U gostima kod...

Hvarski biser arhitekture - vila Posejdon

05.09.2017.
u 08:44

Vilu Posejdon projektirao je 1960. Kazimir Ostrogović, a veliku adaptaciju doživjela je prošle godine

Da vrhunska arhitektura nema rok trajanja, najbolji je dokaz hvarska vila Posejdon koju je još davne 1960. godine projektirao slavni domaći arhitekt Kazimir Ostrogović. Vila se prostire na okućnici od tisuću četvornih metara i ima 250 kvadrata stambenog prostora te veliku natkrivenu terasu od 50 četvornih metara. Veliku rekonstrukciju doživjela je lani, i to od arhitekta Oskara Fleischera. Bezvremenska kamena ljepotica zasjala je tako ponovno punim sjajem spajajući tradiciju s blagodatima moderne tehnologije.

Cijela kuća obložena je kamenom što joj daje mediteranski šarm, dok u unutrašnjosti, uz dizajnerske komade namještaja, dominiraju masivni komadi izrađeni od hrastovine koji interijeru daju toplinu. Velika dnevna soba koja je zamišljena kao vizualno središte kuće “oboružana” je raskošnim kaminom oko kojeg je postavljena zona za sjedenje iz koje se vidi tzv. “plutajuće” stubište koje povezuje etaže. U dnevnoj zoni smješten je i radni kutak, odnosno kutak za čitanje. U dnevnu zonu uključena je i raskošna kuhinja te blagovaonica sa stolom za deset osoba. A najbolje je što se dnevna zona lako povezuje, preko staklenih stijena, s prostranom terasom.

Ono što u ovoj vili očarava jest visina stropova – ona je u cijeloj kući od tri do četiri metra, a na galeriji doseže visinu od impresivnih sedam metara. Na katu su smještene tri prostrane sobe, svaka sa svojom kupaonicom. Glavna spavaća soba pak prava je zvijezda vile i to zato što u središtu ima raskošnu samostojeću kadu iz koje se pruža predivan pogled na netaknutu prirodu.

Svaka soba ima i svoj francuski balkon s očaravajućim pogledom. No, poseban adut vile Posejdon svakako je prostrani bazen s pogledom na more oko kojeg je smješteno sunčalište, prirodnim kulisama zaklonjeno od pogleda znatiželjnika. Naravno, posebno raskošno izgleda noću kada se upale reflektori i u bazen ugrađena rasvjeta. Ispod bazena smještena je luksuzna sauna i prostor za masažu. No, to nije sve, vila ima još skrivenih aduta, a jedan od njih zacijelo je i vinski podrum koji, osim raskošne zbirke biranih vina, nudi i prostor za zabavu, stoga na čudi da je glavna zvijezda – biljarski stol.

Naravno, ovdje je i mini kuhinja tako da je dobra zabava zagarantirana. Ako vam sve ovo nije dovoljno, valja napomenuti da je u sklopu kuće integrirana i garaža koja pokazuje vlasnikovu ljubav prema avanturističkim sportovima – kajakingu i mountbiking. No, najvažnije je reći da je vila smještena tik uz more, od plaže vas dijeli svega 17 stuba. U ovom hramu arhitekture, koje i nosi ime jednog od najpoznatijih hramova, po grčkom bogu mora, sve plijeni pažnju, od pozicije kuće, vanjskog izgleda, okuliša, same izvedbe u prostoru, tlocrta, visine stropova ido stila uređenja koji je profinjeno luksuzan.

Ljubitelji luksuznog odmora, koji vole imati sve sadžeje dostupnima u ovoj vili doći će na svoje, a da je jedinstvenost ove očaravajuće kuće prepoznata, najbolje svjedoči podatak da je lista interesenata koji bi voljeli boraviti u ovoj vili zaključena sve do kraja 2018.

Naravno, osim očaravajućeg eksterijer i interijera, vila s emože pohvaliti i božanstvenim pogledom na more, te pristup om šetnici uz plažu. Naravno, kako je riječ o Hvaru, prilično glamuroznoj destinaciji, vlasnik s etrudi napomenuti kako je kuća na idelanoj poziciji iz koje su sve atraktivne lokacije - blizu, a ipak, za razliku od nekih razvikanijih mjesta nudi osamu i uživanje u miru, a to je ono što većina od odmora traži. To je upravo sjajan povod da se vratimo na početak, odnosno uz bazen ove vile, koji osigurava potpunu privatnost i uživanje.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
14:27 05.09.2017.

Ne piše čija je, al dobro se nakro ko je da je.

LU
lunar777
11:59 05.09.2017.

I tko je vlasnik, Anka Mrak Taritaš?

BR
brodludjaka
23:06 05.09.2017.

Ništa posebno. Osim pogleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije