Vrhunski spoj interijera i eksterijera

Gradnju kuće potaknuo je savršen hlad orahova stabla

crna
Foto: Jure Živković
07.11.2016.
u 09:00

Gorski kotar pokazao se idealnim za kuću čija je glavna značajka protočnost interijera i eksterijera.

Osim što je neobična po svojoj vanjštini, neobična je i priča o nastanku ove kuće. Naime, sve je krenulo od oraha koji je davao savršen prirodni hlad uz koji je smještena terasa, a na kraju je osvanula i ideja o gradnji kuće.

Foto: Jure Živković

Pri osmišljavanju postojala su dva uvjeta. Prvi je već spomenuta terasa, a drugi je padina parcele koja vizure usmjerava prema obližnjoj šumi i Kleku.

Povezanost s prirodom

"Bez potrebe za pretjeranim referiranjem na postojeće i tradicionalno u okruženju, bez želje za osvajanjem i odobravanjem, ona je samo kuća na brdu, ekstenzija terase i zatvoreni vidikovac. Jedini su usvojeni oblikovno funkcionalni elementi tog podneblja kosi krov, kompaktnost tlocrta te prisutnost drva u oblikovanju prostora", rekao je arhitekt Tomislav Soldo.

Čitava kuća izgrađena je od porobetona, osim podrumske etaže i temelja, a to je razlog zašto je gradnja na toj lokaciji bila ubrzana i pojednostavljena. Upravo zbog porobetona i debljine zidova od 30 cm nije bilo potrebe za dodatnom toplinskom izolacijom, a pregrijavanje ljeti i toplinski gubici zimi spriječeni su izvedbom ventilirane fasade daskama sibirskog ariša slaganih na utor i pero te impregniranima drvnim katranom u dva sloja koji mu daje jamstvo i do 30 godina. Unutrašnjost je osmišljena kao obrnuta slika eksterijera, a cijela je kuća nastajala na način da se ostvari prostorna protočnost između eksterijera i interijera, najprije u smislu povezivanja unutarnje i ljetne kuhinje te terase, što je omogućeno i u unutrašnjosti. Naime, iz svakog dijela kuće pruža se pogled na van, dok prostor kuhinje i kupaonice čine kompaktni mini volumen i jezgru unutar većeg volumena kuće, iznad čega je smještena galerija.

Foto: Jure Živković

Ono što se prvo primijeti na kući svakako je njezina crna boja, a takvo je pročelje odabrano jer su autori smatrali da će se bolje uklopiti u prirodu od bijele boje, s obzirom na to da je crna daleko prisutnija u prirodi. "Od početka smo znali da želimo drvenu fasadu i toplu vanjštinu, a onda smo kroz istraživanje pronašli drvni katran, savršen prirodni materijal kojim je fasada dobila svoj baršunasti izgled i smolasti miris", rekao je Soldo.

Potpuna ogoljenost prostora

Ipak, taj se volumen noću omekša pri osvjetljavanju interijera svjetlosnim trakama koje se ocrtavaju kroz proreze škura. Kuća je namijenjena za vikend-odmor pa je i unutrašnjost tako koncipirana. Prostor je gotovo asketski te u njemu nema zelenila jer nema mogućnosti za svakodnevnu njegu. No, zelenilo dopire jer je kuća kroz ostakljene plohe u potpunosti vizualno povezana s prirodom. Kuhinja i kupaonica presvučene su gletanim betonom svijetlosive boje, a namjera je bila dati univerzalan izgled utilitarnim prostorima, za razliku od boravka koji je topliji jer na podu ima parket. Naglašena je prostorna jedinstvenost jer je riječ o malenom objektu pa su željeli izbjeći cjepkanje na prostorije.

Foto: Jure Živković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije