uređenje doma

Pet trendova za uređenje doma koji dominiraju interijerima u 2022. Stručnjaci kažu da će potrajati

BoConcept
20.10.2022.
u 14:38

Slično kao i nedavna evolucija u modi, interijeri se sve više manje bave onim što je moderno, a više osobnim izričajem

Dok lišće smeđi i stiže hladna sezona, većina se okreće prema interijeru, prema svom gnijezdu, što je idealan trenutak za malu retrospektivu dizajnerskih trendova 2022. Velik dio onoga što smo vidjeli ove godine odnosi se na teme 2020. i 2021., ali, srećom, to nije zato što smo se pomirili s činjenicom da svaki dan izgleda kao prethodni. Umjesto toga, vjerniji smo sebi i onome što je dobro.

Foto: BoConcept

Slično kao i nedavna evolucija u modi, interijeri se sve više manje bave onim što je moderno, a više osobnim izričajem.

"Umjesto da određeni trendovi opadaju, vidimo kako se brišu granice između različitih stilova", kaže Gemma Riberti, voditeljica interijera u WGSN-u. “Ključni primjer za to su minimalizam i maksimalizam. Kako se granica između ova dva pristupa sve više briše, to je potrošačima omogućilo da pronađu vlastito mišljenje o bilo kojem od njih. To vodi do vrlo osobnog i nijansiranijeg pristupa interijerima.”

1/10

Bez obzira na našu želju za individualnošću, do sada se ove godine pojavilo nekoliko trendova. Nakon što smo kolektivno izdržali više od dvije godine nemira, čini se da se više nego ikad držimo prisnosti. Naši su domovi postali utočišta, a njihov interijer je usmjeren na osjećaj smirenosti, traženje udobnosti i ljubavi prema bojama.

Ljubav potrošača prema umirujućim zelenim, sivim i zemljanim tonovima se nastavlja, ali to nije nužno jednostavan slučaj estetskih preferencija. Neuroestetika, inovativno područje znanstvenog proučavanja, pronašla je dokazanu povezanost između mentalnog zdravlja i ljepote u prirodnim i dizajniranim prostorima, te se infiltrirala u trendove dizajna 2022. Pametni dizajneri prihvaćaju poziv da kreiraju sobe koje su povezane s vanjskim prostorom.

Foto: BoConcept

"Istraživanja pokazuju da prirodne sheme boja i organski oblici poput onih koji se nalaze u prirodi smanjuju stres, snižavaju krvni tlak i otkucaje srca, povećavaju produktivnost i kreativnost te nas čine sretnijima", kaže Michelle Lamb,  direktorica u The Trend Curve. “Možda zato što čovječanstvo nikad nije više trebalo iscjeljujuće moći prirode nego u ovom trenutku, postoji potraga da se ovaj pristup još dublje iskoristi.”

Dizajner Jake Arnold primjećuje da su njegove klijente privlačile "sve nijanse smeđe prisutne su u interijerima." Poznat po toplom minimalističkom pristupu, Arnold je ove godine često posezao za bojama pudera, a nerijetko i za koraljnom.

Foto: BoConcept

 “Vidimo više toplih sivih tonova, udaljavajući se od strogo hladnih tonova”, kažu Anna Baraness i Kristin Tarsi iz studija AK iz New Yorka.

Pokret dizajna kojem je u fokusu zelenilo, evoluirao je izvan uključivanja biljaka u dekor, i u sam namještaj kroz prirodne materijale poput ratana, drva i kamena. Za Arnolda, oni često počinju od poda i idu prema gore.

Međutim, kada je riječ o namještaju, "posebno u spavaćoj sobi, ratan i juta na noćnim ormarićima ili konzolama, pa čak i vintage rasvjeta, stvaraju onu atmosferu utočišta koju uvijek tražimo", kaže on, također napominjući da je njegov studio uključio "više teksture, više tekstila, više uzoraka i boja, s važnim fokusom na bezvremenost,” u svim projektima ove godine.

Foto: BoConcept

“Svi smo privučeni prirodnim materijalima”, kažu Baraness i Tarsi. Jedna organska forma koja se ove godine pokazala popularnom kamen je oniks, kaže stilistica King. “Prvi put sam primijetila da se materijal koristi na hrabar način kada sam stilizirala dom Gwyneth Paltrow. Ima najljepši šank od oniksa koji lebdi usred dnevne sobe" kaže.

Klijenti sve više traže interijere koji odražavaju "kontekst lokacije ili arhitekture njihovog doma", dodaje Arnold, a stručnjaci se slažu da potrošači obraćaju mnogo više pažnjei na osjetilna iskustva u svojim domovima.

"Mirisi su zauzeli središnje mjesto tijekom pandemije", kaže White. S tim dolazi i želja za dodavanjem mirisa određenim dijelovima doma - potez koji korisnicima omogućuje da "nastane prostor svim svojim osjetilima". Kućni ured, na primjer, može sadržavati kadulju za promicanje mentalne oštrine, nastavlja White, “dok će spavaća soba biti namirisana cvijetom naranče za poticanje smirenosti i sna, a dnevna soba s nečim ugodnim i prazničnim poput mirisa pucketajuće vatre .”

Možda se svi samo osjećamo pomalo krhko, ili možda još nismo spremni odreći se svakodnevnog rada od kuće, sportskog iskustva, ali mnogi od nas još uvijek nisu spremni za oštre rubove u našim interijerima. Plišani, čupavi i luksuzno tapecirani komadi namještaja i dodaci u trendu su i dokazuju da kod kuće možete biti i elegantni i ugodni. Otoman je bio najtraženiji dio u projektima Baranessa i Tarsija ove godine i pomogao je stvoriti prostore koji su doista izgledali kao utočišta.

"Mlađa generacija klijenata preferira ležernost nad formalnošću, s interijerima koji djeluju slojevito i odražavaju njihovu osobnost i interese", kažu Baraness i Tarsi. Osjećaj avanture prožima današnje interijere, u kojima se ne bojimo miješati avangardna suvremena djela sa vintage komadima i umjetnošću. King napominje da su "tradicionalni, danski i Art Deco metalni komadi za posluživanje, svijećnjaci i vaze" bili česti zahtjevi ove godine. Baraness i Tarsi predviđaju da će u budućnosti dizajneri više riskirati. “Očekujemo vidjeti više slojevitih tekstura i miješanih materijala unutar istog komada namještaja,” kažu. "Na primjer, kauč s okvirom omotanim umjetnom kožom ili tapecirani otoman s drvenom pločom."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije