Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Nagrađivani projekt kuća na moru koja će vas ostaviti bez daha

SODA Arhitekti nadaju se skorašnjoj realizaciji svoga projekta u prekrasnoj uvali Tri žala, koji je nagrađen na bijenalu mladih arhitekata u Minsku
29. travnja 2016. u 17:21 1 komentara 5855 prikaza
kuća korčula soda studio
Foto: SODA arhitekti
Pogledajte galeriju 1/11

Korčulanska uvala Tri žala mogla bi postati bogatija za još jedno novo i originalno arhitektonsko zdanje za koji su njegovi autori, studiio Soda Arhitekti iz Zagreba dobili 2. nagradu Leonardo 2015. na VI. bijenalu mladih arhitekata u Minsku.

Prilikom projektiranja objekta, koji se sastoji od dvije etaže sa po 40 četvornih metara, otkrio nam je arhitekt Vedran Jukić, vodilo se računa o primjeni izvornih vrijednosti graditeljske baštine sredine kao što su jednostavnost, funkcionalnost i primjereno ljudsko mjerilo.

- Zgrade u uvali su projektirane na suvremen način kako bi se ostvarile nove vrijednosti sukladno današnjem načinu života i novom korištenju prostora. Želja je bila da su kuće maksimalno primjerene ljudskom mjerilu i da njihove proporcije i veličina budu usklađene sa tradicionalnom arhitekturom lokalnog kraja. Zgrade su projektirane na izrazito strmom terenu i projektom se trudilo maksimalno ih uklopiti u krajolik, te povezati sa pripadajućom česticom - kaže Jukić

kuća korčula soda studio | Autor : SODA arhitekti Foto: SODA arhitekti

Kuće su oblikovane kao poluukopane, u jednostavnim manjim volumenima koji su međusobno u takvom odnosu da se ostvaruju bogati prostorni odnosi unutarnjeg i vanjskog prostora. S obzirom na sve navedeno, primjenjuju se ravni krovovi kao elementi koji omogućuju maksimalno korištenje vanjskog prostora i boravak na otvorenom, što je važna karakteristika korištenja tradicionalne mediteranske arhitekture.

kuća korčula soda studio | Autor : SODA arhitekti Foto: SODA arhitekti

Čitava parcela je promišljana kao cjelovita građevina koja se sastoji od prostora različitih karaktera. Pogodna lokalna klima omogućuje izrazito bujan rast mediteranskog bilja, pa je i hortikulturno uređenje je vrlo bitan faktor lokalnoga kraja.

kuća korčula soda studio | Autor : SODA arhitekti Foto: SODA arhitekti

>>Vikendica zbog koje ćete odmah početi planirati ljetni godišnji odmor