LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Nećete vjerovati koliko često treba mijenjati posteljinu

Nametnici, mrtva koža, znoj... sve to utječe na čistoću posteljine. Evo savjeta kako imati uvijek spreman krevet
15. ožujka 2019. u 12:11 2 komentara 8628 prikaza
Foto: Shutterestock

Budući da trećinu vremena provodimo u krevetu, itekako je važno da je okruženje u kojem spavamo - plahte, prekrivači, jastučnice - čisto. No, većina nas posteljinu mijenja prerijetko. Naime, držite li se maminih savjeta, pa kao većina, posteljinu mijenjate svakih dva tjedna ili čak i rijeđe, činite veliku grešku.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Naime, na posteljini se nakupljaju tjelesne tekućine, mrtva koža pa čak i ostaci hrane i pića, lijepe se za posteljinu i ostaju u njoj kao pozivnica brojnim stvorenjima u vaš krevet. Znoj i ulje potiču razvoj bakterija, hrana privlači insekte, a mrtve stanice kože hrana su za grinje. Redovito mijenjanje posteljine od osnovne je važnosti za zdravlje jer onemogućava prijenosnicima raznih bolesti da se nastane u vašem krevetu i na vašoj koži. Posteljina se prlja svakodnevnom uporabom, a American Cleaning Institute preporuča mijenjanje posteljine minimalno jednom tjedno, a nikako nećete pogriješiti ukoliko tu naviku prakticirate malo učestalije.

U slučaju da se pretjerano znojite ili patite od raznih alergija, posteljinu biste trebali mijenjati svaka tri dana.

Vlasnici kućnih ljubimaca češće bi trebali mijenjati posteljinu jer njome se koriste i njihove najdraže životinje. Same jastuke i poplune te deke i dekice bi trebalo prati minimalno 4 puta godišnje, i to pri promjeni godišnjih doba.

  • fmihoci1:

    .... da, da - i rode svaki dan mijenjaju posteljinu u gnijezdu .... kad tako ne bi postupale - izumrle bi - ....

  • Avatar Brkoni
    Brkoni:

    Evo, ne vjerujem.