Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Razmišljate o otvorenim policama u kuhinji? Pogledajte naše prijedloge!

Moderne kuhinje ponekad više nalikuju ugradbenim ormarima, nego živopisnom mjestu u kojem se kuha, ispija jutarnja kava, objeduje, druži... Otvorene police su jedno od rješenja kako ih oživjeti
01. rujna 2019. u 07:00 0 komentara 5694 prikaza
kuhinja
Foto: arhiva
Pogledajte galeriju 1/7

Otvorene police u kuhinji uvijek su dilema – istovremeno su i praktične i estetski podižu prostor, a s druge strane, i nisu baš tako praktične jer zahtijevaju češće čišćenje i održavanje od zatvorenih ormarića.

Suvremeno osmišljene kuhinje su zapravo velike decentne zatovrene plohe mahom neutralnih boja (bijela, crna) koje vrlo često nalikuju ugradbenim ormarima, pa se koncept otvorenih polica čini malo zastario.

otvorene police kuhinja | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Istina, starinske kuhinje su imale otvorene police, a dio pokućstva se spremao u kredenac. No, kako današnje kuhinje nemaju nažalost mjesta za kredenac, njega su, kao i otvorene police, zamijenili funkcionalni gornji i donji ormarići.

Nekima uspije od takve koncepcije stvoriti zanimljiv prostor, no često su onda ti prostori nauštrb funkcionalnosti i želje da se iskoristi svaki centimentar i dobije što više prostora za pohranjivanje dizajnerski vrlo predvidljiva i nezanimljiva mjesta.

otvorene police kuhinja | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Otvorene police, koje se sada vraćaju u modu, mogu biti jedno od rješenja kojima će razbuditi uspavalu kuhinju i unijeti dašak svježine u nju. Istina, morat ćete malo češće brisati prašinu s njih, ali ponekad se u promišljanju prostora treba osloboditi pragmatike i dati prednosti estetici.

Usto, morate znati da su police jeftina alternativa ormarićima – dok ne nabavite novce za veliku 'pravu' kuhinju, police će biti idealna zamjena.

otvorene police kuhinja | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Police mogu biti tek dvije letve od staroga ormara koje ćete prebojati ili obložiti debelim ukrasnim papirom. Ako imate volje, poigrajte se decoupage tehnikom i tako obložite stare police.

Stari kredenac ili ormar za odjeću može poslužiti za otvorene police. Skinite vrata, obojajte unutrašnjost i stavite tanjure, šalice, lonce u nju. Nemojte natrpavati otvorene police posuđem jer će izgledati neuredno. Možete police podijeliti po sadržaju – jedna 'etaža' za čaše, druga za tanjure, treća za zdjele...

otvorene police kuhinja | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Otvorene police su idealno mjesto za posebnije komade, koji se inače ne vide u zatvorenim ormarićima. Ovo je idealna prilika da se takvi komadi vide svakodnevno, a ne samo kada nešto poslužujete u njima.

>>Modularne police kojima je cilj da budu moderne i nesavršene

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.