Već četiri ukusna desetljeća gladnim IKEA kupcima u restoranima ovog švedskog diva poslužuje se vlastita verziju klasičnih švedskih mesnih okruglica. Hajdemo se pozabaviti nekim zabavnim činjenicama i ukusnim detaljima o svima omiljenim mesnim okruglicama. IKEA se prvi put upustila u prehrambenu industriju 1958. godine s ugodnim kutkom za predah od šopinga u kojem su se posluživali kava i keksi. To je bio način osnivača Ingvara Kamprada da uzvrati svojim kupcima, a istovremeno se pobrine da nitko ne mora kupovati sofu na prazan želudac. Mala gesta, ali pogodila je u sridu i ubrzo je postala dio IKEA iskustva, razvijajući se u restoran u trgovini koji je premijerno ugledao svjetlo dana 1960. godine.
Kako se IKEA širila, svaka je zemlja davala svoj pečat jelovniku. Ali Ingvar je sanjao o pronalasku jednog jela koje će sve okupiti. Nešto obilno, domaće i nemoguće ne voljeti. Švedske mesne okruglice. Godine 1985. angažirao je švedskog kuhara Severina Sjöstedta da stvori savršeno jelo. „Zamislite da morate stvoriti recept koji bi funkcionirao u velikim razmjerima za sve IKEA restorane“, kaže Severin. Nakon deset mjeseci testiranja i kušanja, rođene su kultne IKEA mesne okruglice, a recept je i danas omiljen.
Severinove mesne okruglice još se uvijek poslužuju u restoranima IKEA trgovina diljem svijeta. Godine 2006. izašle su iz trgovine u domove diljem svijeta kada su lansirali smrznute mesne okruglice koje svatko može spraviti u svom domu. Zanimljiv, i pomalo zadivljujuć podatak jest taj da se godišnje, diljem svijeta, proda milijardu i četiri stotine milijuna ovih okruglica.