zelena gradnja

Hvarsko ljetovalište, prvi eko resort u Hrvatskoj, nagrađeno prestižnim certifikatom za održivost

Valamar
04.04.2024.
u 14:30

Valamar Amicor Green Resort koristi 100% zelene energije kako bi se smanjio ugljični otisak, ne izdaje papirnate račune i ne koristi jednokratnu plastiku, a 78% hrane dolazi od lokalnih dobavljača

Hrvatski savjet za zelenu gradnju, nacionalni partner DGNB Sustava za Hrvatsku koji je vodeći međunarodni sustav certificiranja zelene izgradnje, dodijelio je Valamar Amicor Green Resortu na otoku Hvaru zlatni predcertifikat za održivu gradnju samostojećih Vila, čime je Valamar postao prva turistička kompanija na putu za zlatni certifikat održivosti, a Valamar Amicor Green Resort prvo takvo ljetovalište u ovom dijelu Europe. Valamar Amicor Green Resort na otoku Hvaru, prvo eko ljetovalište u Hrvatskoj otvoreno 2022. godine.,  izgrađeno je u skladu s načelima održivog razvoja te osmišljeno prema nZEB standardu, što implicira gotovo nultu potrošnju energije. Prvi je turistički projekt u Hrvatskoj koji je koristio modularnu gradnju i ekološki prihvatljive, odnosno energetski učinkovite materijale. Za vrijeme gradnje, očuvana je priroda i postojeće zelenilo. Valamar Amicor Green Resort koristi 100% zelene energije kako bi se smanjio ugljični otisak, ne izdaje papirnate račune i ne koristi jednokratnu plastiku, a 78% hrane dolazi od lokalnih dobavljača. Ljetovalište je redovno među nagrađenim i nominiranim za eko resorte te je 2023. godine izabran kao jedan od tri finalista za „Hotel Innovation Award 2023“.

Foto: Valamar

„Započeli smo proces  predcertifikacijom Eko Vila i podvrgnuli se strogoj analizi usklađenosti s kriterijima DGNB sistema. U planu je dobivanje certifikata za sve vile, a potom i za cijelo ljetovalište. Ovime potvrđujemo da Valamarov projekt ispunjava sve ključne kriterije održivosti, što prepoznaju i naši gosti.“, izjavio je Ivan Krešimir Kriste, direktor Sektora investicijskih projekata u Valamaru.

Foto: Valamar

DGNB certifikat na objektivan i holistički način procjenjuje utjecaj građevinskog projekta za sve glavne aspekte održivost - ekološki, ekonomski i socijalno-kulturološki, s ciljem stvaranja životne okoline koja će biti ekološki kompatibilna i ekonomična uz razumno korištenje resursa te će, prije svega, štititi zdravlje, udobnost i učinkovitost svojih korisnika. Iako se kao sustav za ocjenjivanje može smatrati jednim od strožih, tržište ga prepoznaje i prihvaća kao jedini sustav koji je usklađen s regulatornim i strateškim okvirom EU i kao najbolji izvor podataka za izvještavanje o održivosti po ESG načelima.

Foto: Valamar

„Valamarovo ljetovalište na Hvaru potvrda je da turizam i briga o okolišu mogu ići ruku uz ruku i tako doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Čestitam Valamaru na postignuću te se nadam da će ovakvi projekti postati standard, a ne rijetkost u hrvatskom turizmu.“, istaknuo je Dean Smolar, izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, nacionalnog partnera DGNB Sustava za Hrvatsku.

Foto: Valamar

Valamar je objavio novu strategiju održivog poslovanja do 2026. godine te će nastaviti s ulaganjima u održivi turizam i društveno odgovorno poslovanje, obnovljive zelene izvore energije, upravljanje otpadom, lokalno proizvedenu hranu i održivost u lancu opskrbe. Posebna pažnja posvetit će se nastavku razvoja javne turističke infrastrukture dostupne svima, kao i unaprjeđenju kvalitete života stanovnika u lokalnim zajednicama gdje Valamar posluje. Poslovna medijska platforma Bloomberg Adria i EcoVadis, globalna agencija za ocjenjivanje održivosti poslovanja, ocijenili su Valamar najvišim ocjenama za održivost i ESG prakse, a do 2026. godine cilj je doseći zlatnu razinu ESG rejtinga i time učvrstiti poziciju lidera u razvoju održivog turizma u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije