IZBJEGNITE IH

Dizajneri interijera otkrivaju najveće greške koje možete napraviti prilikom uređenja doma

tekstil
Shutterstock
21.02.2021.
u 06:52

Postignite savršen izgled doma isprve uz pomoć savjeta dizajnera interijera

Prekopirajte savjete dizajnera interijera i na početku pothvata uređenja svog doma izbjegnite greške.

Maleni tepisi

"Čvrsto vjerujem da je tepih element koji povezuje cijelu sobu i trebao bi prizemljiti komade namještaja", tvrdi dizajnerica interijera Stefani Stein za portal My Domaine. Ponekad je veliku problem pronaći idealni tepih optimalnih dimenzija za određenu prostoriju. Ako je krivih dimenzija, može izgledati nezgrapno i stvoriti osjećaj nelagode.

"Ako nemate savršeni tepih prave veličine, probajte s njih nekoliko, samo pazite da izbjegnete korištenje previše tekstura", zaključila je Stein.

Foto: pixabay

Nedostatak slojeva

"Dok jedan komad namještaja dakako može preobraziti prostor, često zaboravljamo koliko je važan ukupni dojam svih komada kada dizajniramo prostoriju. Ako imate jedan veliki komad namještaja bez prikladnih sporednih komada, prostor će biti siromašan", objasnila je dizajnerica interijera Katie Hodges. Njen savjet je da razbijete dizajn na više slojeva: osnovne komade namještaja, podne obloge i tepihe, zavjese i ukrase za prozor, umjetnine i dekoracije. Ravnoteža svih ovih elemenata rezultirat će toplom i ugodnom estetikom.

Foto: Framebridge: Emily Henderson

"U meni omiljenim prostorijama oko jednostavno skače s predmeta na predmet, gore-dolje, s jedne strane na drugu, a da se ne fokusiram na niti jedan komad namještaja", tvrdi Hodges.

Preveliki komadi

"Naša dizajnerska krilatica glasi: manje je više. Mnogi klijenti žele predimenzionirane, udobne trosjede u dnevnom boravku i s njima velike, glomazne stolce za dodatni prostor za sjedenje kada imaju goste. Ako na pametan način kupujete komade namještaja za sjedenje, možete imati više mjesta bez nužnog glomaznog namještaja", smatra Christine Stucker iz dizajnerskog studia Stewart-Schafer. "Preferiramo elegantne sofe s tankim nogama umjesto glomaznih, predimenzioniranih trosjeda koji prostoru daju osjećaj težine", savjetovala je Stucker.

Foto: Ankica Juričević

Previsoko postavljene slike

Osim ako ne planirate ispuniti cijeli zid slikama, one ne bi trebale biti postavljene previsoko. "Mrzim kada klijenti potroše stotine ili tisuće dolara na umjetnine i postave ih iznad razine očiju, što izgleda sasvim čudno. U pravilu se okviri postavljaju u visini očiju prosječno visoke osobe. Preciznije, neka sredina slike bude na 145 do 152 centimetra od poda", svjetuje njujorška dizajnerica interijera Tali Roth.

Foto: Nicole Lamotte

Sve iz iste kolekcije

"Nije potrebno imati sav namještaj iz iste kolekcije kako biste povezali neku prostoriju. Umjesto toga, miješanje stilova i žanrova predstavlja kreativniji način stvaranja privlačnog prostora s puno dobre teksture", tvrdi Stefani Stucker.

Jednako tako, savjetuje da se ne bojite uključiti neobične elemente, poput dekoracija koje donesete s putovanja, jer će one djelovati kao vizualno središte za prostoriju.

Foto: arhiva

"Dekor u kojem se sve slaže po stilu nije mi drag. Uvijek mi se čini da se klijenti previše trude u takvim domovima. Nemojte se bojati probiti barijeru i uključiti nešto neočekivano: tekstilom, linijama namještaja, finišem materijala ili čak staro-novo. Nemojte biti previše strogi s pravilima", zaključila je dizajnerica Stucker.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije