LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Pet stvari koje morate znati prije nego što krenete uređivati dječju sobu

Djeci je puno bitniji prostor za igru i važno im ga je osigurati. Također, isplati se investirati u razna spremišta za igračke koja će na jednostavan način omogućiti djetetu da samo pospremi stvari
29. svibnja 2020. u 09:00 0 komentara 1843 prikaza
Foto: Zara Home

Danas u dječje sobe prilično male kvadrature, ali zahvaljujući dizajnerskim rješenjima, i u malim sobama, od recimo šest četvornih metara, moguće je urediti prostor tako da ne izgleda prenatrpano i da dijete ima mjesta za sve svoje potrebe. Iako je idealno da svaki član obitelji ima oko deset kvadrata svog prostora, danas je moguće i u manjima urediti ugodan prostor.

Bitno je voditi računa o kombinacijama boja zidova, kako bi se i na taj način prostor vizualno povećao, zatim je važno uložiti u razne izvlačne i višefunkcionalne elemente koji će “rasti” kako raste i dijete. Osim toga, za male i jedinstvene prostore danas više nije nužno naručivati namještaj po mjeri jer i većina serijskih proizvođača nudi ta funkcionalna rješenja i složive programe koji se savršeno prilagođavaju određenom prostoru. Ako pak imate sreću da imate velik prostor za dječju sobu i mogućnosti su vam znatno veće, najčešća zamka u koju padaju roditelji jest da prenatrpaju sobu. Djeci je puno bitniji prostor za igru i važno im ga je osigurati. Također, isplati se investirati u razna spremišta za igračke koja će na jednostavan način omogućiti djetetu da samo pospremi stvari.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Šlušajte što vam govore

U odabiru boja, oblika tj. stila namještaja, poslušajte želje mališana. Dječje sobe mogu biti uređene tematski, ovisno o sklonostima vašeg djeteta. Za mlade sportaše interijer je u sportskom stilu, ljubitelji crtića vole interijer s omiljenim likovima... Odaberite boje zidova koje će oslikavati temperament djeteta. Plava, zelena i smeđa boja će smiriti prostor dok će ga crvena, ljubičasta, narančasta i žuta intenzivirati. Kad koristite jake boje, birajte nježnije tonove kako prostor ne bi postao neugodan.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Osigurajte kvalitetnu zaštitu od sunca

Dječja soba mora imati mogućnost zamračivanja, što je najlakše postići rolozavjesama. Uskladite ih s bojama i motivima sobe. Potrudite se sobu opremiti fleksibilnim, mobilnim namještajem, koji se lako nadograđuje Potrebe djece se mijenjaju pa će ovakvi elementi, iako pojedinačno skuplji, na kraju donijeti uštedu. Odaberite kvalitetan krevet, podnicu i madrac. Kvaliteta spavanja utjecat će na bolju koncentraciju pri učenju i igri. Vrsta podnice i madraca utječe na udobnost i pravilan položaj tijela. Pri kupnji posavjetujte se sa stručnim osobama koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dijete.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Vodite računa o odnosu izvora svjetlosti i radne zone

Svjetlost mora dolaziti s prednje ili lijeve strane za dešnjake, odnosno desne za ljevake. Ako je izvor svjetlosti sprijeda, treba je onemogućiti blještanje zaštitom od sunca. Za večernje sate osigurajte stolnu lampu, koju će dijete prema potrebi jednostavno pomicati i prilagođavati trenutačnim potrebama.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Pravilno pozicionirajte radni stol

Važno je obratiti pozornost na njegov odnos s ulaznim vratima. Idealan je onaj u kome dijete sjedeći za stolom ima kontrolu ulaza u sobu bez zakretanja tijela. Iako ne biste željeli ometati dijete pri učenju, ipak će svaki ulazak omesti njegovu koncentraciju, a osobito kada su mu vrata smještena iza leđa. Osigurajte dovoljno ladica i polica za smještaj školskih knjiga i pribora. Nastojte ih ne smještati na suprotan kraj sobe jer time dovodite dijete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati od stola.

 | Autor : Zara Home Foto: Zara Home

Zaseban kutak

Podalje od radne zone smjestite garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente, koji nisu vezani uz učenje. Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom dijelu sobe za igru djeteta. Po potrebi podignite krevet na kat, a ispod njega osigurajte slobodan prostor. Osigurajte dio sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutnim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom po kojima mogu pisati, šarati, računati ili vješati svoje likovne i literarne radove.

Za svakodnevnu dozu inspiracije, pratite nas i na Instagramu.

hit mjesto Vrata je danas otvorio jedan od najljepših restorana koje smo vidjeli. I još je na Jarunu Prije i poslije Pogledajte kako izgleda kuća u Dubravi nakon totalnog makeovera i potrošenih 55 tisuća kuna Mala škola uređenja Još radite od kuće? Šarmantan mali ured možete smjestiti i ispod stubišta
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.