REPORTAŽA

Posjetili smo pogon u Češkoj u kojem se proizvode napredni klima-uređaji

U Milanu predstavljena pametna i niskoenergetska klima
Foto: Dom i vrt
1/5
15.06.2016.
u 12:33

U Daikinu stalno razvijaju i ugrađuju nove tehnologije koje čine klima-uređaje ekološkima i štedljivima, što potkrepljuju i brojkama

Moderni klima-uređaji su danas napredni “gadgeti” s nizom funkcija koje ih čine očaravajuće privlačnima, praktičnima i poželjnima. Od senzora pokreta do upravljanja putem mobilnih telefona i nikad učinkovitijih funkcija za štednju energije, klime su posljednjih godina postale pravi high-tech uređaji.

Jednako napredno izgledaju i pogoni u kojima se proizvode, poput onog Daikinova koji smo nedavno posjetili. U češkom gradu Plzeňu jedna je od europskih tvornica ovog japanskog diva koji datira iz 1942. godine.

Foto: pixabay

Dva uređaja u minuti

Prostire se na više od 117.000 metara četvornih, ima više od tisuću zaposlenih, a godišnje isporučuje milijun i pol klima-uređaja. Jedna od računica kaže kako se jedna jedinica u ovom pogonu napravi u 30 sekundi, odnosno njih više od dvije tisuće u danu, ovisno o dobu godine i intenzitetu proizvodnje.

– Ovdje je sve pomno kontrolirano i isplanirano. Nadgleda se i testira svaka sitnica, od vijka pa do toga je li razina buke koju proizvodi uređaj u zadanim gabaritima – objasnili su nam u pogonu.


No, klima-uređaji za kućnu upotrebu, unutarnje i vanjske jedinice, nisu jedino što ovaj proizvođač nudi. Tu su još i ventilacijski sistemi, dizalice topline, kondenzacijski plinski kotlovi... dakle uređaji iz kategorije grijanja i hlađenja, odnosno cjelovita rješenja u grijanju i hlađenju za kućne, komercijalne i industrijske primjene.

Foto: pixabay

Štednja na prvom mjestu

No, iako su i jako atraktivna, suvremena dizajna, koji se dobro uklapa u sve stilove uređenja interijera, misija Daikinovih klima-uređaja prije svega je da budu ekološki prihvatljivi, odnosno da štede energiju. Sve se to postiže novim tehnologijama koje u ovoj tvrtki razvijaju i ugrađuju u svoje uređaje, posebice onom inverterskom koja jamči 30 posto manje troškove energije. Iz Daikina su se pohvalili i konkretnim brojkama.

– Jedan domaći lanac drogerija, nakon ugradnje naših sustava, u idućoj godini ukupno je uštedio 470 tisuća kuna na troškovima grijanja i hlađenja – istaknuli su iz hrvatskog predstavništva tvrtke.

Osim štednje, druga najvažnija stavka je kvaliteta zraka, zbog čega ovaj proizvođač osmišljava praktična, fleksibilna i rješenja prilagođena prostorima različite namjene.

>>Inverterski klima-uređaji danas su postali imperativ

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije