dom iz snova

Pariški šik u centru Zagreba, dizajnerica interijera ima dom koji nas je očarao

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/15
01.06.2023.
u 10:37

Dizajnerica iza sebe ima već puno projekata što za življenje, što za dnevni najam s 5 zvjezdica, ali se odlučila na korak više kako bi nadogradila i usavršila svoje znanje upravo u školi Callegari, gdje se sve radi u programima

Stanovi u strogom centru Zagreba, koji su uspješno odoljeli potresu i zubu vremena, pravi su dragulji, a jedan takav dom je dizajnerice interijera Josipe Dumančić. Stan od devedesetak kvadrata Josipi je još i bitniji jer je bio njezin završni rad u talijanskoj školi Callegari. U moru istih stanova u centru dizajnerica se željela istaknuti nečim drukčijim i posebnim i, moramo priznati, to joj je pošlo za rukom.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

– Još se od malih nogu željela sam se baviti dizajnom interijera, ali me život odveo na drugu stranu i vratio kad je trebalo, potres i korona su mi još više dali na odvažnosti da samu sebe nadmašim – kaže Josipa.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Ali kod dizajnera kao da nikad nema kraja, nove kreacije uvijek se stvaraju, pa se i ne čudimo da je ovaj stan, u kojem se osjeti ljubav i ljepota u svakom detalju, isprva bio osmišljen za dnevni najam s 5 zvjezdica, ali je ipak uređen i opremljen za stan u kojem će netko s oduševljenjem živjeti. Dizajnerica iza sebe ima već puno projekata što za življenje, što za dnevni najam s 5 zvjezdica, ali se odlučila na korak više kako bi nadogradila i usavršila svoje znanje upravo u školi Callegari, gdje se sve radi u programima. Kako kaže, bez podrške i suradnje supruga te pomoći roditelja oko čuvanja djece i divnog svekra zlatnih ruku, koji nikada nije odbio ni najmanji rad u stanu, ne bi mogli realizirati ovaj projekt prema njezinim zamislima. I upravo se ta zajednička ljubav i energija osjećaju u prostoru. U razgovoru smo doznali da se u ovom stanu radila kompletna renovacija, u punom smislu riječi, što ovaj stan čini dodatno zanimljivim jer imate dojam da ulazite u potpuno novi stan.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Stara žbuka je skinuta, cigle su otprašene i očetkane, fuge između cigli očišćene. Tako pripremljeni zidovi su impregnirani. Nakon toga je na zidove nabačen cementni špric i zidovi su ožbukani. Zidovi su dodatno ojačani mrežicom od staklenih vlakana koja je utopljena u građevinsko ljepilo. Gletanje zidova napravljeno je dva puta i zidovi su pobrušeni. Prije bojenja zidovi su ponovo impregnirani i obojeni dva puta. Žbuka na stropu je skinuta nakon čega je na strop postavljena staklena vuna (za toplinsku i zvučnu izolaciju). Sve je zatvoreno gips-kartonskim pločama koje su postavljene na laganu metalnu konstrukciju. Instalacije u stanu su izmijenjene i iznova napravljene: strujne instalacije s novim FID sklopkama, plinska, dimovodna, centralnog grijanja, instalacije vode i kanalizacije te klima-uređaja.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Klimatizacija stana napravljena je s jednom centralnom Toshibinom vanjskom jedinicom i četiri unutarnje jedinice. Sve sobe i kuhinja su klimatizirane. Grijanje je centralno, na radijatore Vaillant, a bojler je plinski kondenzacijski, također Vaillantov. Centralni termostat ima mogućnost detaljnog podešavanja i programiranja sustava grijanja, a radijatori su opremljeni digitalnim termostatskim ventilima koji se mogu isto tako precizno i detaljno namještati i programirati. Zbog ugradnje novog kondenzacijskog bojlera napravljena je sanacija dimnjaka, za što je napravljen strojarski projekt, a završnu dozvolu izdala je Gradska plinara Zagreb i dimnjačarska služba. Prozori u stanu su od PVC-a. S ulične strane postavljen je PVC Salamander s četiri stakla što je doprinijelo odličnoj zvučnoj izolaciji. Ulazna vrata ručno su rađena, drvena, protuprovalna, s ukladama i drvenim ukrasima.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Zidovi i stropovi ukrašeni su štukaturama i ukrasnim lajsnama, a svaki luster ima ukrasnu rozetu. Lustere, lampe, dekoraciju zidova i stropa, kombinaciju boja, dekoracije, ukrase, namještaj, zavjese i dekore pomno je birala dizajnerica interijera. Kuhinja je klasicističkog stila s modernim detaljima, od medijapana s drvenim ukrasima. Svi kuhinjski aparati kao i perilica/sušilica rublja su visoke klase brendova Bosch i Samsung. Ova vizionarka klasicističkog stila s modernim detaljima već s radošću najavljuje nove projekte koje će s nama rado podijeliti, a mi ih s radošću iščekujemo. U ovom svijetu modernizma i minimalizma zaista je bila čar uživati barem nakratko u oazi ovog stana iz snova koji neodoljivo podsjeća na pariške građanske stanove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije