LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Kako najbolje isplanirati i iskoristiti prostor u malim kupaonicama

Jednostavne linije, zatvorene police i svijetli tonovi bit će vam saveznici
22. veljače 2021. u 05:40 1 komentara 21102 prikaza
Foto: Thinkstock

Svima nam je jasno da se pri projektiranju stanova u višestambenim objektima nerijetko prostor kupaonice svodi na minimalne dimenzije. To je sve zbog toga da bi se osiguralo više kvadrata za prostore u kojima se češće boravi ili da bi se dobila dodatna radna ili spavaća soba.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Možda vas hvata panika i pitate se kako uopće urediti taj mali prostor od pet četvornih metara (što je minimalna površina koja može osigurati pravilan i funkcionalan raspored svih kupaoničkih elemenata). No, ako je zahod s umivaonikom odvojen prostor i kupaonica je bez zahodske školjke, sve potrebe mogle bi biti zadovoljene čak i u prostoru manje kvadrature.

Pri uređenju male kupaonice važno je znati pametno iskoristiti svaki centimetar prostora, da bude što funkcionalniji, ali i oku ugodniji. Urediti malu kupaonicu i nije lagan posao i rekla bih da on zahtijeva puno više truda nego što se misli, ali s druge strane to je i izazov.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Prije samog uređenja potrebno je napraviti tlocrt prostorije i odrediti mjesta za sanitarije. Trebali biste znati točne mjere sanitarija kako biste što preciznije mogli odrediti njihovo mjesto unutar prostora. Ako je riječ o izrazito maloj kupaonici, moj je prijedlog da klasična vrata zamijenite kliznim te tako dobijete više iskoristivog prostora.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Izbor boje za malu kupaonicu izuzetno je važan. Keramičke pločice u pravilu bi trebale biti u svijetloj, neutralnoj ili pastelnoj boji, koja će najbolje reflektirati svjetlo i prostor učiniti vizualno većim. Ako želite, možete ih osvježiti dijelom akcentnih pločica ili istaknutijim detaljima kao što su ručnici, košara za rublje, zavjesa za tuš-kabinu i drugo.

1 / 10
Stvaranje kutka ugode u domu ne zahtjeva puno prostora ni puno ulaganja, dovoljno je imati želju i ideju i mali kutak sreće brzo će biti spreman

Namještaj u maloj kupaonici ne smije biti glomazan i težak. Najbolja je opcija ugradnja namještaja jednostavnih, ravnih linija, izrađenog po mjeri kako bi se prostor maksimalno iskoristio.

Perilicu i košaru za rublje bilo bi idealno ugraditi u ormar koji će tvoriti jednu cjelinu u prostoru. Kvalitetna rasvjeta ključan je faktor pri uređenju male kupaonice. Potrebno je jako osvjetljenje da bi se izbjegao osjećaj stisnutosti i prenatrpanosti. Uz centralno svjetlo na stropu, dodatno osvijetlite ogledalo iznad umivaonika ili u samom kupaoničkom ormariću. Ogledala su također jako važna u malim kupaonicama. Dobro rješenje za uske ali dugačke kupaonice je da (osim ogledala iznad umivaonika) obložite jedan dugi zid ogledalom. Tako ćete vizualno promijeniti proporcije i učiniti da prostorija izgleda šire. Postavite li pak ogledalo jedno nasuprot drugog, stvorit ćete iluziju beskonačnog prostora.

tekstil IZBJEGNITE IH Dizajneri interijera otkrivaju najveće greške koje možete napraviti prilikom uređenja doma uređenje doma 12 modernih kuhinja - koju god da izaberete nećete pogriješiti! zeleni ljubimci Uz ovih 10 biljaka u domu živjet ćete duže i puno kvalitetnije
  • Vito:

    Slika uz članak je najbolji primjer dvostrukih mjerila. Svijetliji tonovi bit će vam saveznici, a na slici prevladavaju tamni tonovi. Paaa, tko vam piše podnaslove??? Slijepac??? Ili netko tko ne razlikuje farbe??? Ili, što je najvjerojatnije, netko tko ne razumije ... prikaži još! značenje riječi -svijetliji tonovi.