MODE2

Hrvatski dizajnerski radni stol za kojim je užitak raditi!

Miran Krčadinac
03.08.2017.
u 08:15

Osnovne karakteristike ovog radnog stola su da zauzima minimalno mjesta zbog male površine, a omogućuje promjene položaja tijela osobe koja za njim radi. U sebi čak ima i integriran jastuk!

Prototipi namještaja vrlo su bitni u svijetu dizajna. Predstavljaju početnu ideju kao iskru i zahvaljujući radu, strasti i volji kreatora, nastavljaju se razvijati. Posebno je zanimljivo pratiti njihovu evoluciju, pa čak i uzimajući u obzir želje naručitelja, tržišta, ali ili promjene u afinitetima samih dizajnera.

Predstavljamo vam prototip radnog stola imena Mode2 domaćeg potpisa koji čine četvero mladih dizajnera i inženjera. Nastao je kao rezultat sudjelovanja na radionici Practicing Design u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, VERN-a i Prostorije. Na njemu su radili industrijska dizajnerica Elizabeta Bošnjak, produkt-dizajnerica Janja Roškar, grafička dizajnerica sa smjera vizualnih komunikacija Lea Jurin te inžnjer drvne tehnologije Marko Šostar. Upravo smo s njim razgovarali o nastanku radnog stola u sklopu dizajnerske radionice.

"Volim reći da smo se nas četvoro privukli na nekoj energetskoj razini jer si međusobno dobro odgovaramo te smo i dalje u kontaktu nakon završetka radionice. Skupine su općenito formirane na način da je u svakoj barem jedan produkt-dizajner i inženjer drvne tehnologije. Sve zajedno su bile četiri skupine po četvero sudionika. U procesu stvaranja početne ideje i daljnje razrade svi su bili jednako uključeni: neke specifične poslove, kao što su grafički dizajn i vizualni identitet, izrada prezentacija, izrada skica, nacrta i 3D modela, podijelili smo prema područjima djelovanja pojedinog člana tima. Mogu reći da smo unutar tima imali zbilja odličnu suradnju i dogovori oko raspodjele poslova nisu predstavljali problem", otkrio nam je Šostar.

Foto: Miran Krčadinac

"Tema radionice je bila osmisliti komad namještaja za kućni ured. To nije nužno morao biti stol. Zapravo se unutar tima na početku radionice pojavilo pitanje - hoćemo li se striktno držati uputa koje smo dobili od organizatora ili ćemo istraživati ideju što je to uopće za nas kućni ured? Tako da smo u to krenuli otvorenog uma i nije nam bilo nužno da naš rezultat na kraju radionice bude stol. Drugi dan radionice na VERN-u smo dobili zadatak osmisliti anketu koju smo trebali provesti na našim prijateljima, poznanicima i nasumično odabranim ljudima na ulici. Kad smo radili analizu anketa, kao rezultat nam je iskočilo da ljudi od namještaja za kućni ured prije svega traže nekakvu minimalnu radnu površinu na koju mogu smjestiti prijenosno računalo te da imaju mogućnost promjene položaja tijela za vrijeme rada kod kuće. S tim smo krenuli u stvaranje početne ideje. U prvim fazama radionice smo zapravo radili na nečemu što je najviše sličilo na naslonjač. Daljnjim razradama ideja te uz prijedloge mentora s radionice je dobiven stol Mode2", ispričao nam je Šostar.

Foto: Miran Krčadinac

Radna skupina je oblikovala stol podređen odgovorima iz ankete, a došla je do zaključka kako stol treba biti minimalnih dimenzija koje su dovoljne za rad na prijenosnom računalu. Zanimljivo, u njegovu fiksnu radnu površinu je ukomponiran i jastuk:

"On se može na ploči stola preokrenuti ili odnijeti sa stola. Jastuk s jedne strane ima mekanu površinu, a druge sadrži tvrdu plohu. Njegova namjena je ta da na stolu služi kao mekani oslonac za ruku ili kao proširenje radne plohe stola, ovisno o tome na koju stranu je okrenut. Jastuk također omogućuje i mogućnost promjene položaja tijela i radnog prostora. Recimo da radite za stolom na prijenosnom računalu. Nakon nekog vremena osjetite zamor tijela i zaključite da vam je potrebno udobnije mjesto za rad. Tad računalo stavljate na tvrdu plohu jastuka, sve zajedno odnosite sa stola i udobno se smještate na vaš omiljeni kauč ili naslonjač".

Foto: Miran Krčadinac

"S obzirom na to da smo našem prototipu pristupili vrlo minimalistički, u samom početku smo odlučili da ga ne želimo opteretiti, nego da želimo čistu i jednostavnu formu. U tom smislu smo razmišljali o prostoru za pohranu koji je odvojen od samog stola. Tako da ga vidimo upotpunjenog eventualno ladičarom ili manjim ormarićem kao zasebnim elementom kojim bi se dobio prostor za pohranu.

Foto: Miran Krčadinac

Mode2 je izložen na Tjednu dizajna u Laubi i na Mikser festivalu u Beogradu, jednom od većih festivala dizajna cijele regije, no trenutno je prototip u fazi mirovanja zbog obaveza u drugim radnim sferama autora. Oni najavljuju smjer u kojem ga žele razviti, a samo je pitanje vremena kada će opet sjesti za stol i staviti to na papir.

Ukratko predstavljamo radnu skupinu koja je kreirala Mode2:

Foto: Miran Krčadinac

  • Elizabeta Bošnjak - diplomirala sam na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, smjer Industrijski dizajn. Od tada freelanceam i većinom radim na projektima u timu s kolegicom. Svašta se tu nađe, ali najviše se bavimo dizajnom interijera, što nam je nekako i najdraže.
  • Janja Roškar - produkt dizajnerica, diplomirala na Studiju dizajna na Arhitektonskom fakultetu. Nakon toga se nastavlja zabavljati promišljanjem vlastitog okruženja i nalaženjem novih rješenja kroz proces dizajna. Trenutno je zaposlena u studiju za dizajn interijera te radi na raznim projektima vezanim uz produkt dizajn, projektiranje i dizajn interijera.
  • Lea Jurin - diplomirala na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu davne 2008. i od tada živi dizajn u raznolikim oblicima i bojama. Nakon tri i pol godine aktivnog rada u zagrebačkoj marketinškoj agenciji, seli se u Rijeku i otvara svoj studio koji surađuje kako s malim obrtnicima i tvrtkama, tako i s institucijama (ponajviše Sveučilištem i Gradom Rijekom). Osniva Kreativni kolektiv Kombinat 2013. godine s nekolicinom kolega, kolektiv koji hibridno spaja nespojivo. Intenzivno radi na osmišljavanju i provođenju kulturnih strategija i projekata u Rijeci, te se aktivno bavi “vrućim” temama kroz prizmu dizajna.
  • Marko Šostar - Diplomirao sam Oblikovanje proizvoda od drva na Šumarskom fakultetu u Zagrebu te sam po struci inženjer drvne tehnologije. Praktično iskustvo sam počeo sticati još za vrijeme studija, radeći na studentskom projektu projektiranja i izgradnje samoodržive montažne kuće “Membrain concept”. Po završetku studija radio sam kao tehnolog, te na projektima opremanja objekata raznih namjena. Trenutno sam zaposlen u studiju za dizajn namještaja i interijera /DIZ//VIZ/ i tu se bavim projektiranjem, produkt-dizajnom i dizajnom interijera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije