Kolumna

Jedini trend koji u interijeru treba pratiti jest - originalnost

Zara Home
23.06.2024.
u 07:00

Uređenje vlastitog interijera bi svakako trebala biti prirodna i laka odluka temeljena na vlastitoj jedinstvenosti i stilu, a trend samo smjernica kako da se to postigne – jer će iduću godinu ionako neki drugi trend preuzeti dominaciju

Danas, kada se čini da je nemoguće iznjedriti nešto novo, a sve što nam se na bilo kojem području i interesu nudi inačice su i reinterpretacije već odavno smišljenog, opetovano nam se nude trendovi na gotovo svim područjima. I dok se trend definira kao opći smjer u kojem se nešto razvija ili mijenja tijekom vremena i pruža projekciju predviđanja budućih promjena pitanje je postoji li da bi se slijepo pratio ili je samo idejni produžetak naših, već svojstvenih afiniteta i stavova!?

Foto: H&M Home

S jedne strane, svaka informacija o najnovijim dostignućima i trendovima odabranog područja korak je prema usavršavanju vještine te boljem razumijevanju i prihvaćanju novih izazova što svakako otvara priliku za napredovanje, posebno u poslovnom kontekstu, no u narativu interijera, gdje se trendovi objavljuju redovito za svaku nadolazeću godinu – koja će boja prevladavati, uzorci koji će biti najzastupljeniji, pravila koja se trebaju slijediti za uspješan dizajn i sl, ponekad su samo dio dobro artikuliranog marketinga, svakako zaokupljaju masu jer nude nove koncepte i stilove, no istovremeno pružaju i izazov razlučivanja što ćemo od svega prihvatiti i u kolikoj mjeri nam to odgovara i koliko nam je sama činjenica da je nešto novo važna.

1/24

Pri stvaranju ili osvježavanju interijera trendovi su izvrstan alat za praćenje gdje smo i u kojem bismo smjeru željeli krenuti, no oblikovanje prema osobnom stilu ključ je za stvaranje prostora koji će odražavati osobnost i stil vlasnika. Repliciranje viđenih prostora primamljivo je i jednostavnije rješenje, no, u konačnici prostor postaje taj koji oblikuje vas, a ne obratno, kako bi trebalo biti – poslužiti se vizualnom informacijom svakako je olakotno i otvara put prema nekoj novoj ideji, no interijer će biti onoliko ugodan koliko u njega uložite svoju individualnost. Ono u čemu trend svakako pomaže jest pomoći izraziti vlastitu kreativnost i osobnost kroz određene izbore.  Dodavanje elemenata osobnog značaja ili pak sentimentalne vrijednosti neprocjenjivo je za prostor u kojem se boravi.

Foto: Zara Home

Zamka u koju se može, vrlo lako, „uklizati“ prilikom slijepog  praćenja trendova, uz nebrojeno „copy – paste“ domova, jest potreba kontinuirane promjene okruženja svakom novom promjenom trenda, a svjesni smo kojom se brzinom isti izmjenjuje, a takve su „akcije“ teret budžetu, neodržive su i nerijetko nisu pravi odraz onoga tko u prostoru boravi. Dobro planiranje i stvaranje interijera nije stvoriti prostor koji je „in“ već nešto što će ujediniti prirodu samog prostora, stil života vlasnika, njegove stilske kao i životne afinitete, zaokruženo budžetom koji ne stvara nelagodu – repliciranje vizuala ne uzima u obzir individualni prostor i način na koji se koristi – dizajn se odnosi na estetiku, ali onu koja rezonira sa vlasnikom interijera.

Trend je izvrstan izvor inspiracije no tek implementiran jedinstvenim elementima on dobiva na vrijednosti. Uređenje vlastitog interijera  bi svakako trebala biti prirodna i laka odluka temeljena na vlastitoj jedinstvenosti i stilu, a trend samo smjernica kako da se to postigne – jer će iduću godinu ionako neki drugi trend preuzeti dominaciju. Originalnost je ono što ostaje vječni, nepokolebljivi trend!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije