Prostrano i udobno

FOTO Zavirite u urbani obiteljski dom na periferiji Zagreba

FOTO Zavirite u urbani obiteljski dom na periferiji Zagreba
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/6
16.09.2013.
u 20:31

Posebna pozornost posvećena je eksterijeru; travnjaku i ukrasnom grmlju

Bestovje, urbani obiteljski kvart nedaleko od Zagreba, bračni par s dvoje djece privukli su tišina, zelenilo i mogućnost gradnje obiteljske kuće “po svom”, a kad su se uselili, oduševljenje je poraslo i zato što im je sve nadohvat ruke – od vrtića, ambulante i škole do popularnih šoping-centara – a usto je sve odlično prometno povezano sa Zagrebom, Samoborom... Ta odlična infrastruktura velika je prednost koju vlasnici vole istaknuti. Osnovni projekt napravili su poštujući svoja razmišljanja o potrebama, funkcionalnosti prostora i estetici, a savjetovali su ih i prijatelji arhitekti. Tlocrtno je kuća danas dvoetažni stan, ali može biti kuća s dva stana.

U dnevnom boravku svoje mjesto našle su i drage sitnice koje vlasnici skupljaju godinama
– Naših 160 četvornih metara unutarnjeg prostora zasad funkcionira kao jedinstven stan, ali uz minimalne intervencije postoji mogućnost podjele prostora u dvije nezavisne cjeline. Zasad nam je u prizemlju prostor za dnevne potrebe obitelji. Tu su dnevni boravak, kupaonica, blagovaonica, kuhinja i radna soba. U gornjem su dijelu tri velike spavaonice i još jedna kupaonica – otkriva vlasnik. Ipak, dodaje, veći dio godine provode na velikim terasama koje su sljubljene s dobro uređenom okućnicom.

Dnevni boravak uređen je jednostavnim komadima namještaja. Tu je i mala kućna galerija različitih slika

Kuća u Bestovju klasične je gradnje, a osnovni su građevni element cigla i crijep. Kuća ima dvostruku termoizolaciju i PVC stolariju, plinsko grijanje i ugrađeno hlađenje. Na podu su klasičan hrastov parket i keramičke pločice. Centar kuće su kuhinja i dnevni boravak. Tu je svoje mjesto našla i mala vlasnikova vinoteka. U tom prostoru prevladavaju svjetliji tonovi s nekoliko tamnijih naglasaka. Dio namještaja u interijeru rađen je po mjeri.


Dvije etaže povezane su unutarnjim stubama koje su zamišljene kao funkcionalni i estetski element u prostoru.
– Boje su nam važne – ističu vlasnici dodajući kako im je igra s bojama dala priliku da svaku prostoriju učine koloristički zanimljivom na svoj način. A uz vlasnike u izboru boja svoj su glas dala i njihova djeca. S obzirom na to da vole život na otvorenom, vlasnici su posebnu pozornost obratili na uređenje eksterijera – tu je 350 četvornih metara travnjaka, a “zelena ograda” od 100 čempresa osigurava privatnost života u vrtu. Uz pomoć savjeta ljudi koji se bave hortikulturom zasađeno je odabrano kontinentalno i u manjoj količini mediteransko raslinje, nekoliko voćaka i ukrasno grmlje.


Redovito uređenje vrta i travnjaka prihvaćaju kao korisnu rekreaciju za cijelu obitelj. Važno mjesto u vrtu ima i multifunkcionalna montažna kućica – idealno mjesto za obiteljska i druženja s prijateljima, roštiljanje, popodnevni odmor i jutarnju kavu.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u staru vilu obnovljenu za luksuzan odmor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije