LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Kako do kućne foto-galerije s profesionalnim izgledom?

Kako vaša galerija ne bi izgledala kao da je netko nasumce objesio okvire, skupite sve fotografije ili predmete na hrpu i napravite vizualni plan
16. svibnja 2017. u 08:00 0 komentara 379 prikaza
okviri za slike
Foto: Framebridge: Emily Henderson

Kućna galerija nas u potpunosti predstavlja drugima. Ona zrcali sve što smatramo bitnim, što volimo više od svega i čime se ponosimo. Bez obzira bila to naša djeca, drugi ukućani, obiteljski portreti, putovanja i godišnji odmori, kućni ljubimci ili krajolici koji nas nadahnjuju, kućna foto-galerija je odaz nas samih.

Međutim, mnogi zaziru od stavljanja fotografija na zid jer se boje da će njihove greške biti lako uočljive. Donosimo pet savjeta kako možete stvoriti savršenu foto-galeriju s profesionalnim finišem.

Samo mirno

"Najbitnije od svega – nemojte se uzrujavati. Galerije trebaju izgledati kao kolekcije, a kolekcije se s vremenom razvjaju", savjetuje Susan Tynan, osnivačica tvrtke Framebridge koja izrađuje okvire za slike po mjeri, za portal The Zoe Report. Kada dodajete nove komade svojoj galeriji fotografija, samo ih nadovežite na stare i proširite izvorni raspored. Neka vam razmak između okvira bude negdje između 5 i 7 centimetara, kako biste izbjegli natrpani izgled.

vješanje slike na zid | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ispričajte priču

"Svoju galeriju smatrajte načinom na koji želite ispričati priču. Dodajte stvari koje vam nešto znače", tvrdi Tynan. Zašto biste uokvirili samo fotografije? Istaknite omiljenu svilenu maramu svoje bake koja će vas podsjetiti na nju i vaše djetinjstvo. Svaki put kada idete na putovanje sa sobom ponesite neki predmet koji će vas podsjetiti na to razdoblje i mjesto te njime proširite svoju galeriju.

ankica makeover zidova | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Napravite plan

Kako vaša galerija ne bi izgledala kao da je netko nasumce objesio okvire, skupite sve fotografije ili predmete na hrpu i napravite vizualni plan. Odlučite se za jednu shemu i iscrtajte je na običnom papiru "za probu". Možete i izrezati kvadrate raznih dimenzija koji će glumiti okvire te ih lako premještati sve dok ne dobijete rspored s kojim ćete biti zadovoljni.

okviri za slike | Autor : Style Me Pretty Foto: Style Me Pretty

Ništa bez alata

Čak i oni najhrabriji se neće usuditi zabiti čavao u zid bez pravog mjerenja. Neka razmak između okvira bude pravilan – izmjerite ga metrom i običnom olovkom na zid ucrtajte raspored okvira. Livelom osigurajte da su okviri paralelni s tlom.

vješanje slike na zid | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Uniformnost ne mora biti loša

Korištenje samo jedne vrste okvira u istoj boji ne mora nužno biti loša ili dosadna. Na taj ćete način svojoj galeriji osigurati profesionalni, elegantni i skupocjeni finiš. S druge strane, ako zazirete od minimalizma i jednostavnosti, onda napravite upravo suprotno. Neka svaki okvir bude drugačije veličine, boje i stila. Razigrajte se i stvorite dinamiku kreativnim dizajnom.

okviri za slike | Autor : Nicole Lamotte Foto: Nicole Lamotte

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.