LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Četiri super projekta u utrci za arhitektonsku nagradu godine

U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su četiri realizacije: Grand Park Hotel Rovinj, Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split, Bazen i recepcija kampa Stella Maris te Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu
18. veljače 2020. u 06:00 0 komentara 530 prikaza
Foto: Robert Leš
Pogledajte galeriju 1/11

Hrvatska komora arhitekata (HKA) objavila je nominacije za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2019., a koje će biti dodijeljene 13. ožujka, u sklopu Dana arhitekata 4.0 koji se ove godine održavaju od 12. do 14. ožujka u Šibeniku.

U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su četiri realizacije: Grand Park Hotel Rovinj, Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split, Bazen i recepcija kampa Stella Maris te Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu.

Od prijavljenih projekata za nagradu Medalja za konceptualni pothvat, nominirana su dva rada: LA agriculture 2019, IV interdisciplinarna radionica na Lastovu i postprodukcija te Mjera, časopis Društva arhitekata Dubrovnik.

Finaliste godišnjih nagrada odabrao je Ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. U sastavu Ocjenjivačkog suda su i Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.

1 / 11

Cilj dodjele nagrada je podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja, stoga će se ocjenjivanje finalnih projekata temeljiti na načelima izvrsnosti, profesionalne etičnosti i pripadnosti.

Naša je dužnost promicati kvalitetne arhitektonske projekte i nagrađivati ih. Dodjelom nagrada promičemo izvrsnost i društvenu odgovornost arhitektonskog stvaralaštva članova Komore kao i podizanje ugleda arhitektonske struke u javnosti Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja. Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš. Prema načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi - rekla je predsjednica HKA, Željka Jurković.

Inače, centralna tema najvećeg profesionalnog stručnog okupljanja hrvatskih arhitekata, Dana arhitekata 4.0, bit će stanovanje pa će se tako ovogodišnja konferencija baviti aktualnim pitanjima urbanog i prostornog planiranja, prikazat će primjere socijalnog stanovanja iz Hrvatske i Europe, a bit će govora i o stambenim politikama. Na konferenciji će se obrađivati i teme koje se tiču strateškog prostornog planiranja nasuprot tržišnog pristupa stanovanju kao i primjeri stambenih zgrada kao arhitektonske baštine. Program Dana 4.0 će obuhvatiti i najaktualnije informacije iz područja zakonodavstva i poslovne prakse arhitekata.

Posebni gosti Dana arhitekata 4.0 bit će europski arhitekti i ekonomisti, poput Marcusa Gwechenbergera, arhitekta koji će održati predavanje na temu stanovanja u njemačkom gradu Frankfurtu, te slovenski arhitekt i profesor na tamošnjem Fakultetu za arhitekturu, Tomaž Krušec koji će govoriti o stambenoj arhitekturi u Sloveniji.

Za Medalju za arhitekturu Ocjenjivački sud nominirao je četiri realizacije:

 | Autor : Jure Živković Foto: Jure Živković

 | Autor : Jure Živković Foto: Jure Živković

1. Grand Park Hotel Rovinj

Autor: 3LHD Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović

 | Autor : Ivan Radeljak Foto: Ivan Radeljak

 | Autor : Ivan Radeljak Foto: Ivan Radeljak

 

2. Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split

autori: Ivan Vulić, Ivan Radeljak

 | Autor : Marko Mihaljević Foto: Marko Mihaljević

 | Autor : Marko Mihaljević Foto: Marko Mihaljević

3. Bazen i recepcija kampa Stella Maris

Autori: Damjan Kolundžić, Kata Marunica, Nenad Ravnić

 | Autor : Robert Leš Foto: Robert Leš

4. Seosko domaćinstvo na Hartovskom vrhu

Autori: Branimir Rajčić, Mirela Žinić

 | Autor : Robert Leš Foto: Robert Leš

Za Medalju za konceptualni pothvat Ocjenjivački sud nominirao je dva rada:

1. LA agriculture 2019, IV interdisciplinarna radionica na Lastovu i postprodukcija

Autori: Marina Bucat, Ivana Marčeta Frlan, Marijana Mastilović, Žarko Tičinović, Korana Zavadlav

2. Mjera, časopis Društva arhitekata Dubrovnik

Autori: Divna Antičević, Božo Benić, Romano Duić

dajte svoj glas Kuće iz Hrvatske u konkurenciji za prestižnu nagradu, u žiriju naš ugledni arhitekt duća lilley AUSTRALIJA Novo, modernije lice stare vile koja osvaja otkačenim lusterima vila francuska SENZACIJA NA SELU Travnjak na krovu? U ovoj genijalnoj kući i to je moguće!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.