LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Obiteljska kuća V2 spoj je tradicije i moderne tehnologije

Na kraju godine pružamo vam priliku da se ponovno podsjetite na kuću koja nas je oduševila
12. kolovoza 2018. u 08:30 28 komentara 28414 prikaza
v2
Foto: Marko Ercegović
Pogledajte galeriju 1/17

Lokacija kao iz snova, tik uz more u dubrovačkim stijenama, bila je pravi izazov arhitektima iz arhitektonskog studija 3LHD.

– Kuća nazvana V2 nalazi se na urbaniziranom prostoru Lozice, na atraktivnoj lokaciji neposredno uz more koja je bitno određena strmom topografijom – objašnjavaju iz 3LHD-a.

v2 | Autor : Marko Ercegović Foto: Marko Ercegović

Na mjestu na kojem se danas ponosno ističe obiteljska kuća V2 i prije je postojala građevina, i to načinjena od podzida, terasa i stubišta. Ta je kuća uklonjena i na njenom mjestu niknula je ova moderna ljepotica. No, iako je riječ o modernoj kući, opremljenoj najsuvremenijom tehnologijom, ipak se jako pazilo na tradiciju i okoliš.

v2 | Autor : Marko Ercegović Foto: Marko Ercegović

– U skladu s dugom mediteranskom tradicijom preoblikovanja i kultiviranja prirode te svladavanja "doca" (lokalni izraz za dolac: manja obradiva površina zemlje) suhozidi i visinske razlike korišteni su kao osnove za polaganje novih topografskih slojeva u horizontalnom i vertikalnom smjeru. Horizontalna, lagano uzgibana krovna ploča slijedi unutarnju strukturu, ali i definira tijelo kuće koje je svojom geometrijom ugrađeno u pejzaž. Jednostavna i geometrijska forma postiže se materijalom i bijelom bojom kamene fasade u skladu, ali i u kontrastu sa suhozidom – objašnjavaju arhitekti iz 3LHD-a.

v2 | Autor : Marko Ercegović Foto: Marko Ercegović

Dakako, pri projektiranju i organizaciji prostora valjalo je voditi računa i o investitorovim željama, a kako je riječ o obiteljskoj kući, spavaonice su odijeljene od dnevnog boravka i kuhinje.

– Osnovni koncept pri formiranju životnog ambijenta bio je stvoriti kuću istodobno otvorenu prema prirodi, ali i dovoljno zaštićenu od klimatskih utjecaja. Velikim staklenim stijenama na fasadi maksimalno je iskorišten prekrasan i izuzetno kvalitetan pogled koji se pruža s parcele – kažu arhitekti dodajući kako je strmi teren bio najveći izazov, ali i tome su doskočili praktičnim rješenjima.

v2 | Autor : Marko Ercegović Foto: Marko Ercegović

– Zbog kosine terena kuća se razvija u više razina – ulaz na najgornjoj etaži, parkiranje uz ulični dio, a ostali sadržaji organizirani u poluetažama: tri spavaonice s kupaonicama, roditeljska spavaonica s garderobom i kupaonicom, stubište, prostrani dnevni boravak, prostor za blagovanje, kuhinja, gospodarski prostor, spremište i WC, TV salon s projekcijskim platnom te prostorom za dječju igru. Dnevna soba i blagovaonica imaju direktnu vezu s vanjskim prostorom – djelomično natkrivenom terasom s vanjskim bazenom. Okoliš je također izveden u više nivoa – terase su povezane stubama i spuštaju se prema moru – objasnili su arhitekti.

v2 | Autor : Marko Ercegović Foto: Marko Ercegović

Pritom valja istaknuti da dio namijenjen dnevnom boravku zahvaljujući staklenoj stijeni oduzima dah. Naime, sjedite li ispred prozora, imate osjećaj da možete zakoračiti u more. Sličan je dojam postignut i s vanjskim bazenom koji je tako uklopljen u okoliš da se stječe dojam da se prelijeva u more. Kada je pak u pitanju vanjski vizual kuće, i tu su si u 3LHD studiju dali truda i došli do rješenja koje se uklapa u ambijent.

v2 | Autor : Marko Ercegović Foto: Marko Ercegović

– Fasada i krov izvedeni su od bijelih kamenih ploča, velike staklene stijene djelomično uvučene u volumen objekta otvaraju kuću prema moru, ali istodobno osiguravaju ugodnu sjenu u unutrašnjosti. Terase su opločene kamenom ili tikovim daskama, a sve slobodne površine ozelenjene su autohtonim biljnim vrstama i izvedene u materijalima prilagođenim podneblju i lokaciji.

  • ćaćaća:

    kamene kuće oko nje su mi puno zanimljivije...

  • rrastovi:

    Nešto ovako ogavno čovjek ne može ni zamisliti. U Mediteranskom okružju umetnut je obični auto-salon a priča se o nekakvoj "arhitekturi". Kao kad bi među petoricom braće bijelaca umetnuli fotografiju nekakvog crnca i napisali "sretna obitelj - šestorica rođene braće ... prikaži još! nasmiješeni poziraju". Ovo je čak gore i od bombardiranja Konavala!!!!!!!! Nakon bombardiranja Konavli su obnovljeni, nakon ovoga ni obnova ne pomaže

  • Deleted user:

    ledeno i bešćutno. autosalon bez auta. još jedna kuća naših genijalnih arhitektonskih umova koja je za gledanje i slikanje, ali ne i za življenje u njoj.