Zaštita od nevremena

Kako sačuvati krov za vrijeme ljetnih oluja? Stručnjaci otkrivaju što se može napraviti!

Thinkstock
24.07.2023.
u 06:00

Što bolja veza građe unutar krovišta ključ je dobrog krova, a osim toga, puno je pametnije birati krovove nutralnih tonova jer se takvi sporije zagrijavaju

Ljeto je doba čestih oluja i nevremena koji su popraćeni snažnim vjetrom te gromovima, a krovovi najčešće nastradaju prvi. Jednom kada počnete graditi kuću sigurno imate u planu to da će ta građevina stajati ondje godinama te da će je naslijediti i generacije vaših potomaka. Zbog toga od samog početka sve, a pogotovo krov, treba biti izdržljivo i neuništivo.

Materijal je pola posla

Danas na tržištu postoje opcije glinenoga crijepa, šindre ili pak limenoga krova.

– Limeni krovovi dobro su rješenje jer se u oluji eventualno deformiraju, ali zaštite kuću i ljude – objašnjava Saša Kolarić, direktor međunarodne tvrtke Lindab.

No u pravilu bi svaki materijal trebao biti dovoljno izdržljiv i dugotrajan ako je cijela konstrukcija krova dobro napravljena.

Foto: Thinkstock

Veza između krova i zidova

Stručnjaci također ističu odabir neutralnih boja, što manje tamnih kako ne bi privlačile sunčeve zrake čime se dodatno grije prostor za vrijeme visokih temperatura ljeti.

– Kako bi krov izdržao sve vremenske neprilike, ponajprije je važna što bolja veza i građa unutar krovišta – ističe Kolarić.

Sve drvene grede i unutarnji materijali potporni su temelj koji umanjuje šanse da će se vaš krov uništiti u grmljavinskoj oluji. Najčešća greška koja se događa tijekom gradnje neadekvatna je veza između krova i konstrukcije. Gradnju krova ipak treba prepustiti stručnjacima te se posavjetovati s njima o izboru materijala.

– Najbolji savjet koji mogu dati jest važnost slijeđenja uputa projektanata, odnosno statičara kako bi se izbjegle sve moguće nepravilnosti te kako bi vaš krov bio potpuno spreman na sve vremenske uvjete – zaključuje naš sugovornik.     

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije