novo priznanje

Hrvatski arhitekti osvojili srebrnu medalju na Arhitektonskoj Olimpijadi

27.10.2021.
u 08:34

Hrvatski dvojac Ivančan i Rogina sa svojim su projektom Storiescapes nastupili na prestižnom natječaju Interpathetic Spaces (Prostori suosjećanja), svojevrsnoj Arhitektonskoj Olimpijadi, i među 268 radova osvojili drugu nagradu

Krešimir Rogina, arhitekt i voditelj Međunarodne škole arhitekture Hrvatske glazbene mladeži koja se održava svako ljeto u Grožnjanu zajedno je sa svojom kolegicom Bernardom Ivančan u Tokiju osvojio odličje srebrnog sjaja.

Hrvatski dvojac Ivančan i Rogina sa svojim su projektom Storiescapes nastupili na prestižnom natječaju Interpathetic Spaces (Prostori suosjećanja), svojevrsnoj Arhitektonskoj Olimpijadi, i među 268 radova osvojili drugu nagradu plasirajući Hrvatsku među najveće svjetske lidere u ovom području. Na javnom žiriranju međunarodnog natječaja u organizaciji Central Glass-a bili su jedini europski predstavnici.

Natječaj provodi Shinkenchiku-sha, izdavač najpoznatijih japanskih časopisa za arhitekturu, Japan Architect i A+U, a dodjeljuje se od davne 1966. godine. Članovi žirija uvijek su vodeća imena japanske arhitektonske scene, poput Kenga Kume, Juna Aokija i Yoshiharu Tsukamotoa. Ovogodišnji natječaj s temom „Prostori suosjećanja" posvećen je postpandemijskoj arhitekturi. Naši su arhitekti za natječaj izradili maketu i video animacije te snimili petominutni film kojeg su putem video linka prezentirali na javnom žiriranju jer je putovanje u Tokio izostalo zbog pandemijskih uvjeta.

Osnovna tema nagrađenog rada je prikupljanje, pohrana, prepričavanje i smišljanje novih priča središnje Hrvatske usmenom predajom. Suradnici na ovom projektu bili su Armor Gutierrez Rivas, Zlatko Grom, Kora Rogina, David Padovan, Franjo Mihaljević, Antea Štoštarić, Igor Teofilović, i tvrtka Ars kopija. Osvojeno drugo mjesto arhitekti su proslavili sa svojim gostima i suradnicima u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu kojem je nazočila i Njezina Ekselencija gđa. Misako Kaji, japanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj.

Krešimir Rogina je prethodno dva puta nagrađen na istom natječaju, 1990. i 1999. godine kada je nastupao sa svojim kolegom Vinkom Penezićem. Bernarda Ivančan surađuje s Rogininim istraživačkim i eksperimentalnim studijem R/INovacija od osnutka 2016. godine. Ivančan i Rogina zahvalili su se Nj. E. Misako Kaji, japanskoj veleposlanici, Dražen Hrastiću, hrvatskom veleposlaniku u Japanu, Snježani Pintarić, Etni Nikić, Ismeni Meić, Danici Jelenić, uz posebne zahvale koje su uputili Rosi i Ruti Rogina.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije