02.03.2024. u 07:00

Prirodno svjetlo u interijeru ima toliko benefita, zdravstvenih prednosti, jača imunološki sustav, djeluje pozitivno na emocije i podržava zdravi cirkadijalni ritam. Godišnja doba utječu na gotovo svaki aspekt našeg života - određujući kada sijemo usjeve, kada ih žanjemo, što jedemo, koju odjeću nosimo, koliko energije trošimo na grijanje ili osvjetljenje, pa čak i kako se osjećamo. Pa tako i dobra orijentacija kuće može utjecat na naš život

Jeste li znali koliko je važna orijentacija kuće prema stranama svijeta i koliko energija Sunca utječe na kvalitetu življenja?
U fazi projektiranja vlastite kuće htjela bih kolumnu popuniti nekim osnovnim sadržajem i svojim razmišljanjima. Vjerujem da će ovo biti korisno svima koji planiraju kupnju nekretnine ili gradnju kuće. Koje sve elemente treba uzeti u obzir prilikom projektiranja i građenja? Svakako je to: oblik građevine, položaj na parceli, orijentacija prema stranama svijeta, raspored prostorija, vrata i prozora, vegetacija u blizini građevine, sunce, smjer vjetrova, blizina vode, susjednih objekata.

Foto: BoConcept


Lokacija je jedna od najbitnijih stvari prilikom kupovine nekretnine, ali je orijentacija građevine podjednako bitna. Tako smo prilikom traženja odgovarajućeg zemljišta promišljali i o tome. Važno je u tom procesu  razumjeti značaj orijentacije građevine i sigurna sam da će vam biti puno jasnije kada pročitate ovaj tekst. Naprimjer, ako je pročelje kuće orijentirano prema jugu, tada bi za tu kuću mogli reći da je južna. Svaka orijentacija ima svoje prednosti, zato ne možemo reći da je neki smjer nužno bolji od drugoga. Ali neko osnovno pravilo je da prostorije u kojima najviše boravimo budu orijentirane prema jugu, a sporedne prostorije prema sjeveru. Ovisno o orijentaciji, vaša kuća prima određenu količinu sunčeve energije, pa to utječe i na energetsku efikasnost. Dobra orijentacija kuće može smanjiti potrošnju energije za grijanje i hlađenje, što dugoročno donosi financijske i ekološke prednosti.

Foto: BoConcept


Na prvu, nekima možda zvuči nebitno ili nepovezano, ali strane svijeta imaju veliki utjecaj na svakodnevni život. Svaka strana svijeta ima svoje prednosti i mane, a najbolje bi bilo kada bi prostor u kojem živimo mogao biti orijentiran na barem dvije od četiri strane. Prepoznavanje nedostataka i prednosti svake orijentacije može vam pomoći da donesete bolje odluke.

Prirodno svjetlo u interijeru ima toliko benefita, zdravstvenih prednosti, jača imunološki sustav, djeluje pozitivno na emocije i podržava zdravi cirkadijalni ritam. Godišnja doba utječu na gotovo svaki aspekt našeg života - određujući kada sijemo usjeve, kada ih žanjemo, što jedemo, koju odjeću nosimo, koliko energije trošimo na grijanje ili osvjetljenje, pa čak i kako se osjećamo. Pa tako i dobra orijentacija kuće može utjecat na naš život. Naravno, govorim iz aspekta kupnje parcele na našim područjima, jer ne padaju zrake Sunca jednako na sva mjesta na Zemlji. Preporuke o orijentaciji i prirodnom svjetlu mogu razlikovati ovisno o regionalnim specifičnostima.

Foto: H&M Home


Kako odrediti najbolji položaj prostorija u građevini?

Jug - ako orijentiramo prostorije na jug, to će biti one s najviše dnevnog svjetla tijekom cijele godine. Znači u našem podneblju, orijentacija na jug pogodna je za dnevni boravak, blagovaonicu i dječje sobe. To su prostorije koje se najviše koriste. Zbog dovoljno svjetlosti, zimi će biti dovoljno tople i manje ćete morati grijati, a tijelom cijele godine će biti divno osvijetljene. Parcelu smo birali zbog blizine šume i vegetacije, ali ako to nije slušaj kod vas, zasadite drveće ispred južne strane. Listopadno drveće će po ljeti štititi od zagrijavanja, a zimi će propuštati sunčeve zrake kroz grane. Sunčeva  toplina može pomoći u smanjenju troškova grijanja zimi, posebno u hladnijim klimama. Međutim, ljeti ta vrućina može dovesti do povećanih računa za hlađenje. Zato treba uzeti u obzir i projektiranje streha i sjenila te hortikulture. Razmislite što će se nalaziti s južne strane građevine.Svakako treba voditi računa i o zaštiti unutrašnjeg namještaja i fasade.

Sjever - prostorije koje su orijentirane ka sjeveru neće imati dovoljno prirodnog svjetla tijekom godine. Zimi će se sporije zagrijavati, ali će zato ljeti biti ugodnije. Naš stan je orijentiran na jug, a susjedov na sjever. U isto doba ljetnog dana, razlika je i do 5 stupnjeva. Mi spuštamo rolete kako bi rashladili prostor, a njima je ugodno u stanu. Zato je najbolje kod orijentacije prostorija u kući, na sjever orijentirati prostorije u kojima se ne boravi puno: stepeništa, kupaonice, ostave, garaže, prostorije u kojima su strojevi (toplinska pumpa itd). Razmislite i o vegetaciji sa sjeverne strane kuće. Idealne su biljke koje štite od vjetrova i imaju dublji korijen, npr. bagrem.


1/8


Zapad - prostorije orijentirane na zapad imat će dobro osvjetljenje u popodnevnim satima. U našoj kući, pored blagovaonskog stola bit će velik prozor s pogledom na zapad. To će biti glavni izvor svjetla u popodnevnim satima. Od tamo ćemo uživati u zalascima sunca. Baš kako i sada uživamo s livade.

Istok - prostorije orijentirane ka istoku imaju predivno jutarnje svjetlo. Idealno je smjestiti spavaću sobu koja gleda na istok, pa da vas ujutro bude sunčeve zrake. Dobro je postaviti i kuhinju i blagovaonicu na istoku. Prirodno svjetlo ima prirodna antibakterijska svojstva što je važno za sve prostore, posebno u kojima se obrađuje hrana. A kako ostatak dana neće biti jakog sunca, kuhinja se neće pregrijavati.

Prirodno osvjetljenje, poznato i kao dnevno svjetlo, tehnika je koja učinkovito donosi prirodnu svjetlost u vaš dom, čime se smanjuje potreba za umjetnim osvjetljenjem i štedi energija. Prirodno osvjetljenje, dokazano, povećava zdravlje i udobnost za stanare zgrade. Danas postoje mnoga rješenja kako dovesti prirodno svjetlo i do dijela interijera gdje nije moguće napraviti prozor (inovacije poput svjetlarnika, reflektirajućih površina ili čak solarnih cijevi.). Razumijevajući važnost prirodnog osvjetljenja, posebno za mentalno zdravlje čovjeka, ono počinje imati sve više primjena u sektoru zdravstva. Moderni trendovi u gradnji i dizajnu interijera sve su više usmjereni prema maksimiziranju prirodnog svjetla i iskorištavanju optimalne orijentacije kako bi se postigla veća udobnost i održivost.



Prirodno svjetlo povećava razinu serotonina u našem tijelu, ključno je za sinkronizaciju tog našeg unutarnjeg sata (cirkadijalni ritam), zagrijava nas i vizualno izaziva oduševljenje.

Nadam se da sam vas ovom kolumnom potaknula da promislite o važnosti prirodnog svjetla u našim interijerima i o važnosti orijentacije građevine. Vjerujem da će vam ove informacije koristiti da promislite o vrijednosti zemljišta dok planirate kupnju i da će te napraviti najbolji mogući raspored prostorija u interijeru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije