Sezona hlađenja

Klima-uređaji: ne prepuštajte slučaju ni odabir modela ni čišćenje

Foto: Shutterstock
1/8
05.06.2019.
u 08:30

Prije svake sezone treba ih servisirati, i zbog zdravlja i zbog optimalnog rada. Filter se može očistiti uz pomoć usisavača i pranjem u blagoj otopini vode i deterdženta, isprati te dobro osušiti

Iako smo dugo čekali tople dane, sezona ugrađivanja i čišćenja klima postaje aktualna. Zidne, podne, stropne, podno-stropne, kazetne i kanalne, vrste su klima-uređaja koji se nude na tržištu i često nije lako odabrati onaj pravi.

Ako tome dodamo i karakteristike opisane kao mobilna, split, multi-split, inverter ili BTU, izbor će biti još teži. Stoga valja potražiti savjet stručnjaka, koji će prema proračunu gubitka topline/hladnoće u prostoru, kvadraturi, debljini zidova, prozora i vrata te izolaciji moći kvalitetno preporučiti vrstu uređaja i njegovu snagu.

Foto: pixabay

Kako odabrati klimu

– Okvirni vodič ukazuje kako klima-uređaj snage 3,5 kW može kvalitetno rashladiti 45 četvornih metara, dok za 60 kvadrata treba 5 kW instalirane snage uređaja – ističe Marjan Frančić iz tvrtke Mirakul, dodajući kako i niz manjih faktora, poput strane svijeta i mikroklime zgrade ili stana u koji se ugrađuje uređaj, može odrediti vrstu i potrebnu snagu.

Cijene instaliranja klima-uređaja poprilično se razlikuju, od 500 do 1400 kuna, a na njih utječe, primjerice, dostupnost pozicije na kojoj se klima ugrađuje i udaljenost između vanjske i unutarnje jedinice. Ako je dulja od tri metra, većina će montera to posebno naplatiti.

Foto: pixabay

Uređaj bez kojeg je gotovo nemoguće preživjeti sparne dane ima dobre i loše strane. Rashlađivanje prostora, pročišćavanje zraka, smanjivanje vlažnosti i uklanjanje neugodnih mirisa dobre su strane klime. One loše, poput gljivica, prljavštine i bakterija, koje mogu prouzročiti i neke bolesti, uglavnom se javljaju zbog neracionalnog podešavanja temperature i nepravilnog održavanja.

Da bi klima-uređaj kvalitetno radio, donio u naš prostor ugodnu mikroklimu i trošio upravo onoliko energije koliko je i predviđeno, nužno je svake sezone napraviti pregled, dezinfekciju i čišćenje.

Foto: pixabay

Čišćenje je obavezno

Dva su velika razloga za to – zdravstveni i tehnički. Zdravstveni, jer se dezinfekcijom unutrašnje jedinice uklanja i sprječava nastajanje bakterija, plijesni, gljivica i drugih mikroorganizama. Tehnički razlozi su kontrola količine rashladnog medija freona koji osigurava kvalitetan i ispravan rad uređaja, postiže se niža potrošnja struje i produljuje njegov radni vijek.

Mogući znakovi lošeg klima-uređaja su slabo hlađenje, buka i čudni zvukovi ili curenje unutarnje jedinice. Bolje ih je ne koristiti prije servisiranja.

Pri kupnji klima-uređaja svaki proizvođač daje i upute za čišćenje, ali ako tom poslu niste vični, ponajbolje je pozvati ovlaštenog servisera. Godišnji pregled klima-uređaja podrazumijeva pregled i čišćenje filtara, izmjenjivača topline, dezinfekciju, vizualni pregled nepropusnog sustava, kontrolu isparavanja, ispitivanje funkcionalnosti i pregled daljinskog upravljača.

Važno je pregledati i eventualno očistiti i vanjsku jedinicu. Cijena je takvog pregleda oko 200 kn po uređaju.

Dakako, osim cijene, kriteriji pri odabiru koji se ne smiju zanemariti su jačina klima-uređaja, što dakako ovisi o kvadraturi koju želite rashlađivati, način postavljanja, opcija grijanja, energetski razred koji omogućuje znatnu uštedu električne energije te dizajn.

Većina današnjih klima-uređaja ima unutarnju i vanjsku jedinicu pa treba voditi računa i o samoj montaži, odnosno o mjestu na kojem će rashladna jedinica biti postavljena. Također valja paziti da kupujete uređaje koje ćete lako servisirati, a glavni preduvjet za to je raširena servisna mreža.

Foto: Shutterstock

Zanemariva stavka ne bi smjela biti ni glasnoća rada uređaja kao ni filtri kojima je nadograđena. Na to bi posebno trebali pripaziti alergičari.

Neke klime danas u sebi imaju ugrađene i detektore pokreta pa preusmjeravaju smjer puhanja ovisno o kretanju pojedinaca u prostoriji. Većina ih je sinkronizirana i s pametnim telefonima pa svojim uređajem možete upravljati i na daljinu.

Neke jedinice oboružane su i WiFi-jem. Dakle, potpuno su prilagođene suvremenom načinu života. Bitan faktor svakako je i kompozicija uređaja, a danas se prednost se daje takozvanim split-sustavima s odvojenom vanjskom i unutarnjom jedinicom.

Prednosti su split-sustava znatno smanjenje buke pri radu uređaja, bolja raspodjela strujanja zraka u prostoriji te bolje uklapanje dijelova u uređenje prostora budući da se mogu postaviti prema željama, a ne isključivo na vanjski zid ili uz prozor. Pri odabiru valja voditi računa i o funkcijama uređaja. Osnovne mogućnosti klima-uređaja su hlađenje zraka i filtracija, pri čemu se broj i vrsta filtara razlikuju ovisno o modelu i proizvođaču.

Nova generacija klima-uređaja opremljena je i brojnim drugim dodatnim funkcijama, poput mogućnosti vremenskog programiranja, tihog načina rada, uklanjanja neugodnih mirisa i pročišćavanja zraka, brzog hlađenja, odnosno grijanja te tzv. osjetnika pokreta (odnosno prisutnosti osobe u prostoriji). Pri odabiru mjesta za postavljanje klima-uređaja treba voditi računa o udaljenosti između unutarnje i vanjske jedinice. Poželjno je da ta udaljenost bude što manja, među ostalim i zato što se tada troškovi montaže smanjuju. Osim toga, unutarnja jedinica trebala bi biti što bliže nekom izvoru električne energije i usmjerena tako da ne puše direktno po ljudima, životinjama i biljkama.

Temperaturna razlika između vanjskog i unutarnjeg prostora ne smije prelaziti 6 do 7 stupnjeva jer može izazvati prehladu i bolove u zglobovima i mišićima. Izbjegavajte izravno strujanje zraka i često ulaženje u klimatizirani prostor te izlaženje iz njega. Filtre i posude za skupljanje vode u klima-uređajima treba održavati čistima jer se u suprotnom čestice prašine, peludi i drugih nečistoća ponovo vraćaju u zrak, a i postoji mogućnost razmnožavanja bakterija.

Pri kupnji računa vodite i o energetskom razredu klima-uređaja. Općenito se preporučuje kupnja uređaja od A do A+++. Oni su možda skuplji, ali znatno će uštedjeti potrošnju energije pa će se razlika u početnoj cijeni brzo isplatiti.

Većina klima-uređaja funkcionira i kao regulator vlage i tu funkciju treba što češće koristiti jer je zdravija i prirodnija te je preporuka za prostorije u kojima borave djeca 
vlažnost od 70, a prostorijama u kojima su odrasli 50 posto.

Iako su u startu nešto skuplje, klime koje imaju mogućnost grijanja dugoročno su bolja i isplativija opcija, posebice ako je riječ o prostoru u kojem ne boravite stalno.

 

 

Komentara 1

SZ
slaven.zadravec
22:34 02.05.2016.

Na žalost u Zagrebu uvoznici i ugrađivači forsiraju klima uređaje koji se postavljaju na fasadu te tako nagrđuju grad. Većina civiliziranih gradova izbjegavaju takva rješenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije