Igrajte se elementima

Kako urediti kuhinju? Ovo je pet koraka kako iskoristiti prostor

Kako urediti kuhinju? Ovo je pet koraka kako iskoristiti prostor
Foto: Dom i vrt
1/5
29.07.2018.
u 08:30

Pri organizaciji prostora u kuhinji vodite se svojim potrebama.

Cijena kuhinje, pri opremanju stana, često je najveća stavka u kućnom proračunu. A što je kuhinja zahtjevnija, što više mehanizama sadrži, to je cijena viša. No, kuhinje srednje veličine često su u obliku slova L ili U, što znači da imaju jedan, odnosno dva kuta.

Kako taj prostor ne bi bio nedohvatljiv, kupcima se nude razni izvlačni mehanizmi koji su, istina, prilično skupi, ali zato vrlo funkcionalni i, dugoročno gledano, isplativi.

Za razliku od linearnih kuhinja, ovakvu ćete teško naći na rasprodaji izložbenih primjeraka, dakako zbog specifičnih mjera pojedinog prostora. Kuhinje s kutovima idealne su pak za ugradbene aparate i stoga je važno da nađete vještog projektanta koji će pronaći najbolje rješenje baš za vaš prostor. Primjerice, većina projektanata ni danas neće htjeti staviti perilicu ispod ploče za kuhanje iako je to danas, zahvaljujući modernim tehnološkim rješenjima, moguće. Isto tako, u takvim kuhinjama sve je nadomak ruke, a važno je da su vam štednjak, sudoper i hladnjak na dohvat, što s kutnim kuhinjama uglavnom jest slučaj. – Pri organizaciji prostora u kuhinji vodite se svojim potrebama.

Razmislite trebate li više polica ili ladica, trebate li staklene elemente (u pravilu su dosta skuplji od drvenih) te ne zaboravite da je bitno da se kuhinja dobro uklapa u cjelinu, posebice ako je spojena s blagovaonicom i/ili dnevnim boravkom – kaže Zagrepčanka koja je svoju kuhinju ugradila u nišu i dobila prilično veliku kuhinju na malom prostoru. Cijene su ovakvih kuhinja, ovisno o željama, kvaliteti materijala (iveral, mediapan, drvo...) od desetak do pedesetak tisuća kuna bez aparata. Savjet vrijedan zlata, koji smo sačuvali za kraj, jest da većina proizvođača namještaja ne naplaćuje montažu aparata ako ih kupite u njihovoj trgovini. I da se ti aparati, posebice ugradbeni, mogu često nabaviti po nižim cijenama.

Dobar savjet zlata vrijedi

1 Šank od istog materijala Ako su kuhinja i blagovaonica povezane, razdijelite ih šankom. Najbolje će se uklopiti onaj izrađen od istog materijala kao kuhinjski elementi, a za dobivanje dodatnog prostora u šank ugradite police .

2 Birajte ugradbene aparate – štede prostor Za sve kuhinje srednje veličine vrijedi pravilo da što više aparata bude na jednom mjestu – ugradbene pećnice i mikrovalnu, hladnjak...

3 Svijetle boje vizualno će povećati prostor Za manje prostore birajte svjetlije boje zidova, kuhinjskih elemenata i blagovaonskog namještaja kako biste vizualno povećali prostor.

4 Prostor ne zatrpavajte nepotrebnim dodacima Izbjegavajte velike posude za kuhinjske začine, a kuhinjski pribor ne stavljajte na zid, već stalke koji se mogu okretati.

5 Iskoristite i najmanju rupu – u kutove stane gomila stvari Imate li kuhinju u obliku slova L ili U, potrudite se da kutovi elemenata budu iskorišteni zahvaljujući izvlačnim mehanizmima.

NE PROPUSTITE: Vodič za kupnju kuhinje: U što uložiti, a na čemu štedjeti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije