KUĆNA SAUNA

Napravite mali antistresni raj u svome domu

sauna
Foto: Thinkstock
1/5
14.10.2015.
u 08:30

Odlazak u saunu za mnoge je najbolja formula za opuštanje. No ni njezina ugradnja u kući ili stanu nije tako nemoguća misija...

Za neke je to ispijanje kave s prijateljima, za druge gledanje omiljene TV serije, za neke šetnja kvartom ili rješavanje križaljki, a postoje i oni kojima je najbolji način opuštanja odlazak u saunu. Ovaj drevni način opuštanja koji su izmislili Finci ima i drugih dobrobiti kao što je osvježavanje cijelog organizma, oslobađanje od toksina, pospješivanje cirkulacije te mentalno opuštanje i smirenje.

Sauna se preporučuje i nakon prijeloma kostiju, srčanih bolesti, gubitka apetita te reume i upale zglobova.

No, nerijetko si odlazak u saunu uskraćujemo jer treba odvojiti vrijeme za odlazak, boravak ondje i povratak. Rješenje za one koji imaju prostora u svome stanu ili kući jest da naprave malu kućnu saunu, koje su u posljednje vrijeme postale jako popularne. Ako je budete redovito koristili, to je doista investicija koja se isplati jer ima mnoge blagodati u kojima mogu uživati svi članovi obitelji, pa i djeca.

Foto: ''

PROSTORNI UVJETI

Osim prostorije koja se može dobro izolirati, potrebno je izdvojiti i određeni novac jer izrada saune nije jeftina. Takva prostorija mora imati priključak za vodu ili je u suprotnom morate dovesti u nju, što predstavlja dodatni trošak i dodatne majstore.

ANGAŽMAN STRUČNJAKA

U svakom slučaju, za izradu saune morate angažirati stručnjaka koji će znati dobro izolirati prostoriju budući da se u njoj u vrijeme kada radi nakuplja velika količina vlage te vladaju visoke temperature.

POTREBNI MATERIJAL

Osim drveta, kojim ćete obložiti svoju sobu za opuštanje (dobro provodi toplinu i upija vlagu), potrebne su još keramičke pločice za oblaganje poda, cijevi za dovođenje i odvođenje toplog zraka te peć. Preko pločica stavljaju se zatim drvene grede. Sve instalacije kao i folija koja sprečava raspršivanje vodene pare moraju se nalaziti s vanjske strane kabine u kojoj je sauna.

Foto: pixabay

ODRŽAVANJE

Sauna nije zahtjevna za održavanje, no morate to činiti redovito – nakon maksimalno tri korištenja morate ju "dovesti u red". To ćete učiniti s vodom u koju ste dodali malo deterdženta i mekom krpom prebrisati cijelu saunu, a nakon toga i suhom krpom. Kako bi prostor bio provjetren, nakon korištenja saune uvijek ostavite na neko vrijeme vrata od kabine otvorenima.

GOTOVE SAUNE

U posljednje vrijeme na našem tržištu nude se i gotove saune i to vrlo malih dimenzija 1,2x1,2 što ih čini idealnim za stanove i manje prostore ili da se smjeste u malo veće kupaonice. Postoje i mini saune koje se nalaze u sklopu tuš kabina. No, morate znati da u takvim malim saunama može boraviti samo jedna osoba, dok u većim kućnim saunama ima mjesta maksimalno za tri osobe. Za gotove saune morat ćete izdvojiti minimalno 10 tisuća kuna.

>>Od poslovnog prostora do modernog doma visokog sjaja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije