na indizajn sajmu

Personalizirane tapete s potpisom akademske slikarice Mirne Šišul sve su što vam treba ove jeseni

05.10.2023.
u 12:24

Riječka akademska slikarica i umjetnica Mirna Sišul 2018. godine je u svoj portfelj umjetničkih radova dodala i zidne tapete. Poznata po svojem koloritnom, specifičnom stilu slikanja, Sišul se još davnih dana odmaknula od slikanja isključivo po slikarskom platnu te je svoje ideje oživjela na raznim medijima, od kišobrana do tunika i kupaćih kostima. Tako ju je njena želja za stvaranjem dovela i do art printeva te zidnih tapeta

Vogue je 2021. godine na sva zvona proglasio da su zidne tapete ponovno u modi, a njihova je proklamacija stigla s nekoliko snažnih pokrića. Među prvima ih je uveo kultni londonski high-end klub Annabel’s, zatim su se našle u kući britanskog modela Kate Moss, a u 2020. je na Pinterestu potraga za pojmom “tapete” porasla za čak 40 posto. Nakon što je Vogueu vijest potvrdio i kultni dizajner Martyn Lawrence Bullard, više nije bilo nikakvog prostora za sumnju – zidne tapete su se uistinu vratile pod sjajna svjetla reflektora.

I dok je svijet polako prihvaćao povratak stilskog elementa koji svoje korijene vuče s europskih kraljevskih dvorova iz 16. stoljeća, tako se i u Hrvatskoj sve intenzivnije događao njihov preporod. Ključnu ulogu u tom pokretu svakako je imala je i riječka akademska slikarica i umjetnica Mirna Sišul koja je 2018. godine u svoj portfelj umjetničkih radova dodala i zidne tapete.

Poznata po svojem koloritnom, specifičnom stilu slikanja, Sišul se još davnih dana odmaknula od slikanja isključivo po slikarskom platnu te je svoje ideje oživjela na raznim medijima, od kišobrana do tunika i kupaćih kostima. Tako ju je njena želja za stvaranjem dovela i do art printeva te zidnih tapeta. 

“Tijekom godina stvaralaštva došla je i potreba da slike vidim kroz jedan veliki zid. Tako smo moj suprug i ja dobili ideju da umjetnička djela prodišu kroz tapetu”, priča nam Sišul.

Tako je njen kreativni tim, koji uz nju još čine Marin Sišul te Marko Felker i Jana Horvat, došao na ideju da 2018. lansiraju seriju zidnih tapeta, a ove su godine svoj asortiman obogatili novim brendom Sophie MonteCristo.

I dok smo od Sišul možda naviknuli vidjeti šarene, žarke boje i motive, u Sophie MonteCristo designu očekuje vas nešto sasvim drugačije. Printevi i tapete koje odaju jedan mirniji dojam, eleganciju i prozračnost u zemljanim i pastelnim tonovima, no i dalje s vrlo prepoznatljivim potpisom umjetnice.

Ideja o iskoraku u ovakvu vrstu dizajna došla je, kako je rekla, pažljivim osluškivanjem potreba tržišta, gdje je sve više dizajnera interijera i arhitekata čiji klijenti žele u svojim prostorima nešto unikatno, usklađeno s modernim dizajnerskim trendovima.

Sophie MonteCristo sadrži pritom tri kolekcije – MEDITERRANEO, MÉLODIE  i MÉTAMORPHOSE, a sve  tri nude art printeve velikih formata i zidne tapete u različitim nijansama, ovisno o željama klijenata.

MEDITERRANEO krasi, kao što i samo ime kaže, autohtonost mediteranske flore i faune te suhozidi i drugi prepoznatljivi stilovi gradnje kao nasljeđe našeg podneblja, dok je kod MÉLODIE naglasak na doživljaj mirisa i zvuka mora, pjeva ptica i drugih zvukova iz prirode.

Posebno je interesantna kolekcija pod imenom MÉTAMORPHOSE koja na potpuno jedinstven i za klijenta često emotivan način nudi personalizirana ostvarenja koja u interijer unose osobni karakter i priču. Riječ je o suradnji s vlasnicima objekata i dizajnerima interijera kroz koju se realiziraju jedinstvene ideje na unikatnim tapetama ili art printevima velikih dimenzija.

„Jedan je klijent došao sa starim obiteljskih fotografijama. Među njima je bila fotografija prabake, njihove stare kuće, auta... i tako je nastala nova tapeta koja je bila prožeta obiteljskim fotkama, grafičkim elementima i mojim prepoznatljivim akrilnim djelima“, objašnjava Sišul.

Još jedan primjer MÉTAMORPHOSE nastao je i na Krku gdje je klijent poželio staviti tapete u svoje vile, s time da je uvjet bio da sve slijede ostavštinu otoka. Tako je jedna nosila elemente Baščanske ploče, druga je imala motive krčke arhitekture, dok je treću krasila lokalna flora i fauna.

Upravo je kolekcija Sophie MonteCristo dokaz da sve više ljudi naginje personalizaciji prostora te je na tržištu sve više prisutan odmak od sterilnog skandinavskog stila i minimalizma. Sišul nam pritom govori da se ona ne vodi trendovima, već radi ono što voli, no svejedno ističe da ima sve više upita da se njeni radovi kombiniraju s bezbojnim i sterilnim okruženjem u interijeru kako bi isti prodisao novim, šarenim životom.

Ako želite vidjeti kako uživo izgledaju njeni radovi, posjetite nadolazeći InDizajn sajam interijera koji će se od 6. do 8. listopada održati u Areni Zagreb. Sišul će na sajmu predstaviti svoje originale, ali i dizajne iz nove kolekcije Sophie MonteCristo te će održati Art&wine event, čije su ulaznice dostupne putem Entrio sustava.

Osim Sišul, na InDizajnu će biti više od 80 izlagača za uređenje i opremanje interijera. Osim izloženih radova, u sklopu sajma će biti održana i brojna predavanja domaćih i europskih arhitekata te se pripremaju razne aktivnosti kroz koje će organizatori predstaviti najnovije trendove i dostignuća u dizajnu i pružiti uvid u raznolikost i kreativnost ove dinamične industrije.

Što se, pak, tiče noviteta u ateljeu umjetnice Sišul, ona nam je za kraj najavila da već radi na nekim novim kreacijama. Nije htjela još otkriti o čemu se radi, no natuknula je da joj se jako sviđaju dva medija – nosivi modni detalji i posteljine. Što će novo proizaći iz njene šarene, kreativne radionice, to ćemo tek vidjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije