Mala škola uređenja

Kako urediti bebinu sobu

beba
Arhiva
14.11.2022.
u 10:07

Kako zadovoljiti funkcionalne, estetske i sigurnosne kriterije, otkriva Ankica Juričević.

Posebna je radost i sreća za svakog roditelja dan kada na svijet dolazi dugo očekivani novi član obitelji. Mnoge mlade roditelje muči pitanje kako urediti sobu za bebu koja mora zadovoljiti sve funkcionalne, estetske, ali i sigurnosne kriterije. Za djecu do dvije godine osnovni namještaj koji će vam biti potreban jesu ormar, dječji krevetić, stol za presvlačenje, stolac za ljuljanje i (ili) fotelja. Umjesto fotelje postavljanje sofe na razvlačenje idealno je rješenje za spavanje (ako nemate gostinjsku sobu) kada vam u pomoć dolazi baka.

Foto: Arhiva

Madrac je najvažniji

Sofa će vam svakako dobro doći i za sjedenje kasnije, kada budete promatrali dijete kako hoda i samostalno se igra, ali i dok budete djetetu čitali priču. Kada budete birali krevetić, mislite o funkcionalnosti, udobnosti i sigurnosti. Provjerite postoji li mogućnost podizanja i spuštanja podnice i ogradice. Nemojte se zalijetati i kupovati skupi krevetić koji će dijete vrlo brzo prerasti. Dobro će vam doći i dobro očuvani posuđeni krevetić od rođaka ili prijatelja. Važno je samo da madrac bude nov i kvalitetan. Za očuvanje zdravlja vašega djeteta pobrinite se da madrac ima antialergijsku zaštitu.

Foto: Arhiva

Namještaj, ali i svi drugi elementi u bebinoj sobi neka budu od prirodnih materijala. Posteljinu i odjeću birajte od finog mekanog pamuka. Bebina soba treba biti dobro osvijetljena. Od velikog je značaja osigurati dovoljno dnevnog svjetla, stoga razmaknite zavjese s prozora i pustite prirodno svjetlo u prostor. Stolne i zidne lampe s ugrađenim regulatorom jačine svjetlosti dobro će doći noću dok budete hranili i presvlačili dijete. Centralna će vam pak rasvjeta biti potrebna prilikom kupanja bebe. Nemojte pretjerivati s nagomilavanjem previše igračaka. Kad kupujete plišane igračke, provjerite na etiketi ili ambalaži upute o održavanju, imajući na umu da igračke, kao i sve drugo u bebinoj sobi, uvijek moraju biti čiste. Prljave igračke pune su prašine i grinja koje bi mogle ugroziti zdravlje djeteta.

Nježne boje zidova

Odabir boje zidova, ali i svih ostalih elemenata uvelike će utjecati na kompletni vizualni dojam u sobi vaše bebe. Birajte nježne, nenametljive pastelne boje koje pridonose osjećaju mira, nježnosti i lakoće. Kombinacija bijele s bež ili svijetlosivom dobar je izbor za dječaka, ali i za curicu. Za curicu birajte nježnoružičastu, krem, bijelu i žutu boju u svim mogućim kombinacijama. Dekorativni su uzorci za curice najčešće točkice, srca, cvjetići i sitne prugice. Za dečkića pak, osim uobičajene svijetloplave i bijele, odaberete li nježnu boju mente, zasigurno nećete pogriješiti. Motivima autića, medvjedića i zvjezdica na tapetama, posteljini ili na tepihu upotpunit ćete ugođaj u sobi vašega malog princa. Baldahin iznad krevetića daje poseban šarm bebinoj sobi, kako za curicu tako i za dječaka. Odaberite onaj koji će se najbolje uklopiti u cjelokupno uređenje sobe.

Foto: Arhiva

PET SAVJETA ZA UREĐENJE

1. Izbjegavajte namještaj oštrih rubova zbog sigurnosti djeteta. Izbjegavajte i laganiji namještaj kako ga dijete, kad malo naraste, ne bi moglo povući na sebe.

2. Novorođenče nemojte previše utopljavati, ali pazite da mu ne bude ni hladno. Potrudite se održavati temperaturu od oko 22°C u prostoru. Sobu provjetravajte svaki dan, ali ne dok je dijete u njoj.

3. Krevet u bebinoj sobi potrebno je pažljivo smjestiti. Pripazite da bude dovoljno odmaknut od vrata, prozora i peći.

4. Nemojte pretjerivati kada su u pitanju boje i dekorativni motivi u djetetovoj sobi. Ako su zidovi oslikani ili oblijepljeni šarenim tapetama, pripazite da posteljina, zavjese i sve drugo bude jednobojno ili s blagim uzorcima.

5. Budite kreativni pa sami ukrasite zidove u bebinoj sobi. Mogućnosti su nebrojene. Elegantan ugođaj postići ćete nalijepite li točkice na zid u boji kojoj želite. Točkice u boji zlata dobar su izbor za curicu. Možete ih napraviti i bojom preko šablona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije