dobra oraganizacija

Pet ključnih poteza za uvijek čist, uredan i dobro organiziran dom, lakše je nego što mislite

nered u ormaru
Thinkstock
11.11.2022.
u 12:27

Sve druge stvari, kao što su prazne teglice za biljke, višak ukrasnih jastučića i drugih dekoracija koje nemaju nikakvu sentimentalnu vrijednost poklonite nekome ili jednostavno bacite

Suvremeni (potrošački) način života potiče nas na kupnju, a samim time i na gomilanje nepotrebnih stvari u domu. Ako primjećujete da vam smetaju stvari koje su se s vremenom nagomilale i ne znate kamo s njima, vrijeme je da počnete s reorganizacijom. Riješite se svega što vam nije potrebno u domu, a ostatak dobro organizirajte. Možda se pitate kako i odakle krenuti? Počnite najprije s dnevnim boravkom, prostorijom koja je središte okupljanja cijele obitelji i najviše je opterećena svim i svačim. Kako biste rasteretili dnevni boravak, riješite se nagomilanih papira i časopisa koji više ničemu ne služe.

Foto: pixabay

Dotrajale mobitele, punjače i kabele odnesite i bacite na mjesto za otpad takve vrste. Sve druge stvari, kao što su prazne teglice za biljke, višak ukrasnih jastučića i drugih dekoracija koje nemaju nikakvu sentimentalnu vrijednost poklonite nekome ili jednostavno bacite. Imate li puno knjiga koje zauzimaju dosta prostora i čini vam se da stvaraju nered u domu, vrijeme je da i njih reorganizirate. Odvojite one naslove za koje mislite da vam više neće trebati. Odnesite ih u knjižnicu ili poklonite nekom kome će trebati. Neke ćete knjige možda moći i prodati preko interneta, kao i druge vrijedne stvari koje vam više nisu potrebne. Knjige koje ste zadržali uredno složite na police tako da na gornjim policama budu one koje vam rijetko trebaju, a one koje češće budete trebali neka budu na dohvat ruke. Možda imate hobi skupljati suvenire i/ili neke druge figurice pa se i toga dosta nagomilalo.Takve stvari odložite u kutije i rasteretite prostor ili (ako ih želite imati na oku) sve zajedno grupirate u poseban dio staklene vitrine.

Foto: pixabay

U kuhinji se riješite starog dotrajalog posuđa i pribora za jelo, a novi kupite samo ako nemate u “pričuvi” drugi. Nejednake čaše za vodu i šalice izgrebane i oštećene od korištenja zamijenite novima, jednakima. Takve sitnice nisu skupe, a puno znače za cjelokupan vizualni dojam u kuhinji pa ćete se osjećati puno bolje. Hranu u kuhinji posložite pazeći na to da osnovne namirnice i posuđe budu pri ruci. Puno prozirnih staklenki na polici koje će poslužiti za tjesteninu, rižu, orašaste plodove, sol, šećer i slično pomoći će u održavanju urednosti kuhinje.

Foto: pixabay

Umjesto da je oaza za odmor i opuštanje, spavaća soba ponekad je najneurednija prostorija doma. Ormari su pretrpani odjećom koju ne nosite, posteljinom koju ne koristite i raznim drugim stvarima koje čuvate jer mislite da će vam jednom trebati, a znate i sami da neće. Stoga, uhvatite se posla i razvrstajte odjeću u tri kategorije. Jedna hrpa neka bude odjeća za koju ste sigurni da ćete ju nositi, druga hrpa neka bude odjeća koju ćete pokloniti ili prodati, a treća (ona iznošena) koja je za bacanje.

Odjeću koju ste odlučili ostaviti složite na police i objesite na vješalice. Sve treba biti uredno i pregledno. Na gornje police u ormaru složite zimsku odjeću, a ljetna neka bude dostupnija. Deke, posteljinu i mekane jakne spakirajte u vreće za vakuumiranje. Tako ćete rasteretiti prostor. Iz spavaće sobe maknite sve stvari kojima ondje nije mjesto jer to mora biti prostorija u kojoj ćete se osjećati mirno i opušteno, a to možete samo ako je uredna i čista. Čistoća je pola zdravlja, imajte to na umu kad reorganizirate dom te se slobodno uhvatite krpe i deterdženta.
nered u ormaru
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije