uređenje doma

Osam savjeta za idealno osvjetljenje u kuhinji koji će vas oduševiti

rasvjeta
Shutterstock
07.02.2021.
u 07:00

Dobar sustav rasvjete kuhinje treba zadovoljiti sljedeće kriterije: svijetlo, bez sjene, radno svjetlo za sigurno kuhanje i pripremu

Tražite ideje za osvjetljenje kuhinje? Primarna funkcija kuhinje još uvijek je kuhanje, ali ona sve više postaje centralno mjesto za druženje, a u ova vremena mnogima čak služi kao kućni ured. Unatoč svojoj važnosti, osvjetljenje kuhinje ponekad može biti posljednja briga kada je riječ o dizajniranju prostora, ali da bi kuhinja izgledala i dobro funkcionirala, svako područje mora biti pravilno osvijetljeno. Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za odluku o vrsti osvjetljenja u fazi planiranja. Ispravno osvjetljenje može potpuno transformirati prostor. Pomaže u tome da se male kuhinje izgledaju veće. Dobar sustav rasvjete kuhinje treba zadovoljiti sljedeće kriterije: svijetlo, bez sjene, radno svjetlo za sigurno kuhanje i pripremu. Tu je i ambijentalna rasvjeta koja stvara atmosferu.

Foto: Promo fotografije

Fleksibilni sustav upravljanja

S tolikim brojem različitih izvora svjetlosti na raspolaganju i s različitim funkcijama, pametno je razmotriti fleksibilni sustav upravljanja umjesto jednostavnog prekidača za uključivanje / isključivanje. Ako je moguće, pobrinite se da se vašim svjetlima kontrolira odvojeno kako biste pritiskom na prekidač mogli stvoriti različita raspoloženja.

Foto: arhiva

Lusteri su sjajan izbor

Iako su lusteri sve popularniji odabir za kuhinje, sve je veći trend i uključivanje dizajnerske rasvjete koju smo donedavno gledali isključivo u dnevnom boravku. Kako kuhinjski prostori otvorenog plana postaju sve uobičajeniji, ova fuzija između dekor stilova otvara svijet mogućnosti za zabavu uz lustere.

Foto: Promo

Prilagodite rasvjetu stilu uređenja

Uzmite u obzir stil svoje kuhinje. Soba s ostakljenim ormarićima i velikim prozorima savršena je kulisa za tradicionalni ili suvremeni luster koji dodaje pravu svjetlucavost. Na drugom kraju spektra, mirni minimalistički prostori zahtijevaju smjelu arhitektonsku rasvjetu.

rasvjeta
1/11

LED je pametan izbor

Nudeći bogatstvo mogućnosti osvjetljenja, diode koje emitiraju svjetlo (LED) često se koriste u modernom dizajnu kuhinje. Njihova niska emisija topline čini ih izuzetno energetski učinkovitima i idealnim za područja koja zahtijevaju malo održavanja ili ih je nezgodno zamijeniti. LED diode su manje i lakše ih je sakriti od fluorescentnih, neće treperiti kad se uključe i uopće neće trebati vremena da se zagriju do pune svjetline. LED diode zasigurno su budućnost kada je u pitanju osvjetljenje kuhinje. U usporedbi s zastarjelim alternativama, one su isplativije, jer iako su početni izdaci možda veći, računi za energiju se smanjuju.

Foto: screenshot/facebook

Stvorite sjajnu atmosferu

Dodavanje osvjetljenja na dnu kuhinjskih ormarića ili otoka može poslužiti za stvaranje atmosfere. A kako je stvaranje ambijenta ključna uloga osvjetljenja, ovaj odabir uvelike utječe na transformiranje osjećaja kuhinjskog prostora.

Radno svjetlo je najvažnije

Mjesta ispod ormara, izravno iznad ploče za kuhanje, sudopera i ploče za sjeckanje osigurat će svijetlo, fokusirano radno osvjetljenje. Pobrinite se da ih postavite što bliže prednjem rubu ormarića, inače ćete osvijetliti samo stražnju stranu radne ploče.

Foto: screenshot/facebook

Idealna visina

Pri postavljanju rasvjete valja voditi i računa o idealnoj visini. Ona ovisi o dva čimbenika: visini ljudi koji žive u kući i visini stropova. Zidna svjetla dobro funkcioniraju u maloj kuhinji, posebno onoj s malo prirodnog svjetla. Dajte modernoj kuhinji industrijski preokret s rasvjetnim tijelom od nehrđajućeg čelika ili mjedi.

Foto: screenshot/facebook

Vizaulno veći prostor

Rad u kuhinji sa samo središnjim svjetlom znači da stojite okrenuti leđima prema svjetlu i u vlastitoj sjeni gdje god se nalazili u sobi. Mat bijeli strop i gornji zidovi svijetle boje čine svaki sustav osvjetljenja učinkovitijim reflektirajući svjetlost i ravnomjernije ga šireći, što također stvara iluziju prostora.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije