LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Planirate živjeti u suterenu? Imamo sjajne ideje koje će vam pomoći da stvorite topao dom

Pri izboru podne obloge važno je imati na umu da su vlaga i plijesan također problem na koji često nailazimo u suterenskim prostorima
24. rujna 2021. u 14:17 0 komentara 3294 prikaza
rasvjeta
Foto: Promo

Akoi planirate uređivati suterenski stan i živjeti u njemu, valja znati nekoliko stvari, posebno ako niste sigurni odakle početi. Pokušat ćemo vam riješiti dileme s kojima ste se suočili već u startu. S obzirom na to da je suteren etaža ispod prizemlja te je jednim dijelom ukopan u teren, nedostatak dnevnog svjetla jedan je od najvećih problema.

suteren podrum | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Prije samog uređenja suterena važno je osigurati dovoljan dotok dnevnog svjetla u prostor. Stoga birajte ugradnju prozora što tanjih okvira bez obzira na to od kojeg su materijala proizvedeni (drvo, aluminij ili PVC). Također je važno birati prozore s otklopnim krilima za provjetravanje prostora i kao sigurnosni element nisko smještenih prozora. Kako biste osigurali što više dnevnog svjetla u prostoru odlučite se za ugradnju staklenih ulaznih vrata.

Drveni pod najveći je komad namještaja - kako pravilno odabrati | Autor : Dom i vrt Foto: Dom i vrt

Osjećaju prozračnosti i vizualno većem dojmu suterenskog prostora pridonijet ćete pravilnim odabirom boja. Odaberete li bijelu s kombinacijom nježnih pastelnih tonova, ne možete pogriješiti. Pri izboru podne obloge važno je imati na umu da su vlaga i plijesan također problem na koji često nailazimo u suterenskim prostorima. Birate li drvenu podnu oblogu, potrebno je voditi računa o zaštitnom premazu protiv vlage. Usto, dobro je znati da neke vrste drva (kao što je tikovina) dobro podnose vlažne prostore. Odlučite li se pak za postavljanje keramičkih pločica, vodite računa o tome da je uz dobru podlogu potrebno osigurati donji hidroizolacijski sloj i specijalnu fugu. Ako biste radije odabrali laminat, onu vrstu koja vam se sviđa, prije svega provjerite sadrži li sloj otporan na vlagu.

rasvjeta | Autor : arhiva Foto: arhiva

Toplinska izolacija također je ključan element pri uređenju suterenskog prostora. Neadekvatna toplinska izolacija glavni je uzročnik vlage i plijesni u prostoru. Stoga na njoj nemojte štedjeti, dugoročno će se isplatiti.

Spomenimo još i rasvjetu kao jako važan element pri uređenju suterena. Svaka prostorija suterenskog stana trebala bi imati centralnu rasvjetu jačeg intenziteta. Rasvjetnih tijela u suterenskom prostoru ne može biti previše pa ih postavite gdje god želite. Ambijentalna rasvjeta toplijih tonova (podna i stolna lampa) pridonijet će vizualnom dojmu topline doma.

rasvjeta
1 / 12

Drveni namještaj također će pridonijeti osjećaju topline. Pazite da prostor ne pretrpate krupnim namještajem i nepotrebnim stvarima kako ga ne biste prigušili. Znamo da suterenski prostori nemaju zavidan pogled prema van, stoga u dom unesite što više prirodnih elemenata. Sobne biljke svakako će dobro doći, samo je važno birati one vrste koje će dobro podnositi boravak u prostoru bez puno dnevne svjetlosti.


rododendron raskošna cvjetnica Rododendron izdrži i temperature ispod nule, ali pri sadnji oprez, često ga se sadi preduboko! nova sezona Vrijeme za jesensko ušuškavanje - ovaj stan odličan je primjer sjajne atmosfere Mala škola uređenja Drvo nije rezervirano samo za pod - postavljeno na zid čini pravu razliku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.