super savjeti

Ovih pet pravila nikad nemojte prekršiti imate li dom manje kvadrature i izgledat će odlično

IKEA
02.02.2022.
u 06:47

Ako želimo postići naizgled veći dojam prostorije, dobro je držati se ključnih pravila i trikova za vizualno povećanje prostora. Izbor boje zidova, namještaja i ostalih dekorativnih elemenata bit će od velike važnosti

Uređujete li stambeni prostor manjih dimenzija, važno je dobro osmisliti uređenje i iskoristiti svaki centimetar prostora te ga prilagoditi životnim potrebama. Ako želimo postići naizgled veći dojam prostorije, dobro je držati se ključnih pravila i trikova za vizualno povećanje prostora. Izbor boje zidova, namještaja i ostalih dekorativnih elemenata bit će od velike važnosti.

Foto: IKEA

Za vizualno povećanje malih prostora u pravilu se biraju bijela i svijetli, hladni tonovi boja. Kombinacijom boja važno je znati postići estetski sklad i paziti da nikada ne birate više od tri različite boje zidova i namještaja. Idealna kombinacija za postizanje višestrukog povećanja prostora je što svjetlija, hladna boja zida s minimalističkim namještajem toplih tonova. Važno je znati da se strop u malim i niskim prostorijama nikada ne smije bojiti u tamnu boju. Zid na kojemu se nalazi prozor svakako treba bojiti u što svjetliju boju kako bi se svjetlost reflektirala i kako bi se dobilo na dubini prostora.

Foto: IKEA

Ubacite li crni detalj u jednobojni prostor, stvorit ćete dojam prostranosti i višedimenzionalnosti. Odabirom namještaja u istoj boji kao što je i zid ili prozirnog (staklenog ili plastičnog) namještaja, poput stola i (ili) stolaca, postići ćete nenametljivost u prostoru i vizualno stapanje u jednu cjelinu. Prostor će izgledati prozračnije ako nema previše namještaja. Zbog toga je važno birati multifunkcionalni namještaj, a izbjegavati glomazne, tamne komade namještaja.

Foto: H&M Home

Ormari i kuhinjski elementi koji se protežu do stropa, u bijeloj boji ili u boji zidova, zadovoljit će potrebe odlaganja stvari a ujedno pridonijeti urednosti prostora te spriječiti vizualno zatvaranje prostorije. Drvo je uvijek dobar izbor kako bi se dobilo na toplini. Birajte uvijek svjetlije drvo ili pak ono u bijeloj boji. Staklo, ogledala i lakirane površine visokog sjaja reflektiraju svjetlost i na taj način stvaraju dojam većeg prostora i prozračnosti. U malim stanovima preporučuje se kuhinju i dnevni boravak povezati u jednu cjelinu otokom ili šankom koji može služiti i kao stol za jelo. Na ovaj način olakšava se komunikacija, a ujedno postiže vizualno veći prostor. Ostale prostorije odvojite kliznim vratima od stakla ili s ugrađenim ogledalom.

1/13

Rasvjeta je također ključni element za postizanje vizualno većeg prostora. Važno je postaviti rasvjetu tako da nijedan dio stana ne ostane u sjeni. Ukrasne detalje pažljivo birajte, pazeći da njima ne pretrpavate stambeni prostor. Odaberite samo nekoliko vama važnih umjetnina koje ćete istaknuti na posebno mjesto, a koje možete osvijetliti spot rasvjetom.

Da rezimiramo:

1. Stropove nikada nemojte bojiti u tamnu boju, kako ne biste dodatno smanjili visinu prostora. Također je poželjan i svijetli pod u malim stanovima.

2. Kod odabira detalja pazite da ne zagušite prostor nepotrebnim stvarima. Primjerice, bolje je postaviti jednu veliku sliku na zid nego više malih koje zagušuju prostor.

3. Pazite kod odabira zavjesa te birajte svjetlije i prozračnije materijale. Odaberete li one od poda do stropa, vizualno ćete povisiti prostoriju.

4. Koristite ogledala kad god vidite priliku i mjesto za postavljanje. Kako biste stvorili privid širine u uskom hodniku, postavite nekoliko ogledala različitih veličina na bočne zidove.

5. Pri kupnji namještaja u salonu pazite na dimenzije. Možda vam se učini neki trosjed odličan za vaš dnevni boravak, ali kad ga smjestite u svoj prostor, shvatite da je prevelik. Ovaj problem izbjegnite imajući na umu da su saloni namještaja u pravilu veći prostori od vašeg dnevnog boravka i da tamo namještaj izgleda znatno manji.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije