170 četvornih metara

Sjajna šumska rapsodija u Gorskom kotaru

vikendica gorski kotar edita geci
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/27
01.10.2016.
u 09:00

Drvena kuća na osami okružena idiličnim okolišem - zelenilom i rijekom pretvorena je u ukusno uređenu vikend oazu u kojoj je sve podređeno uživanju i odmoru

Blizina rijeke i šume, zelenilo, mir i tišina bili su idealna kulisa za kuću za odmor obitelji koja živi izvan Hrvatske, ali voli često ovdje boraviti, naročito u Gorskom Kotaru, gdje se i nalazi njihov novi dom.

Malo selo Goršeti, u kojem su stanovnici sve rijeđi, dobilo je tako nove 'povremene' članove koji ovdje, nakon dovršenja svoje vikendice od 170 četvornih metara namjeravaju provoditi svaki slobodan trenutak, budući da su veliki ljubitelji prirode i lijepog okoliša.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Objekt koji se nalazi uz samu slovensku granicu i rijeku Kupu kupljen je, kako nam je otkrila arhitektica angažirana na projektu Edita Geci, vlasnica i direktorica studija Geci iz Zagreba, kupljen je u niskoj roh bau fazi s postojećim krovom.

Nakon kupnje, poduzeta je rekonstrukcija te uređenje cijelog prostora kako bi se projekt doveo u funkcionalno i ugodno mjesto za življenje.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

- Na ovom smo projektu radili po sistemu 'ključ u ruke' – projektirali smo kuću, izvodili građevinske i instalaterske radove te projekt interijera. Prije završetka smo je opremili svime potrebnim za korištenje i doslovno je napunili kako bi naš klijent došao sam sa svojim koferom bez ikakve brige – objašnjava Edita Geci dodajući kako je neke osnovne smjernice o konceptu imanja kao i unutarnjem uređenju dobila od vlasnika.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

- Vlasnici su željeli otpimalno rješenje što se tiče funjkcionalnsoti prostra te kuću koja će im biti ugodna za druženje i prije svega njima lijepa – ističe arhitektica. Okućnica od 1000 četvornih metara bila je dovoljna da se na njoj osim kuće i prostranog 'slobodnog' travnjaka, nađe i prostrana sjenica s roštiljem te vanjsko ložište za okupljanje oko vatre u večernjim satima, prostor za vježbanje i spremište te pristup rijeci. Kod planiranja interijera kuće bilo je potrebno promišljati kako što bolje iskoristiti neveliku kvadraturu i zadovoljiti sve potrebe investitora za željenim sadržajima.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Sretna okolnost je, između ostaloga, dojam da je objekt puno veći nego što jest. U prizemlju je otvoreni, zajednički prostor koji se sastoji od kuhinje, blagovanja i dnevnog boravka s velikim staklenim kliznim stijenama koje vode na natkrivenu terasu. Na toj etaži smješten je i gostnjski toalet te unutarnje stubište koje vodi u potkrovlje na kojem se nalaze dvije spavaonice s bračnim ležajevima. I gornja etaža nudi izazak na terasu, a ono što izaziva dodatno oduševljenje, osim pogleda s terase, zvuka potoka i malenih slapova jest kupaonica s pogledom.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Naime, kupaonica je zamišljena kao prava zona opuštanja – samostojeća kada smještena je pored velikog otvora te pruža pogled na okoliš. No, veliki prozor od poda do stropa uz kadu potiče pitanje privatnosti.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

- Kako bi se postigla privatnost ukoliko je potrebna, sa strane kupaonice se nalazi zaklon za kamin – otkriva Edita Geci.

Dodatni bonus kuće je podrum s vanjskim ulazom, stavljenim kako bi se u danima kiše ne bi prljao unutarnji prostor. U podrumu se, osim tehničkih prostorija i spremišta za hranu i piće te tehničke potrepštine nalazi i mali hedonistički 'lifestyle' dodatak: vinoteka te teretana sa saunom odnosno mini spa što cijelo imanje čini zaokruženom cjelinom čija je lgavna namjena opuštanje i odmor.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Tome uvelike doprinosi i koncept uređenja koji je kombinacija rustikalnog i modernog, s vintage elementima te odabir tradicionalnih, autohtonih materijala iz toga kraja, prije svega kamena i drveta.

>>Stilski i tehnološki iskorak zagrebačke vile

Komentara 3

ZA
Zaventem
20:11 02.10.2016.

jako lijepo

OS
osica
23:20 02.10.2016.

Lijepša mi je izvana nego iz nutra. Neke stvari u interijeru mi se ne sviđaju. Drvo ok, ali cjepanice skoro do stropa, previše za moj ukus, kao i , čini mi se tapete cijepanica , s druge strane. Kad jead je nešto previše naglašeno i dominira prostorom jednostavno ga pojede .

Avatar maxist
maxist
11:39 03.10.2016.

Previše je toga što mi se abmijentalno ne uklapa od cjepanica do kade (bez odvoda?) u izlogu. .Kombinacija drva ,šume i stakla mi je šaka u oko a i feeling je obitavanja u parku na klupi , tak bi zaparavo bilo najviše svjetla i zraka......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije