uređenje doma

Mramor ili granit? Saznajte koji je materijal bolji za opremanje kuhinje i kupaonice

record kuhinje lesnina
Promo fotografija
17.11.2021.
u 13:03

I mramorne i granitne radne ploče zahtijevaju rutinsko održavanje. Uz odgovarajuće godišnje ponovno brtvljenje, granit je vrlo otporan na mrlje. Neznatne ogrebotine ili prljavštine u granitu mogu se ispuniti epoksidom ili smolom koja odgovara boji

Pri odabiru površina za kuhinju (radne plohe) ili kupaonicu (umivaonici), mnogi biraju površina od prirodnog kamena. Ti se materijali obično ugrađuju u velikim komadima, a dostupni su u gotovo nepreglednom nizu jedinstvenih boja i uzoraka i ključni su za uglađeni izgled doma. Jedan od najpopularnijih materijala za radne površine na tržištu, granit, omiljeni je izbor za dodavanje dubine i teksture tradicionalnim, ali i modernim domovima.

Foto: Promo fotografija

S druge strane, mramor je sinonim za luksuz i pruža vrhunski stil kada se koristi u kuhinjama i kupaonicama. Može se kombinirati s glatkim površinama za suvremeni izgled ili koristiti za uređenje prostora u stilu seoskih kuća. Oba materijala daju dimenzionalnost i prekrasne prirodne uzorke radnim površinama, ali prije samog odabira treba odvagnuti nekoliko ključnih stavki:trajnost, cijenu, održavanje...

Foto: Promo fotografija

Kao i kod svakog drugog materijala, estetske razlike između granita i mramora stvar su ukusa. Neki ljudi preferiraju prirodni izgled granita koji dolazi u širokom rasponu boja i uzoraka. Granitne radne površine često imaju mrlje ili vene u nijansama poput crne, ružičaste, zlatne, crvene ili zelene. Drugi pak vole eleganciju i žilavost mramora, koji je lako prepoznatljiv i najčešće dostupan u crnoj ili bijeloj boji. S velikim žilama koje prolaze površinom, uzorak mramornih ploča općenito je dosljedniji od uzorka granita. 

record kuhinje lesnina
1/9

I mramorne i granitne ploče moraju biti pravilno postavljene kako bi se bile trajne.  Granit se često navodi kao najtrajniji dostupan prirodni materijal za radne površine, a poznat je po tome što je otporan na pukotine. Ako imate granitnu pločau  možete rezati točno površini bez daske i bez straha od oštećenja. Na granit možete postavljati vruće tave izravno na radnu površinu i lako brisati ako dođe do prolijevanja.

Foto: Arhiva

Poput granita, i mramor je vrlo čvrst i otporan na oštećenja. Međutim, puno je porozniji i posebno je osjetljiv na nagrizanje iz kiselih tekućina poput octa ili limunovog soka.

I mramorne i granitne radne ploče zahtijevaju rutinsko održavanje. Uz odgovarajuće godišnje ponovno brtvljenje, granit je vrlo otporan na mrlje. Neznatne ogrebotine ili prljavštine u granitu mogu se ispuniti epoksidom ili smolom koja odgovara boji. Mramorne radne površine treba redovito ponovno zatvarati, otprilike svakih 6 mjeseci. Manja oštećenja mramora mogu se popraviti slično granitu; veći problemi zahtijevaju i stručnu pomoć.

I granit i mramor trebao bi ugraditi stručnjak. Ovi su materijali izuzetno teški i njima je teško rukovati. Također, izrezivanje rupa za sudoper i druge uređaje nije lak zadatak. U pogledu cijene, granit je uglavnom jeftiniji od mramora pa je stoga većini i češći izbor.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije