moderan dom

Ključna pravila minimalizma, s modernim twistom. U trendu su garniture koje pašu i u interijer i u eksterijer

BoConcept
03.03.2024.
u 07:00

Želite li pak postaviti neki manji komad tepiha, odlučite se za nenametljivu nijansu ili pak za dominantniju boju, ali samo ako su svi ostali elementi neutralni ili sličnih nenametljivih nijansi

Danas, kada živimo ubrzanim načinom života, suvremeni čovjek sve više teži jednostavnosti i praktičnosti. Ovakav stil života odražava se i na samo uređenje životnog prostora pa mnogi odlučuju svoje domove urediti u minimalističkom stilu. Minimalizam u interijeru podrazumijeva čiste linije i ravne površine. Ljubitelji minimalizma odlučuju se za ovaj stil ne samo zbog pomodarstva, nego ponajprije zbog praktičnosti i udobnosti.

Foto: BoConcept

Minimalistički uređen interijer oslobođen je nepotrebnih stvari i dekorativnih elemenata, oku je ugodan, harmoničan, prozračan i jednostavan za održavanje. Uglavnom, ovdje prevladavaju neutralni tonovi uz dodatak pojedinih elemenata u jakim bojama kojima je cilj razbiti monotoniju u prostoru.

Foto: BoConcept

Želite li i vi svoj dom urediti u minimalističkom stilu, držite se nekih osnovnih pravila uređenja. Prvo i osnovno, riješite se svih nepotrebnih komada namještaja kako biste dobili što više slobodnog prostora. Od namještaja (u dnevnom boravku) ostavite samo garnituru za sjedenje, klub stolić i stalak za TV. Postavite police za knjige, komodu i (ili) ormariće na zid iznad TV-a. Birajte namještaj modernog dizajna, što manjih dimenzija, ravnih linija i ujednačenih boja. Pri tome prije svega pazite na funkcionalnost i udobnost. Namještaj u minimalističkim prostorima najčešće je izrađen od prirodnih materijala (lakirano drvo, koža, metal i staklo).

Foto: BoConcept

U minimalistički uređenom prostoru ne preporučuje se pokrivanje poda velikim komadima tepiha, stoga podna obloga posebno dolazi do izražaja. Upravo zbog činjenice da pod dominira posebno pripazite na odabir podne obloge koja treba biti kvalitetna i na njoj ne biste smjeli štedjeti. Preporučujem klasičan lakirani parket ili laminat fine teksture i ujednačene boje. Zidovi su ravni i glatki kako bi se sačuvao stilski efekt, a najčešće su obojeni u bijelo.

Foto: BoConcept

Želite li pak postaviti neki manji komad tepiha, odlučite se za nenametljivu nijansu ili pak za dominantniju boju, ali samo ako su svi ostali elementi neutralni ili sličnih nenametljivih nijansi. Prozore nemojte prekrivati teškim dekorima, nego birajte svijetle prozračne zavjese. Mogu to biti rimske ili panel-zavjese, ali i lagana razmaknuta zavjesa koja ostavlja slobodan prozor. Minimalizam u interijeru ne podnosi previše dekorativnih elemenata, stoga je dovoljno postaviti jednu podnu lampu, jednu veliku sliku ili minigaleriju na zidu, nekoliko dekorativnih jastuka u različitim bojama, cvijeće...

Sjajan primjer minimalizma na moderan način danski je brend BoConcept čija nova kolekcija oduševljava kako izborom namještaja za interijer tako i za eksterijer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije