LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Kamen, drvo ili pločice? Materijal odaberite prema lokaciji terase

Neka vam cijena ne bude jedini kriterij, pazite na karakteristike pojedinih materijala
09. srpnja 2020. u 07:00 0 komentara 2697 prikaza

Današnji trendovi uređenja doma teže prema tome da se veliki naglasak stavlja na uređenje balkona i terase. Stoga možemo primijetiti da mnogi vanjski prostori postaju dnevni boravci koji nude potpun odmor i opuštanje na svježem zraku. No za potpuni užitak i cjelokupni vizualni dojam vaše terase veliki značaj ima odabir podne obloge. Pitate se možda – koju podnu oblogu odabrati u moru različitih vrsta koje se nude na tržištu?

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kod odabira vanjskih podnih obloga najvažnije je odabrati materijal otporan na vremenske uvjete. Najčešće su to keramičke pločice, kamen, tikovina i termo obrađene drvene podne obloge. Svaka od ovih obloga na različit način doprinosi vizualnom dojmu eksterijera, ali i zahtijeva različito održavanje, što biste trebali imati na umu kada birate. Keramičke pločice često se koriste kao podna obloga zbog toga što su cjenovno prihvatljive, a na tržištu ih možete naći u raznim izvedbama.

Prednost im je i ta što se lako održavaju i dugotrajne su. Odaberete li keramičke pločice koje imitiraju drvo, kamen, beton ili bilo koju drugu teksturu, postići ćete vizualni dojam materijala koje one imitiraju. Ako se odlučite vaš eksterijer popločati prirodnim kamenom, moj je prijedlog da se odlučite za domaću vrstu kamena koja će najbolje podnositi lokalne klimatske uvjete, što će ujedno utjecati na trajnost i na samo održavanje kamena.

 | Autor :

Kamene ploče možete birati u pravilnom ili nepravilnom obliku. Koje ćete odabrati, ovisi o tome želite li ih slagati na moderan ili rustikalan način. Lomljenim formatima postići ćete izrazito rustikalan ugođaj vašeg eksterijera. Drvene podne obloge u eksterijeru popularne su na zapadu već dulje vrijeme, ali i kod nas. Ono što drvo čini poželjnim sve je veća svijest o zaštiti okoliša. Važno je izabrati kvalitetno i izdržljivo drvo koje neće zahtijevati previše truda oko održavanja. Današnja (finska) tehnologija za toplinsku modifikaciju drva korištenjem visoke temperature, tlaka i vodene pare poboljšala je kvalitetu i promijenila određene karakteristike drva, bez ikakvih kemijskih dodataka.

1 / 13
Restoran Apetit na Jurjevskoj nudi mir i tišinu, zelenilo i par stupnjeva nižu temperaturu nego u gradu i genijalna jela s potpisom chefa Marina Rendića

Time se smanjuje vodoupojnost drva, povećava se biološka izdržljivost i izolacijska svojstva. Preporučujem toplinski modificirane drvene obloge zbog dimenzijske stabilnosti, ali i zbog boje koja cijeli presjek mijenja u tamnije tonove. Promjenom boje domaće vrste drva podsjećaju na egzotične vrste što ih čini još atraktivnijim podnim oblogama balkona i terasa.

 | Autor :

Spomenula bih još drveno-kompozitne podne obloge koje nastaju miješanjem recikliranog drva i polimera. Ove podne obloge izuzetno su trajne, otporne na vremenske utjecaje, truljenje, plijesan i gljivice pa su, osim za terase i vrtove, idealne za oblaganje prostore oko bazena. Drveno-kompozitni materijal ne sadrži nikakve kemijske spojeve i može se reciklirati te se kao takav preporučuje svim ekološki osviještenim pojedincima.

 mali stan stockholm MIKS MODERNOG I KLASIKE Malo kvadrata i pregršt stila: profinjena elegancija u 48 m2 vivre.hr Iskoristite priliku, kupite namještaj po čak 85 posto nižoj cijeni! daleko od mora Samo vam ovo treba za savršeno ljeto na balkonu ili terasi
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.