Naslovnica Interijeri

Klima-uređaji: ne prepuštajte slučaju ni odabir modela ni čišćenje

Prije svake sezone treba ih servisirati, i zbog zdravlja i zbog optimalnog rada. Filter se može očistiti uz pomoć usisavača i pranjem u blagoj otopini vode i deterdženta, isprati te dobro osušiti
09. kolovoza 2018. u 14:05 1 komentara 1931 prikaza
klima
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/8

Iako nas temperature ovih dana još drže uz tople radijatore, sezona ugrađivanja i čišćenja klima postaje aktualna. Zidne, podne, stropne, podno-stropne, kazetne i kanalne, vrste su klima-uređaja koji se nude na tržištu i često nije lako odabrati onaj pravi.

Ako tome dodamo i karakteristike opisane kao mobilna, split, multi-split, inverter ili BTU, izbor će biti još teži. Stoga valja potražiti savjet stručnjaka, koji će prema proračunu gubitka topline/hladnoće u prostoru, kvadraturi, debljini zidova, prozora i vrata te izolaciji moći kvalitetno preporučiti vrstu uređaja i njegovu snagu.

klima | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako odabrati klimu

– Okvirni vodič ukazuje kako klima-uređaj snage 3,5 kW može kvalitetno rashladiti 45 četvornih metara, dok za 60 kvadrata treba 5 kW instalirane snage uređaja – ističe Marjan Frančić iz tvrtke Mirakul, dodajući kako i niz manjih faktora, poput strane svijeta i mikroklime zgrade ili stana u koji se ugrađuje uređaj, može odrediti vrstu i potrebnu snagu.

Cijene instaliranja klima-uređaja poprilično se razlikuju, od 500 do 1400 kuna, a na njih utječe, primjerice, dostupnost pozicije na kojoj se klima ugrađuje i udaljenost između vanjske i unutarnje jedinice. Ako je dulja od tri metra, većina će montera to posebno naplatiti.

klima | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Uređaj bez kojeg je gotovo nemoguće preživjeti sparne dane ima dobre i loše strane. Rashlađivanje prostora, pročišćavanje zraka, smanjivanje vlažnosti i uklanjanje neugodnih mirisa dobre su strane klime. One loše, poput gljivica, prljavštine i bakterija, koje mogu prouzročiti i neke bolesti, uglavnom se javljaju zbog neracionalnog podešavanja temperature i nepravilnog održavanja.

Da bi klima-uređaj kvalitetno radio, donio u naš prostor ugodnu mikroklimu i trošio upravo onoliko energije koliko je i predviđeno, nužno je svake sezone napraviti pregled, dezinfekciju i čišćenje.

klima | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Čišćenje je obavezno

Dva su velika razloga za to – zdravstveni i tehnički. Zdravstveni, jer se dezinfekcijom unutrašnje jedinice uklanja i sprječava nastajanje bakterija, plijesni, gljivica i drugih mikroorganizama. Tehnički razlozi su kontrola količine rashladnog medija freona koji osigurava kvalitetan i ispravan rad uređaja, postiže se niža potrošnja struje i produljuje njegov radni vijek.

Mogući znakovi lošeg klima-uređaja su slabo hlađenje, buka i čudni zvukovi ili curenje unutarnje jedinice. Bolje ih je ne koristiti prije servisiranja.

Pri kupnji klima-uređaja svaki proizvođač daje i upute za čišćenje, ali ako tom poslu niste vični, ponajbolje je pozvati ovlaštenog servisera. Godišnji pregled klima-uređaja podrazumijeva pregled i čišćenje filtara, izmjenjivača topline, dezinfekciju, vizualni pregled nepropusnog sustava, kontrolu isparavanja, ispitivanje funkcionalnosti i pregled daljinskog upravljača.

Važno je pregledati i eventualno očistiti i vanjsku jedinicu. Cijena je takvog pregleda oko 200 kn po uređaju.

>>Pripremajte papire! Natječaji za obnovu raspisat će se u lipnju

  • slaven.zadravec:

    Na žalost u Zagrebu uvoznici i ugrađivači forsiraju klima uređaje koji se postavljaju na fasadu te tako nagrđuju grad. Većina civiliziranih gradova izbjegavaju takva rješenja.