NOVO LICE STOGODIŠNJAKINJE

Stilski i tehnološki iskorak zagrebačke vile

kuća bosanska ulica zagreb
Foto: Antun Cerovečki
1/27
27.09.2016.
u 10:26

Objekt poznatog hrvatskog arhitekta Božidara Tušeka u Bosanskoj ulici doživio je veliku rekonstrukciju eksterijera i interijera te je prilagođen današnjim potrebama

Obiteljska kuća arhitekta Božidara Tušeka iz prve polovice prošloga stoljeća, koji je poznat po projektima hotela International te Filozofskog i Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu, doživjela je novi život zahvaljujući adaptaciji koju potpisuje njegova mlađa kolegica Mirta Mujačić Đaković i njezin tim Design MM projekt.

U pročelje koje krasi slobodnija i razvedenija forma nije se diralo, no ipak su bili potrebni određeni zahvati, kao i u unutrašnjosti.

Foto: Antun Cerovečki

– Prilikom adaptacije kuće poštovana je njezina originalna forma sa zaobljenim volumenom te je naglasak bio na obnovi. Osim renoviranja, ona je tehnološki unaprijeđena i prilagođena današnjim potrebama – kaže Mirta Mujačić Đaković.

Foto: Antun Cerovečki

Spajanje prostorija

Tako su vanjski radovi obuhvaćali sanaciju krova, rekonstrukciju drvene nadstrešnice nad garažom, zamjenu vanjske stolarije, postavljanje toplinske izolacije, uređenje dvorišta te novi sustav navodnjavanja. Interijer je koncepcijom ostao isti – prvi kat je i dalje glavni, “dnevni” dio kuće, potkrovlje spavaći dio, a prizemlje je ulazni prostor uz zasebni apartman. No, veličina soba i njihova povezanost trebala se prilagoditi suvremenom načinu života, pa je arhitektica pojedine prostorije rušenjem pregradnih zidova spojila u veće. No, još neki elementi dobili su na proširenju volumena.

Foto: Antun Cerovečki

– Osim širenja prostorija, kako bi se dobilo na prostornosti i fluidnosti, svi unutarnji otvori u kući su prošireni i povišeni – otkriva Mirta Mujačić Đaković. Osim rušenja zidova i povećavanja otvora, podovi i zidovi također su posve obnovljeni te presvučeni novim slojem izolacije te obloga – od tapeta i novog sloja boje, preko keramike do hrastova parketa. Stilski odabir materijala, kao i namještaja te dekora kombinacija je vintage elemenata s modernim.

Foto: Antun Cerovečki

Eklektičnost na svakom koraku

Time se željelo postići sklad novoga i staroga stila uređenja luksuznih vila. Za većinu prostorija odabran je namještaj Maxalto koji, smatra arhitektica, najbolje reprezentira željeni stil – klasiku i eleganciju u modernim linijama. Tom stvaranju eklektike u prostoru pomogao je i odabir modernog i pomalo prenaglašenog stila namještaja Gervasoni te boja i rasvjete.

Foto: Antun Cerovečki

– Žuta, plava, tirkizna i ružičasta na podlozi bijele, sive i crne te dualizam stilova u odabiru rasvjete dao je kući novi duh i temeljitu preobrazbu. Adaptirana kuća u svome eksterijeru i interijeru ima atmosferu elegantne povijesti, ali i modernog iskoraka, živosti i dinamike – zaključuje arhitektica.

Foto: Antun Cerovečki

>>Suteren i ne mora biti tako loš izbor pri odabiru nekretnine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije