riječ stručnjaka

Odlučili ste adaptirati stari stan? Pripremite se na skrivene zamke, evo liste najčešćih

adaptacija
25.01.2024.
u 06:00

Pri većim renovacijama koje podrazumijevaju mijenjanje instalacija, podova, uklanjanje (isključivo nenosivih) zidova, promjene tlocrta temeljito i dobro planiranje te dobra organizacija radova od iznimne su važnosti jer neki radovi jednostavno ne toleriraju pogrešku

Postoji li netko da ne voli nove početke? Novi počeci stvaranje su novih priča gdje, ponekad i poučeni iskustvom, imamo priliku stvoriti nešto jedinstveno i nama svojstveno, po našoj mjeri, ali i otkrivanje skrivenih potencijala te spoznaja do kuda seže kreativnost i inspiracija. U kontekstu prostora, stari stanovi upravo su to – pozornica s patinom vremena i mogućnošću odigravanja potpuno novih zapleta. Kada se jednom pronađe idealan prostor ili onaj koji će kroz vašu viziju takav postati, nekoliko je stavki na koje treba misliti jer renoviranje stana nije isto što i renoviranje samostojećeg objekta (kuće).

Na samom početku konzultacije s relevantnim stručnjacima (građevinari, arhitekti, statičari) svakako su preporučljive kao i projekt renovacije – oni uvelike pomažu, ne samo da se vaše ideje provedu u djelo, već da to bude funkcionalno i u skladu sa zakonima. Ako renoviranje uključuje promjene vanjskog izgleda zgrade (prozori, balkon, boja "vašeg" dijela fasade, jedinice klime i sl.), postoji mogućnost potrebe ishođenja određenih dozvola, što je i objašnjeno u Pravilniku o jednostavnim građevinskim radovima. Ako su promjene u vašem novom prostoru samo estetskog tipa ("kozmetičke") – promjena boja zidova, ojačavanje strukture zidova, promjene kvaka na vratima, bojenje i popravci stolarije, temeljito čišćenje, zamjena namještaja, fronta kuhinje i sl., dozvole neće biti potrebne – potrebna će biti samo vaša vizija i ideja, no čak i sitne promjene mogu znatno promijeniti dojam prostora čak i ako se ne radi o većoj adaptaciji stana. Izrada plana i/ili nacrta izmjena, savjeti statičara vezano za građevinske radove, detaljan opseg i opis posla (određivanje pozicija rasvjete i rasvjetnih tijela, utičnica i prekidača za struju i sl.), okvirni (no što bliže preciznijima) vremenski rokovi te troškovnik radova (s kojim treba računati da će uvijek biti nešto viši od procijenjenog – to gotovo da je i pravilo pri adaptacijama, posebno starih prostora) uvelike će pomoći da se do konačnog rezultata dođe brže i sigurnije, a svakako će i olakšati nadgledanje radova.

Pri većim renovacijama koje podrazumijevaju mijenjanje instalacija, podova, uklanjanje (isključivo nenosivih) zidova, promjene tlocrta temeljito i dobro planiranje te dobra organizacija radova od iznimne su važnosti jer neki radovi jednostavno ne toleriraju pogrešku. Dobro je imati na umu da će najveći dio financiranja biti uložen u ono što će se najmanje vidjeti po završetku – u instalacije. Vrlo je važno da upravo ti radovi budu izvrsno i stručno obavljeni uz sve potrebne projekte i dozvole jer je pravilna izvedba ključna za funkcionalnost i sigurnost vašeg doma.

Kuhinja i kupaonica najzahtjevnije su prostorije za renovaciju ponajviše jer se one najviše koriste u domu i njihova je funkcionalnost vrlo bitna. Neovisno o odabiru stila uređenja te dvije prostorije zahtijevaju kvalitetno renoviranje (izvedba vode, izolacija, plina i struje). Hidroizolacija kupaonice vrlo je bitna, posebno ako se ugrađuje podno grijanje kako bi se izbjegle nezgode. Kvalitetnija oprema (pločice, sanitarije, namještaj, aparati) dugoročna je investicija s obzirom na frekvenciju korištenja. Ako je budžet pak ograničen, a "kostur" postojeće kuhinje u zadovoljavajućem stanju, zamjena fronti, ladica, sudopera, miješalice može rezultirati dojmom potpuno nove kuhinje, no gledano dugoročno, potpuna renovacija je svakako bolja opcija jer omogućava potpuno uređenje prema vašim željama i potrebama.

adaptacija
1/23

Vaše želje i vaša vizija kako odjenuti novo ruho vašem novom/starom domu ključni je element jer njima unosite sebe u svoj životni prostor i kreirate ga prema svojoj mjeri – dobro planiranje svega što želite, provjere izvedivosti i s obzirom na budžet, angažiranje stručnih osoba koje će vam još bolje rasvijetliti ili izvesti vašu ideju učinit će vaš adaptirani dom funkcionalnijim i najboljim za vaše potrebe. Renoviranje starog stana nije jednostavan proces i često iznjedri neočekivane "epizode", a često "košta" i živaca (osim novca), no šarm koji će on u konačnici imati – vrijedilo je!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije