vam cca 90 minuta do samog vrha. 

Foto: Nikola Zoko

Platak je vrlo popularna destinacija za početnike, ali i skijaše koji se žele rekreirati nakon napornog radnog dana (posebno to vrijedi za one koji žive na Kvarneru). ''RSRTC Platak raspolaže s 1 žičarom dvosedežnicom za staze Radeševo 1, Radeševo 2, Turističku stazu i Zavoj 19 te s 2 vučnice na stazama Tešnje i Pribeniš kao i 3 pokretne trake koje se nalaze na dnu staza Radeševo i Pribeniš  te uz Baby stazu. Sustavom zasnježenja pokrivene su staze u zoni Radeševa, a sustav je od sezone 2021./ 2022. proširen i na staze Pribeniš i Baby stazu dok staze Tešanj i Turistička ovise o dostatnim količinama prirodnog snijega'' kaže Alan Udović, ravnatelj Goranskog sportkog centra dodajući kako je u tijeku izgradnja nove četvero sedežnica Radeševo čija bi izgradnja trebala završiti 2023. godine. Radno vrijeme staza i žičara je svaki dan od 09:00 do 16:00 sati, a cijena ulaznica je najpovoljnija u Hrvatskoj!  Blagajna se otvara u 8 sati (vidjet ćete je odmah na parkiralištu) a osim na blagajni, dnevne i tjedne skijaške karte mogu se kupiti i na benzinskim postajama Petrola. Isto tako na Platku možete iznajmiti i kvalitetnu opremu, ali i raspitati se o programima škole skijanja. 

Foto: Nikola Zoko

Gastronomska ponuda na Platku je planinska, jer fino možete pojesti u planinarskom domu. Mali dom Platak, odnosno Planinarski dom Sušak nalazi se na 1127 m nadmorske visine svega 30-tak km od Rijeke i nudi uslugu hrane i smještaja. Ispred doma se nalazi asfaltirani parking cca 40 parkirnih mjesta, a cesta do doma je tijekom cijele zimske sezone očišćena i prohodna. Dom je polazište mnogih planinarskih staza kao što su one na Risnjak, Sljeme, Snježnik i Guslicu, a svakodnevno nudi odličan grah, jotu, pečenje, kobasice, ali i omiljene dječje obroke poput pohanaca i pommesa.

Foto: Nikola Zoko

Platak ima što ponuditi tijekom 365 dana u godini. Zimski ogrtač s prvim danima proljeća (najčešće sezona skijanja traje do prvog dana proljeća) mijenja zelenilo koje označava buđenje prirode. Tada planina ima svoje druge prednosti i predstavlja prekrasno utočište svima koji se žele zaštiti od jakog sunca i velike vrućine. Na Platku možete slijediti brojne markirane šetnice, voziti bicikl, igrati mini golf, iznajmiti trampolin, zaigrati nogomet, košarku, baciti balote ili jednostavno okupiti ekipu i iznajmiti jednu od hacienda uz koje se nalazi i roštilj. Najam je jednodnevni (23,89 eura), a u cijenu je uključeno mjesto za pečenje mesa, drvo i ugljen.  Svi ovi sadržaji koje je osmislio Goranski Sportski centar mamac su brojnim ljubiteljima Gorskog Kotara da cijele godine koriste Platak. Ovog ljeta bit će završena i nova žičara - četverosedežnica kojom će na vrh moći svi - planinari i skijaši! 

Foto: Nikola Zoko

I što još trebate znati? Goranski sportski centar u svom vlasništvu ima i nekoliko dodatnih sadržaja u samoj okolici Platka. Delnice, smještene na nadmorskoj visini od 698 metara i uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha, skrivaju dragulje za ljubitelje sporta i rekreacije. U samom centru se nalazi bazenski kompleks, sportska kuglana i klizalište koje radi najdulje u Hrvatskoj. Svi objekti se nalaze u centru Delnica, a u kombinaciji s Platkom nude odličan način rekreacije, ali i mogućnost pripreme profesionalnih sportaša.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije