PASIVNA GRADNJA

Kreće pilot projekt E4 - kuća s gotovo nultom potrošnjom energije

pasivna kuća E
Foto: Promo
1/4
05.07.2016.
u 15:00

Investitor projekta vrijednog 240.000 eura mlada je zagrebačka obitelj kojoj će u realizaciji pomoći tvrtka Wienerberger uz mnoge partnere

Zanimljiv pilot projekt, imena E4, početkom rujna počet će se graditi u okolici Zagreba. Riječ je o projektu smanjenje energetske potrošnje i emisije CO2. Idejni začetnik projekta je tvrtka Wienerberger, koja će uz partnere Bosch, Baumit, Knauf, Pipe, Semmelrock, Tondach i Velux, investotoru, mladoj zagrebačkoj obitelji, pomoći u realizaciji ovog 240.000 eura vrijednog projekta.

Cijena gradnje iznosi 800 eur/m2, troškovi gradnje su viši za 10% od prosječne cijene gradnje u RH, ali ušteda energije iznosi čak 60%. S obzirom na to da sve države EU moraju osigurati da do 31. prosinca 2020. godine svi novi objekti moraju zadovoljiti standard gotovo nulte potrošnje energije, E4 kuća predstavlja pravi pilot projekt doma budućnosti sa značajnim energetskim uštedama i financijskim benefitima.

Foto: Promo

Visoka energetska svojstva

Ukratko, kuća će imati visoka energetska svojstva i korištenje pasivnog načina grijanja/hlađenja, niske troškove održavanja, koristi obnovljive izvore energije zbog čeka je ekološki prihvatljiva te će omogućit visoku kvalitetu života zahvaljujući prirodnim materijalima.

S regionalnim menadžerom tvrtke Wienerberger, Tomislavom Frankom, popričali smo o ovom hvale vrijednom projektu, za koji ističe:

- Iznimno smo ponosni na projekt E4 doma i drago nam je što su naši partneri prepoznali njegovu vrijednost i potencijal.

Koncept E4 kuće razvijen je na 4 osnovna temelja: energiji – energetskoj učinkovitosti, ekologiji – uporabom obnovljivih izvora energije i prirodnih materijala, ekonomiji – ekonomičnoj i prihvatljivoj cijeni gradnje te emocijama – prirodna, ugodna i zdrava klima. Gradnja kreće u rujnu, a osim bitno niže potrošnje primarne energije, korištenje toplinskog kapaciteta zida od opeke od kojeg će biti izgrađena kuća bitno će ublažiti temperaturne varijacije. Riječ je o trajnome objektu sa smanjenom emisijom CO2 i niskim troškovima održavanja - ističe

Foto: Promo

Trajnost investicije

Ipak, mnogima je taj pojam energetske učinkovitosti još uvijek apstraktan, kako bismo je najlakše objasniti.

- Recimo to ovako: bez obzira na to što su troškovi gradnje viši za 10 % u odnosu na uobičajenu gradnju u Hrvatskoj, zbog niskih troškova održavanja i trajnosti investicije, na kraju je sam financijski ulog manji u odnosu na prosječnu gradnju, tako da je isplativost zagarantirana - objašnjava menadžer te dodaje kako

Wienerberger planira u narednom razdoblju, osim gradnje E4 doma, sudjelovati u edukacijama za studente sa sveučilišta diljem Hrvatske, te nastavlja potica umjetnički izričaj u gradnji opekom.

- Usmjereni smo na mlađe naraštaje i želimo pridonijeti stvaranju kvalitetnog kadra u građevinskoj industriji. Također, javnosti je poznat naš projekt odabira najboljih arhitektonskih ostvarenja od opeke koji potom konkuriraju na prestižnom natjecanju Wienerberger Brick Award. Hrvatski predstavnici su već ostvarivali odlične rezultate i vjerujemo kako će se nastaviti taj dobar trend. Tijekom 2017. godine primat ćemo projektne prijave, a sama dodjela održat će se u 2018. godini - zaključio je.

>>Moderna pasivna kuća s bazenom u okolici Varaždina

Komentara 1

Avatar el.danchi
el.danchi
10:11 06.07.2016.

800 €/m2 gradnje je 30% skuplje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije