IZLOŽBA

Nova bajkovita ogledala Josipe Čamber dobila su krila

izložba josipa čamber
Foto: Privatni arhiv
10.09.2015.
u 14:00

Zagrebačka galerija Umjetnost osmijeha otvara od četvrtka, 10. rujna, svoja vrata novim radovima mlade kiparice

U zagrebačkoj galeriji 'Umjetnost osmijeha' u Radićevoj ulici 37, 10. rujna otvara se zanimljiva izložba 'Angelus novus' s početkom u 20 sati.

Riječ je predstavljanju novih radova, kolekcije ogledala poznate hrvatske kiparice Josipe Čamber. Za potrebe izložbe, umjetnica je izradila niz zidnih skulptura oblikovanih od drveta u spoju s ogledalima, skulpture od drva te slike u tehnici akrilika na platnu, povezanih motivom krila.

Takve zidne skulpture koje s ogledalima dobivaju primijenjenu funkciju u interesu umjetnice su već preko 20 godina, a inspiraciju, kako nam je otkrila, pronalazi prvenstveno u prirodi, kao i apstraktnim idejama i maštanjima koje pokušava pretočiti u likovni jezik.

Foto: Privatni arhiv

No, novi radovi su, iako iste namjene i prepoznatljivih, upečatljivih oblika, u nečemu ipak drugačiji i posebniji od prethodnih. Za one koji su se već prije susretali s Josipinim radovima, priča se nastavlja na starim temeljima i s novim momentima umjetničke nadogradnje, a za 'početnike' koji će tek postati poklonici doista će se otvoriti jedan novi kreativni svijet.

- U prethodnim radovima bavila sam se serijom oblika od zoomorfnih do apstraktnih u monokromatskom spektru u boji mahagonija ili maslinasto zelene. Vremenom su se moja ogledala mijenjala zajedno sa mnom. Postala su razigranija na veseliji i raznobojniji način, nerijetko s isklesanim životinjskim oblicima i to od raznih egzotičnih vrsta drveta i medijapana. Najnovija izložba specifična je i po tome što sva izložena umjetnička djela objedinjuje motiv anđela koji poput nevidljive niti povezuje sve radove u jednu cjelinu dajući joj tako i individualni karakter - objašnjava Josipa Čamber.

Otvaranje izložbe će biti popraćeno božanstvenom glazbom jedne od najpoznatijih hrvatskih harfistica, Ivane Biliško.

Radove Josipe Čamber možete pogledati do 30. rujna 2015.

>>Očaravajuće: ogledala kao zidne skulpture

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije