Mala škola uređenja

Uređenje lofta: Ogolite zidove i prozore, a namještaj neka bude neutralan

loft uređenje ankica
Foto: Promo fotografija
1/10
30.03.2020.
u 07:00

Pri uređenju lofta, koji podrazumijeva otvoren prostor, naglasak valja staviti na umjetnička djela i rasvjetu, otkriva Ankica Juričević

Pratimo li trendove uređenja interijera u svijetu i kod nas, često ćemo se susresti s izrazom loft. Stoga bih prije svega željela razjasniti značenje ove riječi. Riječ loft doslovno prevedena s engleskog jezika znači potkrovlje, tavan, galerija.

No umjetnici, dizajneri i arhitekti reći će da je loft zapravo način života. Odabrati loft za svoj životni prostor najčešće se odlučuju samosvjesne osobe slobodoumna umjetničkog duha, ali i oni “dubljeg džepa”. Dok su nekada visoki prostori napuštenih hala bili zapušteni i neprivlačni, u njih su se sredinom dvadesetog stoljeća počeli useljavati umjetnici različitih zanimanja.

Oni su ovim visokim, voluminoznim prostorima davali dušu, uređujući ih na posebne, neobične i kreativne načine. Zbog toga su ovakvi prostori počeli bivati sve više cijenjeni i traženi.

Foto: Promo fotografija

Danas je, mogli bismo slobodno reći, prestiž živjeti u atraktivnom, moderno uređenom loft prostoru. Dakle, uređenje lofta, velikog nepodijeljenog, otvorenog prostora (najčešće potkrovlja) s vidljivom nosivom konstrukcijom, ogromnim prozorima i galerijom, veliki je izazov. Ako ste sretnik te posjedujete ovakav prostor ili ga pak planirate kupiti, dobro bi bilo držati se sljedećih smjernica pri uređenju.

Loft prostori idealna su podloga za sve one koji su “zaluđeni” industrijskim stilom uređenja interijera. Stoga betonske podove, ogoljene ciglene ili kamene zidove, vidljivu nosivu konstrukciju te vidljive instalacijske cijevi nemojte ni pokušavati skrivati.

Foto: Promo fotografija

Sve su ovo već gotovi elementi na koje ćete nadovezati odgovarajući namještaj i dekorativne elemente koji će svojim dizajnom tvoriti skladnu vizualnu cjelinu industrijskog stila. Uz uređenje u industrijskom stilu, minimalistički uređen loft u svijetlim tonovima također može biti puni pogodak.

Loft prostori ne podnose previše namještaja i detalja pa je ovakav prostor idealan za sve ljubitelje minimalizma. S obzirom na to da loft prostor ne podnosi pregradne zidove kao što je to uobičajeno u klasičnim stambenim prostorima, potrudite se da zidove svedete na minimum.

Foto: Promo fotografija

Kupaonicu, WC i spavaću sobu odvojite zidom, a ostalu površinu ostavite otvorenom. Pojedine zone otvorenog prostora prema svojim funkcijama vizualno odvojite i naglasite podovima u više razina. Uređenje loft interijera nudi nebrojene mogućnosti. Vi ga uredite onako kako najbolje odgovara vašim željama i načinu života. Jedna nit originalnosti, posebnosti i vaše osobnosti neka se proteže cijelim prostorom.

>>Zona za odmor – omiljenom dijelu doma posvetite najviše pozornosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije