riječ stručnjaka

Ne bojte se igrati bojama - one nam trebaju u domu više nego mnogi drugi detalji

ankica dnevna soba
Promo
17.08.2023.
u 10:20

Svaki "trag" boje, od najmanjeg detalja pa do većeg komada namještaja oplemenit će prostor i svaki taj "trag" jednako je važan. I kada se nešto čini da je nebitno ono ipak, čak i nesvjesno, pridonosi dojmu i konačnom rezultatu. Niti jedna prostorija u vašem domu ne bi trebala stilski "stagnirati", a posebice one u kojima se najviše boravi

Boja je moćan alat - ona djeluje na naše raspoloženje, komunikaciju pa čak i fiziološke promjene. Nosi svoja simbolička značenja, a načini na koje se ona interpretira ukorijenjeni su u vlastitom iskustvu ili čak i kulturi - dok u zapadnim zemljama bijela boja predstavlja čistoću, u mnogim istočnim zemljama ona je simbol oplakivanja. U dizajnu i opremanju domova boja je vrlo važan element i čovjek će instinktivno težiti dodavanju boje prostorima u kojima često i puno boravi, posebno ako su to neutralni prostori, već sami po sebi idealni - oni su poput slikarskog platna gdje će boja dati dinamiku i priču.

Foto: screenshot/facebook

Odabir pravih boja, čak i u detaljima ako se afiniteti ne kreću prema potpunoj dominaciji istih, pomaže u stvaranju ugodnog i gostoljubivog okruženja pa čak mogu povećati samopouzdanje te smanjiti tjeskobu. Dnevni boravak, u kontekstu centralnog prostora doma, idealan je "medij" za igru bojom jer je to prostor gdje ukućani, a i gosti, provode većinu (opuštajućeg) vremena stoga je i nužno da taj dio doma bude što ugodniji. I iako postoji mnoštvo ideja o uređenju hrabrim bojama i uzorcima (koje su svakako zanimljive ako postoji sklonost takvom dinamičnom stilskom smjeru), neutralni dnevni boravak vjerojatno je najbolja podloga za igru bojama u detaljima, a da konačni rezultat bude jednako dinamičan - na svoj način.

ankica dnevna soba
1/20

Dodavanje osobnosti i akcenta bojama na "sigurne temelje" odlično je rješenje, posebno za one koji su oprezni sa bojama. No, bilo da volite tek suptilan nagovještaj ili jarki akcent, uvođenje boje uvijek je dobro rješenje jer ćete, u svakom slučaju, neutralnost, a možda i prigušenost prostora, pretvoriti u dinamiku koja teško da će dosaditi, a bez prevelikih zahvata (bojanja zidova ili zamjena namještaja većih dimenzija npr.). Postavljanje naslonjača u zanimljivoj boji odličan je "potez", jednog ili u paru, a ako ste skloniji eksperimentu, par naslonjača ne treba biti jednak - drugačiji uzorak, boja pa čak i dizajn, ako je dobro uklopljeno, efektno je rješenje. Plavi, zeleni, tamnocrveni tonovi elegantno su rješenje, a ne opterećuju. Ali i sve ostale boje su dobrodošle, ovisno o stilu i osobnim afinitetima.

Foto: Promo

Tepisi su još jedan izvrstan način koji bojom i uzorkom pridonose dinamici prostora - odvažan tepih zanimljivog geometrijskog uzorka (u bojama, naravno) momentalno oživljava prostor. Oni mogu biti apsolutni akcent ili tek diskretan stilski dodatak ovisno o boji, uzorku, obliku, veličini, mjestu i načinu na koji je postavljen u prostoru - "skriva" li se ispod namještaja ili je centralni dio prostora. Ono na što jedino treba obratiti pažnju jest da tepih na neki način treba objediniti prostor - povezati i naglasiti ga, ali ne i iskakati kao da mu zapravo ne pripada. Otvorene police odličan u način postizanja kolorističkog efekta pa i iako one same možda pripadaju baznoj neutralnosti prostorije, u ovom slučaju, dnevnog boravka, popunjene ukrasnim elementima raznih oblika, boja, veličine i teksture, knjiga pa i biljaka stvaraju dinamičnu kompoziciju.

Foto: H&M Home

Prednost detalja jest što oni mogu i stilski i bojom odskakati što je malo teže kad je riječ o većem elementu prostora (sofi, naslonjaču ili tepihu). Jastuci su jedan od najjednostavnijih načina da bojom promijenite atmosferu prostora. Ta se promjena može "odvijati" i sezonski. I u ovom je slučaju igra boje, oblika i teksture dobrodošla. Nijanse ukrasnih jastuka mogu pratiti ostale detalje, ali i odskakati radi postizanja još veće dinamike. Umjetnička djela vrlo su osoban element (posebno ako pripadaju vlasnicima i prije dnevnog boravka koji se uređuje u trenutku) i ona mogu biti točke polazišta odabira boja koje će se koristiti u prostoru kao i stilski smjer detalja. No smjer može biti i obratan - naknadno dodavanje djela apstraktne umjetnosti uz već postojeću odabranu kolorističku shemu. Apstraktno djelo se ne veže sa scenom ili slikom kao što je slučaj s figurativnom što mu daje nešto veću "slobodu" pri akcentuiranju prostora.Osim umjetničkih djela, zanimljiva tapiserija, ukrasni tanjuri ili suveniri s putovanja postavljeni na zidnu plohu odličan su dodatak koloritu.

Foto: H&M Home

Biljke i cvijeće osvježit će momentalno prostor i uvijek su dobrodošli, bez razmišljanja. Svaki "trag" boje, od najmanjeg detalja pa do većeg komada namještaja oplemenit će prostor i svaki taj "trag" jednako je važan. I kada se nešto čini da je nebitno ono ipak, čak i nesvjesno, pridonosi dojmu i konačnom rezultatu. Niti jedna prostorija u vašem domu ne bi trebala stilski "stagnirati", a posebice one u kojima se najviše boravi ili se opušta, a uvođenje boje odličan je način da se to ne dogodi. Sa povremenim prilagodbama kroz detalje (veće elemente teže je mijenjati) neće se promijeniti temelji prostora, ali će mu se dodati svježine i ugode. Ne bojte se igrati bojama - one nam trebaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije