LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Uređenje lofta: Ogolite zidove i prozore, a namještaj neka bude neutralan

Pri uređenju lofta, koji podrazumijeva otvoren prostor, naglasak valja staviti na umjetnička djela i rasvjetu, otkriva Ankica Juričević
30. ožujka 2020. u 07:00 0 komentara 4579 prikaza
loft uređenje ankica
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/10

Pratimo li trendove uređenja interijera u svijetu i kod nas, često ćemo se susresti s izrazom loft. Stoga bih prije svega željela razjasniti značenje ove riječi. Riječ loft doslovno prevedena s engleskog jezika znači potkrovlje, tavan, galerija.

No umjetnici, dizajneri i arhitekti reći će da je loft zapravo način života. Odabrati loft za svoj životni prostor najčešće se odlučuju samosvjesne osobe slobodoumna umjetničkog duha, ali i oni “dubljeg džepa”. Dok su nekada visoki prostori napuštenih hala bili zapušteni i neprivlačni, u njih su se sredinom dvadesetog stoljeća počeli useljavati umjetnici različitih zanimanja.

Oni su ovim visokim, voluminoznim prostorima davali dušu, uređujući ih na posebne, neobične i kreativne načine. Zbog toga su ovakvi prostori počeli bivati sve više cijenjeni i traženi.

loft uređenje ankica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Danas je, mogli bismo slobodno reći, prestiž živjeti u atraktivnom, moderno uređenom loft prostoru. Dakle, uređenje lofta, velikog nepodijeljenog, otvorenog prostora (najčešće potkrovlja) s vidljivom nosivom konstrukcijom, ogromnim prozorima i galerijom, veliki je izazov. Ako ste sretnik te posjedujete ovakav prostor ili ga pak planirate kupiti, dobro bi bilo držati se sljedećih smjernica pri uređenju.

Loft prostori idealna su podloga za sve one koji su “zaluđeni” industrijskim stilom uređenja interijera. Stoga betonske podove, ogoljene ciglene ili kamene zidove, vidljivu nosivu konstrukciju te vidljive instalacijske cijevi nemojte ni pokušavati skrivati.

loft uređenje ankica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Sve su ovo već gotovi elementi na koje ćete nadovezati odgovarajući namještaj i dekorativne elemente koji će svojim dizajnom tvoriti skladnu vizualnu cjelinu industrijskog stila. Uz uređenje u industrijskom stilu, minimalistički uređen loft u svijetlim tonovima također može biti puni pogodak.

Loft prostori ne podnose previše namještaja i detalja pa je ovakav prostor idealan za sve ljubitelje minimalizma. S obzirom na to da loft prostor ne podnosi pregradne zidove kao što je to uobičajeno u klasičnim stambenim prostorima, potrudite se da zidove svedete na minimum.

loft uređenje ankica | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Kupaonicu, WC i spavaću sobu odvojite zidom, a ostalu površinu ostavite otvorenom. Pojedine zone otvorenog prostora prema svojim funkcijama vizualno odvojite i naglasite podovima u više razina. Uređenje loft interijera nudi nebrojene mogućnosti. Vi ga uredite onako kako najbolje odgovara vašim željama i načinu života. Jedna nit originalnosti, posebnosti i vaše osobnosti neka se proteže cijelim prostorom.

>>Zona za odmor – omiljenom dijelu doma posvetite najviše pozornosti

DOBAR SAVJET ZLATA VRIJEDI

 

Staklena stijena neka vam bude model pregrade

1. Ako ste po svojoj osobnosti otvoreni i nekonvencionalni te imate priliku kupiti i urediti loft prostor, onda iskoristite tu priliku. Uređenje loft prostora pružit će vam priliku da izrazite svoju osobnost i kreativne sposobnosti do maksimuma.

2. Kada birate namještaj za uređenje lofta, odlučite se za neutralne tonove usklađene s bojom zidova. Želite li pak unijeti boje u interijer, odaberite nekoliko zanimljivih tepiha. Ukrasnim jastučićima također unesite boje i dinamiku u prostor. 

3. Zidove svoga doma u loft prostoru ukrasite omiljenim umjetničkim slikama. Mogu to biti i replike, pa čak i drage fotografije izrađene u većem formatu.

4.  Prozori neka budu slobodni od zavjesa. Veliki prozori iz udobnog naslonjača pružit će vam predivan pogled na grad, u prirodu ili u zvjezdano nebo, ako su krovni.


5. Ako imate potrebu odvojiti neku prostoriju u loft prostoru, staklena stijena zanimljiva dizajna dobro je rješenje. Usto ćete doprinijeti umjetničkom ugođaju u prostoru.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.