LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Novi život rustikalne ličke prizemnice iz 1890-ih

Ljubav prema starinskom, ali i manjak budžeta, bile su glavne odrednice pri uređenju 120-godišnjakinje iz Otočca
23. prosinca 2015. u 12:30 1 komentara 3753 prikaza
otočac
Foto: Goran Sekula
Pogledajte galeriju 1/33

Renoviranje prizemnice iz 1890-ih bilo je prije dvije godine jedino stambeno rješenje koje je Goran Sekula htio, a i mogao priuštiti za svoj prvi obiteljski dom.

Uz manjak budžeta, višak slobodnog vremena, jer tada ovaj profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja nije bio zaposlen na puno radno vrijeme te dobru volju prijatelja i obitelji, naslijeđenu kuću u Otočcu pretvorio je u idiličan dom.

otočac | Autor : Goran Sekula Foto: Goran Sekula

- Svi su mi govorili da se ne isplati renovirati tako staru kuću, no meni se svidio duh starine kojeg je imala. Barem 90 posto radova napravio sam bez angažiranja profesionalaca. Moj otac postavljao je pločice, supruga i ja postavljali smo kamen, prijatelji su radili krov... Kada imate takvu pomoć, to zaista ne ispadne tako velika investicija - priča Goran koji se trudio sačuvati što više autentičnih dijelova stare kuće.

- Iako smo morali rušiti zidove kako bi raspored prilagodili našim potrebama, sačuvali smo neke elemente poput krovnih greda. Naime, one su od vrhunskog drveta i na njima se još vidi kako ih je moj pradjed lugar sjekiricom obrađivao tako da ih nipošto nisam htio maknuti - ponosno ističe Goran.

otočac | Autor : Goran Sekula Foto: Goran Sekula

Kuća površine 135 metara četvornih sastoji se od prizemnog dijela u kojoj su dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica otvorenog tipa, dvije spavaće sobe i tri hodnika, te dvije galerije. Inspiraciju za uređenje tražio je sa suprugom na internetu.

- Oboje volimo jednostavnost pa smo tim kriterijem birali i namještaj. Sve je kupljeno u domaćim trgovinama, osim kuhinje i ograde koje su nam izradili lokalni stolari. Htjeli smo da naš dom ne odskače od rustikalnog konteksta i mislim da smo uspjeli u tome. Nismo narušili starinski štih, a dobili smo prostor ugodan za život - kaže Goran.

otočac | Autor : Goran Sekula Foto: Goran Sekula

Pozornost u dnevnom prostoru plijeni kamin na drva koji je spojen na radijatore te pomoću 90-litarskog bojlera grije cijelu kuću. Cjelokupnu priču zaokružuju i očuvani stari komadi namještaja, poput komode od trešnjinog drveta stare 70-ak godina, bijelog ormara u hodniku koji je prebojavanjem dobio novi život te Ritz radija iz 50-ih godina prošlog stoljeća koji još uvijek - radi!

otočac | Autor : Goran Sekula Foto: Goran Sekula

>>Staro odbačeno drvo dobilo je novi život u predivnom domu