INSPIRIRAJTE SE

Osam dobrih ideja za male stanove

mali stan moskva
Foto: Promo fotografija
1/16
16.08.2019.
u 09:29

Rijetki su i pravi sretnici koji imaju dovoljno kvadrata u svome domu koji bi im omogući kvalitetu života kakvu žele. Naši prijedlozi će vam pomoći da napravite pomak u tom smislu!

Teško je naći nekoga tko ne 'pati' od nedostatka prostora u svome domu, pa bio on i kuća. Uvijek nam nedostaje barem još jedna soba, ili pak prostranije blagovanje i kuhinja, više skladišnog prostora, kutak za odmaranje ili mjesto na kojem bismo imali mini kućni ured.

Jednostavno, svatko bi mogao reći da mu nedostaje poneki kvadrat u interijeru da ostvari sve svoje potrebe i želje i učini svoj dom funkcionalnijim i ugodnijim prostorom. No, pametnim rješenjima i savjetima stručnjaka možemo izvući maksimim od skromne kvadrature.

Dok ne nađete nekoga tko bi na stručan način znao rješiti vaše prostorne probleme, nudimo vam nekoliko zanimljivih i praktičnih rješenja koji bi mogli biti pravi odgovor na vaše dileme i potrebe.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Sanjin Strukić/Pixsell

1. U nedostatku prostora, često od dnevne sobe napravimo i kuhinju s blagovanjem. Open space je vrlo trendi u uređenju interijera, ali na ovaj način zadovoljimo potrebu za svim sadržajima. Primjerice, tako radni stol može biti i šank za blagovanje, ali i vizualno odjeljivati prostor od ostatka sobe. Stol bi zauzeo više prostora, a ovako kutak za sjedenje ima svoju komociju i privatnost.

Foto: Decoholic
Decoholic

2. Skratite hodnik odnosno ne tretirajte ga kao zasebnu prostoriju u stanu i dobit ćete više prostora koji možete iskorisiti za druge namjene - radnu sobu ili garderobni prostor. Usto, kada srušite zidove koji dijele hodnik od dnevne zone, ona će se tako povećati i izgledati prostornija nego što jest. Samo nabavite kvalitetna ulazna vrata koja imaju dobru zvučnu izolaciju.

Foto: alvhemmakleri.se
Alvhem

3. Ako ima dovoljno kvadrata, dnevnu sobu možete nekom vrstom pregrade (drveni ili kartonski panel, poluzid, zavjese, staklena stijena, polica za knjige) pretvoriti u dvije. Na ovom primjeru upotrijebio se poluzid, što je izvrsno rješenje ako imate stan s visokim stropom, jer se tako neće umanjiti prostor niti će sobe koje ste dobili djelovati klaustrofobično. Ukrasite taj panel fotografijama, slikama ili prislonite konzolnu komodu na njega.

Foto: Decoholic
Decoholic

4. Uska soba ponekad ne dopušta da u nju smjestimo ono što trebamo - primjerice, krevet. No ne očajavajte, krevet ne morate smjestiti samo u onu sobu u kojoj ga možete obići. Ako je soba uska, stavite ga do kraja zida, pored prozora. Bitno je da sa obje bočne strane imate prolaz, odnosno da se možete ustati i s druge bočne strane i zatvoriti prozor ili dohvatiti nešto s police.

Foto: Decoholic
Decoholic

5. Zidove malih stanova iskoristite za otvorene i zatvorene police - tako ćete bez masivnih i velikih ormara rješiti problem odlaganja odjeće, pokućstva, posteljine, knjiga... ali i riješiti problem radnog kutka. Današnja računala su mahom prijenosna i znatno manja od prijašnih, što nam omogućuje da napravimo radni kutak na izuzetno maloj površini - ispod polica za knjige, u prolazu, hodniku ili pak malo većoj prozorskoj dasci.

Foto: pixabay
Thinkstock

6. Male kuhinje iskorisite do maksimuma pametnim rasporedom elemenata. Neka gornji kuhinjski elementi budu sve do stropa, tako ćete dobiti više mjesta za suđe i namirnice, ali svakako pritom pazite da boja namještaja bude svjetlija. Tako se neće ni primijetiti da je cijela kuhinja u elementima. Dodatni prostor dobit ćete udubinama odnosno uvučenim policama, koje su usto i vrlo moderne.

Foto: Promo fotografija
Shoko Design

7. Lođe, balkone ili terase možete osim za spavaće dječje ili radne sobe iskoristiti i za prostor za blagovanje, ako imate malu kuhinju. Obično se iz kuhinje izlazi na balkon tako da je u tom slučaju blagovanje nadohvat ruke i sasvim na praktičnom mjestu. Kako bi još dodatno uštetjeli na prostoru, nabavite stol pričvršćen na zid, koji se po potrebi može sklapati te još nekoliko dodatni sklopivih stolica, koje možete kad nisu u upotrebi, skloniti uz zid.

Foto: pixabay
Thinkstock

8. Od velike sobe možete napraviti dvije dječje ili radnu i dječju i to gipsanim pregradam, poznatijim kao knauf. No, i od balkona ili lođe možete napraviti iste takve prostorije koje doduše neće biti velike, ali će svakako dati potrebnu privatnost. Problem ormara odnosno odlaganja stvari možete riješiti zidnim zatvorenim policama bijele boje kako ne bi zagušivale prostor - tako će stvoriti dojam da je to samo dio zida, a vi ćete dobiti prostor za stvari.

>>Za radni prostor u stanu nije vam potrebna dodatna soba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije