Sigurnost

Ovo sigurno niste znali - namještaj u univerzalnom dizajnu stari skupa s vlasnikom

shutterstock
14.12.2019.
u 07:00

Za ovaj je dizajn potrebno dom osigurati od svih mogućih izvora ozljeda, a najgori su tepisi

Dizajnerica Patricia Moore, u kasnim 70-ima provela je četverogodišnje istraživanje o dizajnu doma i kakav utjecaj isti ima na funkcionalan život starijih osoba. Tim istraživanjem utvrdila je kako većina starijih osoba ne može dosegnuti predmete, pročitati upute za korištenje, otvoriti vrata i slično. 

"Svakim neuspjehom, autonomija i neovisnost osobe gubi se, a povećava se beznadnost", kazala je Moore za dwell.com

Vođena tim zaključcima, dizajnerica je predstavila takozvani univerzalni dizajn doma, a neke njegove elemente svi možemo unijeti u svoj dom, jednostavnim promjenama. 

Univerzalan dizajn očituje se u opremanju doma predmetima koje mogu biti korisne širokom krugu ljudi, od male djece do starijih osoba. A zbog zaključaka dizajnerice Moore, sve je više dizajnera koji nastoje stvoriti dom koji stari skupa sa svojim vlasnicima, odnosno da se prilagođavaju potrebama vlasnika kako bivaju stariji. 

Takav dom moguće je kreirati, smatra dizajnerica, navodeći kako je razvoj tehnologije uveliko potpomogao ovaj dizajn jer osigurava sigurnost, a umanjuje moguće ozljede.

Ipak, jednostavnim stilskim promjenama svaku prostoriju svog doma možete univerzalno dizajnirati.

Foto: shutterstock

Dnevni boravak

Najčešći problem s kojim se suočavaju starije osobe u svom domu, a koji je izvor brojnih ozljeda pa čak i smrti, padovi su, tvrdi dizajnerica. 

The National Council on Aging, tvrdi ona, izvjestio je o tome da svakih 19 minuta, jedna starija osoba umre od posljedica pada ili od ozljeda uzrokovanih istim. 

"Dizajneri iz tog razloga trebaju izbjegavati mjesta, ali i predmete u domu na koje se osoba može spotaknuti", kazala je te istaknula tepihe kao glavne uzročnike.

Dizajnerica smatra kako bi domove trebali dizajnirati tako da se prijelazi s poda na tepih ne vide, a za to najboljima smatra čvrste kvadratne tepihe. 

"Osim što će zaštititi kukove od padova, ovi tepisi dopustit će i mobilnost osoba u invalidskim kolicima, a jednostavno se i zamjenjuju ako dođe do zaprljanja", zaključuje. 

Osim tepiha, u dnevne bi boravke trebali smjestiti i podne daske koje emitiraju nježno svjetlo kako bi odlazak do kuhinje ili

Foto: shutterstock
kupaonice tijekom večernjih sati bio sigurniji, a takvi izvori svjetlosti neće poremetiti cikluse spavanja, navodi.

Kuhinja

Iako je kuhinja puna zapreka i mogućih ozljeda, kod dizajniranja iste najvažnije je riješiti se otvorenog plamena

"Dobra zamjena indukcijske su ploče", tvrdi.

Foto: shutterstock

Kupaonica

Kako djeci, tako i starijim osobama koje zbog bilo kojeg razloga ne mogu dugo stajati, potrebno je omogućiti im siguran pristup umivaonicima, ali i tuševima. 

Iz tog razloga, ispod umivaonika dobro je smjestiti stolicu koju ćete moći jednostavno pospremiti kad je ne koristite. A za lakše tuširanje, dizajnerica preporuča ugradnju walk-in tuša, ali onoga koji ima i ugrađenu mogućnost stolice. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije