Seoska idila

FOTO Zavirite u Tonkinu kuću – u njoj svaka soba ima svoje ime

FOTO Zavirite u Tonkinu kuću – u njoj svaka soba ima svoje ime
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/14
16.01.2013.
u 00:05

U Trakošćan se Antonija Ipša zaljubila prije 15 godina i odlučila da u tom kraju mora graditi kuću.

Prije 15 godina išla sam na izlet u Trakošćan i jednostavno sam se zaljubila u ovo mjesto. Preko noći odlučila sam u prekrasnoj prirodi, u pomalo zabitom kraju, kupiti zemljište i graditi kuću za odmor – kaže nam Zagrepčanka Antonija Ipša.

Trakošćan i na slici - Na kliznim vratima koja odjeljuju kuhinju nacrtan je dvorac

Njezina se želja ostvarila i danas je s obitelji vlasnica Tonkine kuće u Brezovoj Gori, uz cestu od Maclja prema Bednji, četiri kilometra od dvorca Trakošćan.

Svaka spavaća soba ima svoje ime – Korina, Vita, Marta i Leonarda. Tako se zovu unuke Antonije Ipše

– Prvo smo u susjedstvu kupili jednu staru drvenu kućicu s daskama od stoljetnog hrasta i presložili je. No, kako nam se prostor činio premalen, kasnije smo kupili još tri stare kućice i jedan gospodarski objekt u okolici Velike Gorice i Siska te hrastovu građu s tih kućica dopremili ovamo u Zagorje. Kuću smo polako i brižno gradili pet godina, a sada je već deset godina namještamo raznim starinskim namještajem i sitnicama – rekla nam je Antonija koju smo u kući zatekli s unučicama Korinom i Vitom.
Na dvije etaže kuća ima nešto više od 150 četvornih metara, uređena je s puno truda i ljubavi, a živost joj daju brojni dekorativni detalji – starinski drveni secesijski namještaj, komode, vitrine, škrinje, ogledala, stari satovi i glazbala, mnogobrojni cvjetni aranžmani, tanjuri, starinski pribor za jelo i kuhanje, glineni vrčevi.

Širili i dograđivali

– Nakon što je majstor nekoliko godina kuću proširivao i dograđivao, svake godine kupimo neku novu stvarčicu, najčešće na sajmu starina na Britanskom trgu, ali ponešto i po selima od mještana ili pak dobijemo od prijatelja i poznanika – kaže Antonija.

U prizemlju je veliki dnevni boravak, središtem dominira otvoreni kamin s krušnom peći i drvenim gredama, a pucketanje vatre stvara poseban ugođaj. Oko otvorenoga kamina smješteno je nekoliko udobnih garnitura za sjedenje, s televizorom i prekrasnim zimskim vrtom iz kojeg se spušta u vinski podrum s pregršt butelja, rakija, likera i ostalih domaćih proizvoda.

Lovačka soba na drugoj strani dnevnog boravka idealno je mjesto za proslave i druženje, a u nju se može smjestiti i 30-ak ljudi. U prizemlju je i starinska kuhinja, od dnevnog boravka razdvojena pokretnim vrata na kojima je naslikan dvorac Trakošćan.

Šetnica do dvorca

Na kat vode drvene hrastove stube. Tamo su četiri spavaće sobe – dvije dvokrevetne i dvije trokrevetne, svaka sa svojom kupaonicom, a svaka soba nosi ime jedne od unuka – Korine, Vite, Marte i Leonarde.

Skrivena soba u potkrovlju, u koju se može provući kroz mali prozor, a u njoj najviše vole biti djeca

U potkrovlju je i skrivena soba, u koju se može tek provući kroz omaleni prozorčić, a u njoj najviše vole boraviti djeca. Ispred kuće je i velika terasa, tu se ljeti u okruženju zelenila može popiti kava ili objedovati.

U središnjem dijelu dnevnog boravka krušna je peć i otvoreni kamin

Od kuće vodi i prekrasno uređena šetnica prema dvorcu Trakošćan. Odnedavno obitelj Ipša svoju drvenu kuću iz bajke iznajmljuje i u turističke svrhe.

NE PROPUSTITE: FOTO Zavirite u luksuzni djevojački stan bivše manekenke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije