Kuća u Zagrebu koja ruši mitove o tipskoj gradnji. Pravi biser arhitekture prošlog stoljeća!

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/13
11.08.2023.
u 12:32

Sačuvana je izvorna stolarija, koja je obnovljena, te izvorni parket na prvom katu i tavanu, koji je tijekom renovacije uklonjen, pospremljen te ponovno postavljen. Izvorne stube koje povezuju etaže apsolutni su akcent i prekrasan, pomalo i skulpturalni element cjelokupnog prostora

Naselje Prve hrvatske štedionice, prema ideji i projektu hrvatskog arhitekta i urbanista Zdenka Strižića, dovršeno 1934. godine, temeljeno na bazi tri tipske kuće koje se ponavljaju u nizovima sa zelenim površinama, bilo je simbol ugodnog obiteljskog života. U jeku Drugog svjetskog rata gradnja naselja se prekida, no ovo funkcionalno osmišljeno naselje građeno za srednji građanski sloj i danas se definira kao ugodan i prostorno bogat dio grada i po mnogočemu se smatra najljepšim dijelom Stare Trešnjevke.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Jedna od tih kuća u nizu, sagrađena 1939. godine, postala je dom tročlanoj obitelji. Preseljenje iz Svete Nedelje bilo je i sentimentalne prirode, a i potreba; blizina škole i gradskih sadržaja postala je sve nužnija, a vlasnicu je, s obzirom na to da je odrasla u centru Zagreba, “vuklo” da mu se ipak što više približi. Vlasnica kaže da ne može reći što je točno nju i supruga privuklo kući, no kad su ušli i pogledali je, znali su da je to to. No put do useljenja nije bio nimalo lak – kuća je imala 11 vlasnika i trebalo je 6 mjeseci da se papiri dovedu u red. Iako taj proces nije bio jednostavan, vlasnica u šali kaže da samo treba malo dobre volje, što se na kraju isplatilo.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Ova dvojna obiteljska stambena ljepotica, orijentirana na jug, istok i zapad, unutarnje površine od dvjestotinjak kvadrata i nešto malo više kvadrata okućnice, doživjela je kompletnu renovaciju. Budući da je kuća zaštićeni spomenik kulture, svi su radovi zahtijevali dozvolu, a izgled kuće nije se smio mijenjati. Kući su potpuno zamijenjeni temelji, postavljena je nova hidroizolacija, ugrađen je novi sustav grijanja te su promijenjene sve instalacije (struja, voda i plin). Krovište i dimnjaci u potpunosti su novi, a ugradnja čelične traverze ojačala je konstrukciju kuće. U vrtu su vlasnici zatekli ribnjak za zlatne ribice, a izvorna je garaža imala prekrasnu staklenu stijenu, koja se, nažalost, urušila.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Unutrašnjost kuće, koja je potpuno adaptirana, prilikom renovacije pokazala se kao prava riznica predmeta koji su pripadali nekom prošlom vremenu: jedan od prvih usisavača Electrolux, stara američka zastava, futrola za pištolj… Sačuvana je izvorna stolarija, koja je obnovljena, te izvorni parket na prvom katu i tavanu, koji je tijekom renovacije uklonjen, pospremljen te ponovno postavljen. Izvorne stube koje povezuju etaže apsolutni su akcent i prekrasan, pomalo i skulpturalni element cjelokupnog prostora. Vlasnici su kuću uređivali sami po vlastitoj zamisli.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Unutrašnji prostor kuće sastoji se od podruma čiji je dio uređen kao vinoteka sa zonom za opuštanje u toplim smeđim tonovima idealnim za takvu namjenu prostora, a dio je u funkciji prostranog “vešeraja”. Prizemlje – dnevna zona podrazumijeva ulazni prostor, gostinjski toalet, dnevni boravak s blagovaonskim dijelom, linearnu elegantnu kuhinju Dieter Knoll plavo-sive boje u kombinaciji s drvenim elementom za pohranu koja povezuje unutarnji i vanjski prostor jer se iz nje izlazi u dvorište.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Na prvom je katu privatna zona vlasnika – dječja i spavaća soba te prostrana kupaonica. Tavan su tek vlasnici pretvorili u stambeni prostor, a sastoji se od povelikog centralnog, šarmantnog prostora, sobe i kupaonice. Tlocrtno su napravljene minimalne preinake: srušen je zid, čime su od dvije prostorije vlasnici dobili prostrani dnevni boravak s blagovaonicom te je na prvom katu radi povećanja kupaonice smanjena dječja soba.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Način unutarnjeg uređenja – pri čemu si je vlasnica dala oduška jer je uređenje interijera posebno veseli iako joj je struka posve drugog usmjerenja – u ravnoteži je s duhom prostora. Elegantni, moderni komadi namještaja: dvije sofe Natuzzi, stol i stolice Calligaris u savršenoj su kombinaciji s antiknim komadima namještaja, predmetima i umjetninama koji pripadaju obiteljskom nasljeđu i daju prostoru posebnu notu. Uokviren otisak plakata Borisa Bućana “Žar ptica” postavljen iznad jedne takve antikne komode stilska je suprotnost, a istovremeno simbioza i koloristički akcent.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Cjelokupan dojam prostora (koji se provlači kroz sve etaže kuće) elegantna je eklektika modernog, umjetničkog, antiknog i sentimentalnog, vrlo lijepo i smisleno povezanog. Kako se vlasnica šali da kao hrčak skuplja stvari, nerijetko se nailazi na detalje povezane s djetinjstvom. Elementi kuće sačuvani u izvornom obliku daju ovom obnovljenom prostoru posebnu toplinu, ne samo stilsku već i ugodu boravka u njemu. Ova trešnjevačka ljepotica pruža sve: prekrasno dvorište idealno za druženja na otvorenom, rundu nogometa najmlađem u obitelji, igru sa psom, najnovijim članom obitelji, zajednički dnevni prostor, zonu malih strasti – vinski podrum, potpuno odvojenu privatnu zonu. Ona je poveznica obitelji, nekih prošlih vremena i sadašnjosti te je dio priče o zanimljivom dijelu zagrebačkog kvarta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije