Minimalističko promišljanje

Nova koncepcija stana iz 70-ih godina

stan
Foto: Krešimir Šuto
1/9
30.01.2014.
u 19:00

Povezanost je ostvarena integrativnim središnjim dijelom

Zatečeno stanje u stanu od 60 četvornih metara bilo je prema standardima iz 70-ih godina. Značilo je to razdvojene i zasebno koncipirane prostorije. Prema klasičnom rasporedu, stan je imao dnevni boravak, kuhinju s blagovaonicom, spavaću sobu, hodnik, kupaonicu i ostavu.

Razmišljajući o interijeru na sasvim drugi način, vlasnik je angažirao arhitekte Željku i Krešimira Šuto, s molbom da o interijeru promišljaju na minimalistički i jednostavan način. Tako je nastao sasvim novi koncept prostora.

– Projektni zadatak bio je podizanje kvalitete stanovanja na što viši stupanj, iskorištavajući sav zatečeni prostorni potencijal. Projektni program ostao je manje-više isti, ali je ideja bila transformirati prostor u posve novoj arhitektonskoj logici koja će cijelom prostoru dati plemenitiju razinu – objašnjava arhitekt Krešimir Šuto iz studija Prostorija.

Osmišljavanje novog prostora značilo je rušenje svih pregradnih zidova, otvaranje prostora, smanjenje spavaće sobe i kupaonice te uvođenje nove prostorne koncepcije dnevnih prostora ostvarenjem slobodnog tijeka prostora oko središnjeg pregradnog elementa. Dotrajale instalacije potpuno su zamijenjene i premještene sukladno novim zahtjevima.

– Rješenje je bilo ukloniti sve viđeno i ostaviti samo okvir. Nismo premještali samo neke zatečene elementa, poput plinskih cijevi i dimnjaka – objašnjava Krešimir Šuto.

Stan je opremljen uglavnom “custom made” fiksnim interijerskim elementima, s dodacima odabranog gotovog namještaja. Estetski koncept bio je da namještaj ne bude samodopadan, nego da bude jednak zidu – jednostavan i neutralan, a da u prvi plan izbije ljepota upotrijebljenih prirodnih materijala – poput drveta na podu i ponekog izraženog elementa namještaja.

Najzanimljiviji je odnos kupaonice i kuhinje kojim se pomoću ‘unutrašnjeg prozora’ omogućava prodiranje difuznog dnevnog svjetla u kupaonicu pa je moguće korištenje kupaonice bez umjetnog osvjetljenja.

Zanimljivi su i odnosi rasvjete u različito doba dana. Nizanjem prostora različite namjene u više smjerova ostvaren je neprekinuti prostorni tijek, što je osobitost stana.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar dras32
dras32
08:07 31.01.2014.

Ovako na slikama izgleda odlicno,ali odustao sam od minimalizma u uredjenju svog stana nakon sto sam boravio u jednom slicnom,ti bijeli hladni zidovi,velike plohe,ostavljaju dojam i osijecaj izlozbenog prostora a ne toplog doma

SO
solesole
20:55 07.02.2014.

izgleda odlično, šteta što nema tlocrta da vidimo o čemu se radi.

MA
majlena
14:54 07.03.2014.

Gdje su prozori??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije